kowalczyk

kojs

CenyRolnicze
27 maja 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2966 EUR EUR - 4.6102 GBP GBP - 5.4209 DKK DKK - 0.6197
Archiwum


27.05.2022 13:45 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,60 zł/kg, średnia: 9,12 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

27.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-414,75 (+1,28%), kukurydza CZE22-352,25 (+0,28%), rzepak SIE22-828,25 (-0,27%) [euro/t]

27.05.2022 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZOWEGO, transport firmowy, wielkopolskie, koniński, 62-570, tel.: 691 551 010

27.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, koniński, 62-570, tel.: 691 551 010

27.05.2022 ZLECĘ TRANSPORT, tir wywrotka, do 5000 km, dolnośląskie, wrocławski, 55-065, tel.: 693 132 985

27.05.2022 SPRZEDAM 55 T RZEPAKU, transport firmowy, łódzkie, brzeziński, 95-063, tel.: 660 795 896

27.05.2022 KUPIĘ 5 T SALETRY AMONOWEJ, transport firmowy, dolnośląskie, świdnicki, 58-173, tel.: 603 627 286

26.05.2022 SPRZEDAM 165 SZT. TUCZNIKA, 135 kg, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

26.05.2022 SPRZEDAM 24 T KUKURYDZY, transport firmowy, podlaskie, białostocki, 16-070, tel.: 506 375 860

25.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

25.05.2022 SPRZEDAM 100 JAJ TYGODNIOWO, XL, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-350, tel.: 607 821 755

25.05.2022 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mięsny, 700 kg, pomorskie, starogardzki, 83-213, tel.: 696 551 734

25.05.2022 SPRZEDAM 2 BYKI, mięsny, 700 kg, mazowieckie, przasnyski, 06-316, tel.: 516 552 096

24.05.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, gostyński, 63-800, tel.: 735 215 420

24.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 691 628 959

23.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-500, tel.: 663 707 558

23.05.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mięsna, 550 kg, mazowieckie, gostyniński, 09-550, tel.: 880 081 394

23.05.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, kujawsko-pomorskie, grudziądzki, 86-320, tel.: 512 809 331

23.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubuskie, sulęciński, 66-435, tel.: 667 688 170

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Jak uratować polską trzodę? Godna cena za wieprzowinę, w zamian za najwyższą jakość

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Nie ma nic lepszego niż schabowy pochodzący od polskiej rasy świń odchowanej i utuczonej w podwyższonych warunkach dobrostanu i bez antybiotyków. Tę informację trzeba przekazać konsumentom, szczególnie tym młodszym, którzy jego smaku nie pamiętają i którzy póki co rezygnują lub ograniczają konsumpcję mięsa, szczególnie wieprzowego - czytamy w opinii Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

 

- Naszym zdaniem skuteczne wspieranie sektora trzodowego musi bazować na instrumentach, które dadzą rolnikowi przynajmniej minimalną perspektywę funkcjonowania w stabilnych warunkach. Różne źródła prasowe podają ostatnio, że 7 krajów UE blokuje pomoc unijną dla sektora trzodowego. Są to kraje będące największymi producentami i eksporterami mięsa wieprzowego. Niestety ze względu na koncentrację sektora oraz problem z ograniczeniem eksportu do Chin a także zaszłości historyczne, Komisja Europejska niechętnie spogląda na wspieranie sektora trzodowego – zauważa wielkopolski samorząd rolniczy.

 

Zważając na te ograniczenia, WIR proponuje wykorzystać następujące instrumenty pomocy:

 

 

- Włączenie tradycyjnych polskich ras, takich jak WBP czy PBZ do grupy ras lokalnych, wspieranych w ramach Krajowego Planu Strategicznego (podobnie jak Złotnicka Pstra, czy Puławska). Jak wskazują badania naukowe, rasy te charakteryzuje unikalna jakość mięsa, którą szczególnie lubią Polacy. To działanie powinno być wsparte dotacjami dla mniejszych zakładów przetwórczych (mają być finansowane z Krajowego Planu Odbudowy) oraz współpracą z sieciami handlowymi, które zmierzają w kierunku dywersyfikacji dostaw i wspierania lokalnych produktów.

 

- Umożliwienie utrzymywania loch w systemie jarzmowym, w przypadku dopłat do podwyższonego dobrostanu zwierząt. Podwyższony dobrostan zwierząt to furtka, którą chętnie uchyli Komisja Europejska ponieważ wynika ona wprost z jej własnych strategii Bioróżnorodności oraz Od pola do stołu. Przeszkodą w jej wykorzystaniu są funkcjonujące dzisiaj przepisy dotyczące zakazu utrzymywania loch w jarzmach w okresie okołoporodowym. Należy, naszym zdaniem, te przepisy nieco złagodzić oraz poszukiwać innowacyjnych rozwiązań w zakresie samych stanowisk porodowych, które

 

- Promowanie mięsa z polskich ras na rynku – nie ma nic lepszego niż schabowy pochodzący od polskiej rasy świń odchowanej i utuczonej w podwyższonych warunkach dobrostanu i bez antybiotyków. Tę informację trzeba przekazać konsumentom, szczególnie tym młodszym, którzy jego smaku nie pamiętają i którzy póki co rezygnują lub ograniczają konsumpcję mięsa, szczególnie wieprzowego. Potrzebna jest tu intensywna promocja i współpraca rolników, przetwórców oraz handlowców. To mięso w sklepie musi być specjalnie oznakowane i droższe od wieprzowiny produkowanej w systemach przemysłowych a rolnik musi mieć uczciwy udział w tej cenie.

 

- Wskazany powyżej model jest trudny, wymaga współpracy wszystkich partnerów i spójnej, długofalowej strategii. Ale takie modele już funkcjonują w Niemczech, Wielkiej Brytanii czy Szwecji. Na taki model musi być gotowy konsument, który musi zapłacić nieco wyższą cenę i wydaje się, że polski konsument zbliża się do tego etapu – jemy mniej mięsa ale lepszej jakości i za to płacimy. Ten model ma też taką zaletę, że jego funkcjonowanie będzie można wspierać z funduszy unijnych, w przeciwieństwie do dużych tuczy przemysłowych – przekonuje WIR.

 

Źródło: WIR

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu