kojs

kps

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Koszty rosną, a ceny tuczników na dnie. Czy zabraknie wieprzowiny?

Redakcja
wieprzowina, schabowy, ceny tuczników

- Grobowe nastroje w trzodzie. Już kolejny tydzień z rzędu cena stoi na dnie. W Niemczech cena na dużej giełdzie VEZG wynosi 1,20 euro za kg w klasie E, a w Polsce zakłady płacą maksymalnie w białej strefie w okolicach 5,40 zł/kg w klasie E. W innych strefach te stawki są niższe – pisze w swojej cotygodniowej ocenie rynkowej Bartosz Czarniak z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „Polsus”.

 

Niestety po raz kolejny koszty idą do góry. Tym razem dzieje się to za sprawą soi, której notowania nieustannie idą do góry. Obecnie w porcie w Gdyni trzeba zapłacić za tonę śruty sojowej ponad 2400 zł. Warto zauważyć, że wiele nadziei wiązano z uchyleniem zakazu stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu trzody i drobiu. Niestety i tutaj skończyło się tylko na nadziei. Wieloletni zakaz stosowania tego dodatku spowodował, że zakłady zajmujące się tym, przestawiły się na eksport, a do tego obecne wymagania weterynaryjne zmusiłyby firmy do instalacji oddzielnych linii produkcyjnych, co znacznie podwyższyłoby cenę gotowego produktu, czyniąc go niekonkurencyjnym w odniesieniu do soi. Jeszcze musimy poczekać zanim rynek uzna, że ta nisza produkcyjna może być opłacalna.

 

Exodus z produkcji trzody dalej postępuje zarówno u nas, jak i (wg moich informacji) w Niemczech. Czy zatem grozi nam wystąpienie braków mięsa? Ci, którzy zostali przy produkcji mocno sobie tego życzą i otrzymują również takie prognozy na najbliższe miesiące, ale czy tak będzie? Czas pokaże, tylko ilu z nas zostanie?

 

Autor: Bartosz Czarniak

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu