kps

kowalczyk

CenyRolnicze
30 czerwca 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4825 EUR EUR - 4.6806 GBP GBP - 5.4429 DKK DKK - 0.6292
Archiwum


30.06.2022 SPRZEDAM 150 JAJ, L, kujawsko-pomorskie, nakielski, 89-240, tel.: 502 165 275

30.06.2022 SPRZEDAM 8 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-095, tel.: 695 112 625

30.06.2022 SPRZEDAM 60 JAŁÓWEK, mięsny, 500 kg, lubelskie, parczewski, 21-200, tel.: 509 971 788

30.06.2022 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport rolnika, dolnośląskie, Legnica, 59-220, tel.: 791 387 831

29.06.2022 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,40 zł/kg, średnia: 8,80 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

29.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 358,50 (+0,49%), kukurydza SIE22: 306,00 (+0,82%), rzepak SIE22: 699,25 (+2,30%)

29.06.2022 SPRZEDAM 600 JAJ TYGODNIOWO, M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 800 JAJ, S, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-120, tel.: 691 625 698

29.06.2022 ZAMÓWIĘ TRANSPORT ŻYWYCH ZWIERZĄT (TIR), 600 km, mazow., miński, 05-332, tel.: 603 763 832

29.06.2022 SPRZEDAM 20 T GROCHU, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, wąbrzeski, 87-207, tel.: 888 494 418

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

27.06.2022 SPRZEDAM 30 TUCZNIKÓW, 110 kg, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Podwyżki cen prosiąt i tuczników przyjdą w połowie roku?

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

Na początku tego roku liczba loch w Niemczech gwałtownie spadła. Prawdopodobnie ubytek procentowy (r/r) ma wymiar dwucyfrowy. Doprowadzi to do znacznie mniejszej podaży wieprzowiny w połowie bieżącego roku i może przynieść wzrost cen prosiąt i tuczników.

 

Od początku pandemii koronawirusa niemiecki rynek trzody chlewnej nieustannie boryka się z problemami. Wybuch ASF latem 2020 r. wzdłuż granicy z Polską wzmocnił negatywne tendencje rynkowe. Niemiecki magazyn branżowy Fleischwirtschaft również informuje o spadku popytu krajowego na wieprzowinę, a eksport wieprzowiny do krajów spoza UE staje się coraz trudniejszy. W rezultacie niemieccy rzeźnicy muszą sprzedawać więcej wieprzowiny na wysoce konkurencyjnym rynku europejskim.

 

W wyniku tych czynników hodowcy tuczników otrzymywali tylko 1,37 euro za kilogram masy poubojowej w 2021 r., a hodowcy sprzedawali prosięta średnio za 38 euro/szt. To o około 17 procent mniej niż w 2020 roku. Jednocześnie obserwujemy gwałtownie rosnące ceny pasz, które ustanawiają nowe rekordy.

 

Ze względu na te czynniki ekonomiczne, opłacalna produkcja trzody chlewnej nie jest już możliwa. W rezultacie wiele niemieckich ferm trzody chlewnej znajduje się na skraju bankructwa lub już nie funkcjonują. Na przykład w maju 2021 r. liczba świń trzymanych w całych Niemczech spadła o 3,1 proc. do 24,7 mln sztuk. Najsilniej spadła liczba loch, których liczebność uszczupliła się o 10,7 proc.

 

W Niemczech rośnie liczba wegetarian

 

 

Spadek pogłowia świń w Niemczech może przyspieszyć w tym roku. Na przykład różne prognozy zakładają dwucyfrowy procentowy spadek liczby loch na początku 2022 roku. Ma to bezpośredni wpływ na produkcję mięsa. Przykładowo, niemiecka produkcja wieprzowiny w tym roku wyniesie ok. 4,37 mln ton. W porównaniu z 2021 r. oznacza to spadek o 7 proc.

 

Zmniejszająca się podaż wieprzowiny może w dłuższej perspektywie złagodzić napiętą sytuację ekonomiczną hodowców trzody chlewnej. W ciągu roku nadwyżki wieprzowiny zmniejszą się, co ponownie doprowadzi do wzrostu cen.

 

Średnie spożycie wieprzowiny na mieszkańca w Niemczech od kilku lat spada. Fleischwirtschaft spodziewa się, że tendencja utrzyma się w tym roku i spadnie do około 30 kilogramów rocznie. To znacznie mniej niż w Holandii. Według danych Statistics Netherlands i WUR średnie spożycie wieprzowiny w Holandii wynosi około 36,7 kg. W Niemczech rośnie liczba wegetarian, wegan, a zwłaszcza fleksitarian. Ponadto niemieccy konsumenci częściej wybierają wołowinę i drób. Pandemia, a w szczególności związane z nią zaprzestanie ważnych wydarzeń rozrywkowych, wzmocniły ten trend. Mimo przewidywanego spadku, wieprzowina pozostaje zdecydowanie najpopularniejszym mięsem wśród Niemców.

 

Źródło: Pig Bussines

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu