Dania sprzedała łącznie 780 580 ton wieprzowiny poza granicami Unii Europejskiej w pierwszych trzech kwartałach 2021 r., w tym żywe zwierzęta i produkty uboczne. Było to o około 63 600 ton więcej (+8,9%) niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. W tym czasie handel wewnątrzunijny wzrósł mniej gwałtownie, bo o 2,5%, osiągając w sumie 738 080 ton.
Wielkość wywozu wieprzowiny do wszystkich 27 państw członkowskich była więc w przybliżeniu równa wielkości handlu z Chinami. Dostawy do Państwa Środka wzrosły o 3,2% do 428 150 t w porównaniu do pierwszych trzech kwartałów 2020 roku. Ostatnio jednak nastąpił znaczny spadek ilości wysyłanych tam dostaw mięsa, przez co w 2021 r. raczej Dania nie osiągnie wyniku z poprzedniego roku.
Natomiast Duńczycy odnotowali duży popyt ze strony innych krajów trzecich. Eksport do USA i Australii wzrósł o około 30%, do Korei Południowej o 70%, a na Filipiny o ponad 160%. W tym czasie eksport do Wielkiej Brytanii spadł o prawie 15% do 110 600 ton. Na gorszy wynik złożył się nie tylko handel żywcem, ale także sprzedaż mięsa przetworzonego. Znacząco wzrósł jedynie eksport boczku, tj. o 48% do 39 500 ton.
Niemcy i Polska kluczowymi rynkami zbytu
W Unii Europejskiej Niemcy pozostały najważniejszym odbiorcą duńskich eksporterów, ale handel spadł trzeci rok z rzędu. Wielkość omawianego eksportu zmniejszyła się o prawie 30 000 t lub 9,1% do 297 100 t od stycznia do września 2020 roku. Wynikało to z faktu, że oprócz mniejszej liczby dostarczonych elementów, eksport prosiąt i tuczników do Niemiec spadł o prawie 10% do 138 570 ton. Z kolei w tym kraju wzrosła sprzedaż duńskich konserw mięsnych i połówek wieprzowych.
Polska pozostała drugim najważniejszym rynkiem zbytu w UE dla Danii, a eksport wzrósł o 3,0% do 210 460 ton. Wzrost był znacznie silniejszy we Włoszech i wyniósł 35,4% z ostatecznym wynikiem 104 440 ton. Wynikało to przede wszystkim ze wzrostu sprzedaży części wieprzowych o prawie połowę do 88 340 ton.