zm skiba

skiba

CenyRolnicze
29 lutego 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9803 EUR EUR - 4.3190 GBP GBP - 5.0420 DKK DKK - 0.5794
Archiwum


28.02.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,90-8,90 zł/kg, średnia: 8,16 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

28.02.2024 MATIF: pszenica MAR24: 194,50 (-3,23%), kukurydza MAR24: 175,00 (+1,16%), rzepak MAJ24: 415,00 (0,00%)

28.02.2024 SPRZEDAM 3 JAŁÓWKI, mieszaniec, 550 kg, 58-59%, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 517 659 330

28.02.2024 KUPIĘ 2 JAŁÓWECZKI, hf, 90 kg, małopolskie, Kraków, 31-618, tel.: 504 721 733

27.02.2024 KUPIĘ 2 JAŁÓWECZKI, 80 kg, małopolskie, Kraków, 31-618, tel.: 504 721 733

24.02.2024 SPRZEDAM 85 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58-59%, wielkopolskie, pilski, 64-850, tel.: 604 918 776

24.02.2024 SPRZEDAM 35 T JĘCZMIENIA PASZ., trans. firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-375, tel.: 663 755 362

23.02.2024 KUPIĘ 300 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 20-25 kg, mazowieckie, zwoleński, 26-706, tel.: 721 609 103

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Koszty rosną, a ceny tuczników na dnie. Czy zabraknie wieprzowiny?

Redakcja
wieprzowina, schabowy, ceny tuczników

- Grobowe nastroje w trzodzie. Już kolejny tydzień z rzędu cena stoi na dnie. W Niemczech cena na dużej giełdzie VEZG wynosi 1,20 euro za kg w klasie E, a w Polsce zakłady płacą maksymalnie w białej strefie w okolicach 5,40 zł/kg w klasie E. W innych strefach te stawki są niższe – pisze w swojej cotygodniowej ocenie rynkowej Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

 

Niestety po raz kolejny koszty idą do góry. Tym razem dzieje się to za sprawą soi, której notowania nieustannie idą do góry. Obecnie w porcie w Gdyni trzeba zapłacić za tonę śruty sojowej ponad 2400 zł. Warto zauważyć, że wiele nadziei wiązano z uchyleniem zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu trzody i drobiu. Niestety i tutaj skończyło się tylko na nadziei. Wieloletni zakaz stosowania tego dodatku spowodował, że zakłady zajmujące się tym, przestawiły się na eksport, a do tego obecne wymagania weterynaryjne zmusiłyby firmy do instalacji oddzielnych linii produkcyjnych, co znacznie podwyższyłoby cenę gotowego produktu, czyniąc go niekonkurencyjnym w odniesieniu do soi. Jeszcze musimy poczekać zanim rynek uzna, że ta nisza produkcyjna może być opłacalna.

 

Exodus z produkcji trzody dalej postępuje zarówno u nas, jak i (wg moich informacji) w Niemczech. Czy zatem grozi nam wystąpienie braków mięsa? Ci, którzy zostali przy produkcji mocno sobie tego życzą i otrzymują również takie prognozy na najbliższe miesiące, ale czy tak będzie? Czas pokaże, tylko ilu z nas zostanie?

 

Autor: Bartosz Czarniak

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu