Po dużym spadku ceny trzody chlewnej w ostatnich miesiącach, teraz stawki za świnie rzeźne w Chinach ponownie rosną i są już wyższe o prawie 70% od najniższego poziomu z początku października. Niemniej nadal są wyraźnie poniżej poziomu z poprzedniego roku. Niedawny wzrost cen wzbudził nadzieje wśród światowych eksporterów na większą sprzedaż do Państwa Środka. Czy słusznie?
Dyrektor biura hodowli zwierząt w pekińskim ministerstwie rolnictwa, Xin Guochang, interpretuje wydarzenia rynkowe zgoła odmiennie. Niedawno powiedział państwowemu nadawcy CCTV, że produkcja wieprzowiny w Chinach w pierwszych trzech kwartałach 2021 r. wzrosła o 38% do 39,2 mln ton w porównaniu z tym samym okresem w poprzednim roku.
W październiku ubito 30,2 mln sztuk trzody chlewnej, co oznacza wzrost o 5,1 mln w porównaniu do września i 111% w porównaniu z analogicznym miesiącem ubiegłego roku. Według Guochanga, pod koniec października w Chinach było 43,5 mln macior, co przekracza docelowy poziom 41 mln zwierząt, a stan z października 2020 r. został przekroczony o 6,6%. Według eksperta liczba prosiąt urodzonych w czerwcu i lipcu br. wzrosła odpowiednio o 39% i 33% w stosunku do roku poprzedniego, które będą już odchowane i potraktowane jako świnie rzeźne w czasie szczytu popytu na początku roku. - Całkowita ilość wieprzowiny dostępna w kraju wystarczy, aby zaopatrzyć rynek w Nowy Rok i na Święto Wiosny – powiedział Guochang.
Magazyny pełne wieprzowiny
Zgodnie z danymi Pekinu, cena trzody chlewnej za kilogram żywej wagi w Chinach w ubiegłą środę (1 grudnia) wyniosła średnio 17,78 CNY (2,47 EUR). Na początku października było to jeszcze 10,56 CNY/kg (1,47 €) ze względu na dużą liczbę świń rzeźnych, ale dokładnie rok temu obowiązywała stawka 32,20 CNY/kg (4,47 €).
Na rynku terminowym ceny żywych świń na Dalian Commodity Exchange (DCE) na razie nie wskazują na kolejne podwyżki. Cena rozliczeniowa styczniowego kontraktu terminowego wyniosła 16,22 CNY/kg (2,25 EUR) w ostatnią środę, a 15,34 CNY/kg (2,23 EUR) za termin płatności przypadający na maj 2022 r. Analitycy zauważaj, że magazyny rządowe, które są pełne wieprzowiny, również nie zwiastują wzrostu cen. Ponadto Guochang zwrócił uwagę, że konsumenci coraz częściej spożywają drób, wołowinę i jagnięcinę oraz że udział wieprzowiny w ogólnym spożyciu mięsa spada. Ostrzegł nawet przed nadmiernym rozszerzaniem produkcji trzody chlewnej z powodu niedawnej podwyżki cen. Według analityków, próg rentowności powinien zostać ponownie nieznacznie przekroczony przy obecnej cenie wieprzowiny.