Dynamiczny rozwój rosyjskiej produkcji trzody chlewnej wyhamował. Według ministra rolnictwa Dmitrija Patruszewa produkcja mięsa wieprzowego wprawdzie wzrosła w 2021 r. w porównaniu z rokiem poprzednim, ale tendencja wyraźnie osłabła.
Produkcja mięsa wzrosła łącznie o 0,6% do 15,7 miliona ton żywej wagi. Wolumen wieprzowiny – po poprzednich latach z wysokim tempem rozwoju – teraz wzrósł o 0,2% do 5,5 mln t żywej wagi.
Szacunki firmy badawczej Emeat, oparte na danych z krajowych ubojni, ukazują nawet spadek produkcji wieprzowiny w Rosji w zeszłym roku. Główną tego przyczyną były straty spowodowane przez afrykański pomór świń (ASF). Jak wyjaśnił prasie przewodniczący Krajowego Związku Hodowców Trzody Chlewnej Jurij Kowaliow, problemy zdrowotne zwierząt inne niż ASF, takie PRRS, regionalne susze i wzrost kosztów produkcji również spowolniły produkcję trzody chlewnej.