zm skiba

kps

CenyRolnicze
25 czerwca 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9975 EUR EUR - 4.2909 GBP GBP - 5.0774 DKK DKK - 0.5752
Archiwum


24.06.2024 14:17 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-9,00 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.06.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 4 lata, lubuskie, zielonogórski, 66-110, tel.: 663 030 367

22.06.2024 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 500 kg, małopolskie, myślenicki, 32-433, tel.: 799 840 928

21.06.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 224,50 (-0,99%), kukurydza SIE24: 208,50 (+0,24%), rzepak SIE24: 462,00 (-0,32%)

21.06.2024 SPRZEDAM 50 T JĘCZMIENIA KONS., trans. firmowy, podkarpackie, jasielski, 38-200, tel.: 530 000 260

20.06.2024 SPRZEDAM 9 KRÓW, 750 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

20.06.2024 SPRZEDAM 10000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 3 kg, mazowieckie, radomski, 26-634, tel.: 532 855 551

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Mączka mięsno-kostna niedostępna. Hodowcy świń domagają się możliwości zakupu

Redakcja
świnie, koryto, mączka mięsno-kostna

- Nigdzie nie można kupić mączki mięsno-kostnej. Szukałem naprawdę wnikliwie. Widziałem tylko niewielkie opakowania mączki rosyjskiej lub ukraińskiej, ale była to mączka z przeznaczeniem na nawóz. Już dobre parę miesięcy temu Unia Europejska dopuściła mączkę do skarmiania świń i drobiu, ale ten towar jest po prostu niedostępny – mówi hodowca świń z północnej Wielkopolski.

 

- Niech ta mączka będzie nawet w cenie soi, ale trzeba pamiętać, że mączka ma więcej białka. To realna alternatywa i konkurencja dla soi. Dlaczego nie ma maczki w krajowej ofercie? Gdzie jest minister rolnictwa? Dlaczego nie interweniuje? – pyta hodowca z powiatu wągrowskiego.

 

Zdaniem naszego rozmówcy, wiele zakładów przetwórczych zachowało instalacje do produkcji mączki mięsno-kostnej. – W Kole była duża wytwórnia mączki. To było ponad 20 lat temu. To była polska firma. Nawet w Wągrowcu czy Śmiłowie istniała mała linia produkcyjna. Produkcja mączki była powszechna – zauważa hodowca.

 

- Mączka jest bardzo efektywna i jest zdecydowanie wydajniejsza od śruty sojowej. Kiedyś mączkę mieszaliśmy z soją. Ta nasza mączką wągrowiecka, to miała 60% białka, a cena była korzystniejsza od śruty sojowej o ok. 20-25%. W obliczu obecnej, fatalnej sytuacji w jakiej znajdują się producenci trzody chlewnej, wprowadzenie mączki mogłoby złagodzić negatywne skutki niskich cen skupu żywca wieprzowego i wysokich kosztów zakupu pasz czy energii. Trzeba mieć na względzie, że Ukraina, Stany Zjednoczone czy Brazylia – oni wszyscy jadą na mączkach. Wszyscy dążą do tego żeby produkować więcej, a w naszej Unii robi się wszystko żeby produkować mniej. Chyba coś tutaj nie gra – kończy nasz rozmówca.

 

Krzyżowe skarmianie możliwe juz od września 2021 r. 

 

 

Przypomnijmy, iż Komisja Europejska uznała, że należy ponownie zezwolić na stosowanie przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od świń w paszy dla drobiu oraz przetworzonego białka zwierzęcego pochodzącego od drobiu w paszy dla świń. 

 

22 września 2020 r., Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności przyjął opinię naukową w sprawie potencjalnego ryzyka BSE u bydła związanego ze stosowaniem kolagenu i żelatyny pochodzących od przeżuwaczy w paszy dla zwierząt gospodarskich innych niż przeżuwacze. Urząd stwierdza, że prawdopodobieństwo, iż żaden nowy przypadek BSE w populacji bydła nie zostanie wywołany jedną z trzech dróg zakażenia wskazanych w tej opinii, jest większe niż 99 % (prawie pewność).

 

100 000 ton wycofanych środków spożywczych zawierających kolagen lub żelatynę pochodzące od przeżuwaczy jest corocznie usuwanych w Unii, ponieważ nie można ich było stosować w paszy dla zwierząt gospodarskich.  Nowe przepisy, które weszły w życie 7 września 2021 r.,  umożliwiają krzyżowe stosowanie w żywieniu zwierząt gospodarskich mączek mięsno-kostnych.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu