zm skiba

kojs

CenyRolnicze
08 grudnia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4760 EUR EUR - 4.6976 GBP GBP - 5.4484 DKK DKK - 0.6316
Archiwum


07.12.2022 14:13 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,30 zł/kg, średnia: 7,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

07.12.2022 MATIF: pszenica GRU22: 307,00 (-0,41%), kukurydza MAR23: 292,00 (+1,21%), rzepak LUT23: 569,50 (-0,04%)

07.12.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, międzychodzki, 64-410, tel.: 722 383 092

07.12.2022 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU, transport firmowy, mazowieckie, płoński, 09-152, tel.: 500 277 950

07.12.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, podkarpackie, mielecki, 39-305, tel.: 603 527 183

07.12.2022 SPRZEDAM 105 TUCZNIKÓW, 125 kg, 59%, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 667 484 083

07.12.2022 SPRZEDAM 30 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

07.12.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, brzeski, 32-800, tel.: 726 843 003

05.11.2022 SPRZEDAM 300 T RZEPAKU, transport firmowy, pomorskie, słupski, 76-231, tel.: 607 157 735

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-310, tel.: 697 461 299

05.12.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 609 352 749

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 500 kg, lubelskie, chełmski, 22-360, tel.: 782 978 804

05.12.2022 SPRZEDAM 14 BYKÓW, mięsny, 650 kg, podlaskie, hajnowski, 17-207, tel.: 606 701 863

04.12.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, kępiński, 63-645, tel.: 661 063 751

04.12.2022 SPRZEDAM 22 JAŁÓWKI, mieszaniec, 480 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Niemcom zagrażają zatory w ubojniach trzody chlewnej. Gdzie pojedzie żywiec?

Redakcja
mięso, wieprzowina, Niemcy

Sytuacja kadrowa w niemieckich rzeźniach od jakiegoś czasu jest napięta. Kłopoty pojawiają się przy okazji kolejnej fali zachorowań personelu zakładów na koronawirusa i związane z nią przypadki kwarantanny. Kryzys kadrowy w ubojniach trzody chlewnej w Niemczech, a zwłaszcza w rozbiorze i przetwórstwie, osiągnął punkt krytyczny.

 

W związku z powyższym zakłady ubojowe muszą ograniczyć ubój i jednocześnie nie mogą płynnie przetwarzać produktów, ponieważ brakuje rąk do pracy. Zagraża to nie tylko kolejnym zaległościom w sprzedaży trzody chlewnej, ale także tworzy zatory w sprzedaży mięsa.

 

Ogólnie ubój świń w Niemczech jest nadal na dość stabilnym poziomie. W zeszłym tygodniu w Niemczech ubito o 13 000 mniej świń niż tydzień wcześniej. Jednak masy rzeźne, które spadły średnio o 130 gramów, nie wskazują na to, że zwierzęta musiały przebywać w chlewniach dłużej niż to konieczne. Nie należy zapominać, że pogłowie trzody chlewnej za Odrą, a co za tym idzie podaż trzody rzeźnej, jest znacznie zmniejszona w porównaniu z rokiem poprzednim. Obecnie można zaobserwować, że na całym rynku trzody chlewnej nie było ostatnio żadnych zatorów ani opóźnień we wprowadzaniu świń do obrotu.   

 

Wiele zależy od władz lokalnych

 

Ta sytuacja może się szybko zmienić, jeśli sytuacja kadrowa w rzeźniach będzie się nadal pogarszać. Jednocześnie hodowcy trzody chlewnej są już na krawędzi finansowej i pilnie potrzebują ożywienia rynku. Nie będą w stanie poradzić sobie z dalszymi kłopotami. - Mamy wrażenie, że rzeźnie dużo zainwestowały w ochronę przed infekcjami i nadal to robią, aby z jednej strony chronić pracowników, a z drugiej utrzymać ciągłość uboju i rozbioru – mówi dyrektor zarządzający ISN dr. Torsten Staack.

 

Pomimo dobrego przygotowania do kolejnego sezonu infekcji, problemy z ubojem i przetwarzaniem świń występują w całym kraju. Na przykład rzeźnia Vion w Crailsheim i rzeźnia Tönnies w Badbergen musiały zamknąć działalność. Ponadto w różnych miejscach ubój odbywa się przy znacznie obniżonej wydajności. Oprócz występowania zakażeń koronawirusa i kwarantanny, o sposobie funkcjonowania danej rzeźni decydujące znaczenie maja decyzje administracyjne, które związane są z tym czy władze lokalne decydują się zamknąć zakład lub nie. - Pod żadnym pozorem sytuacje takie jak te, które widzieliśmy w zeszłym roku w rzeźni Tönnies w Rheda, nie powinny się powtórzyć - ostrzega Staack. – Przypomnę, że zeszłoroczne zamknięcia ubojni i zakładów przetwórczych, doprowadziły do długotrwałych zaległości w ubojach trzody chlewnej, co ma ogromny, negatywny wpływ na cały przemysł. Wówczas najbardziej ucierpieli hodowcy świń – przypomina Staack.

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu