kojs

kps

CenyRolnicze
03 lutego 2023, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.2928 EUR EUR - 4.6920 GBP GBP - 5.2571 DKK DKK - 0.6303
Archiwum


05.02.2023 KUPIĘ 1900 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 30 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-910, tel.: 669 965 997

05.02.2023 SPRZEDAM 40 BYKÓW, mięsny, 700 kg, łódzkie, sieradzki, 98-200, tel.: 603 687 146

05.02.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130-140 kg, 59%, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 728 383 288

05.02.2023 SPRZEDAM 70 T JĘCZMIENIA PASZ., transport rolnika, opolskie, krapkowicki, 47-344, tel.: 784 574 610

03.02.2023 13:32 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,10 zł/kg, średnia: 8,48 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

03.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 284,50 (+0,53%), kukurydza MAR23: 278,00 (+0,82%), rzepak MAJ23: 545,25 (+0,18%)

02.02.2023 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, zachodniopomorskie, wałecki, 78-600, tel.: 500 610 728

02.02.2023 SPRZEDAM 300 T PSZENICY KONS., transport rolnika, mazowieckie, płoński, 09-130, tel.: 737 451 050

02.02.2023 SPRZEDAM 5000 JAJ, rozmiar M, mazowieckie, Warszawa, 01-926, tel.: 537 309 780

02.02.2023 SPRZEDAM 40 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

02.02.2023 SPRZEDAM 25 T PSZENŻYTA, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 601 371 522

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

31.01.2023 SPRZEDAM 24 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, tarnowski, 33-151, tel.: 793 262 288

31.01.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, mazowieckie, żuromiński, 09-317, tel.: 693 023 841

31.01.2023 SPRZEDAM 18 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, wolsztyński, 64-225, tel.: 697 423 985

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Miejsce w szeregu polskich rolników zostało określone. Mamy kupować zachodnie warchlaki, tuczyć je i zabijać

Redakcja

Holenderski ekspert Uniwersytetu w Wagenigen uważa, że w krajach Europy Zachodniej oraz Północnej powinna odbywać się produkcja warchlaków, a tuczenie ich i ubijanie powinno być przeniesione do krajów Europy Centralnej i Wschodniej.

 

Rynek uzależniony od Chin

 

Podczas VI Forum Rolników i Agrobiznesu, jedna z sesji specjalistycznych poświęcona była produkcji trzody chlewnej. Wprowadzenia do sesji dokonał Robert Hoste z Uniwersytetu w Wageningen (Niderlandy). - Ekspert zauważył, że w chwili obecnej na sektor ma wpływ sytuacja związana z ograniczeniem eksportu wieprzowiny do Chin oraz epidemia ASF. W nadchodzącej przyszłości trzecim czynnikiem warunkującym rozwój tej produkcji będzie wdrażany zielony ład w rolnictwie. Kombinacja tych trzech czynników ma w chwili obecnej destrukcyjny wpływ na sytuację ekonomiczną w sektorze – relacjonuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

 

Szczególnie dotyczy to ekonomiki produkcji warchlaków, ale również sektora tuczu. - Prezentacja eksperta potwierdza nasze analizy, które prezentowaliśmy podczas debaty na temat trzody chlewnej, która odbył się 26 października w Osiecznej. Warto przytoczyć w tym miejscu wykres wskazujący, jak bardzo cena skupu tuczników w Polsce uzależniona jest od wielkości eksportu wieprzowiny z Europy do Chin – czytamy w relacji Andrzeja Przepióry z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

 

wykres ceny wir trzoda cenyrolniczE pl

 

Specjalny podatek od mięsa

 

Ekspert zwrócił uwagę na nadwyżkę podaży wieprzowiny nad popytem wewnątrz unijnym. Wynosi ona w chwili obecnej około 30%. Na ekonomikę produkcji trzody chlewnej będzie niewątpliwie miał wpływ zielony ład. Spowoduje on ograniczenie produkcji zbóż, co z kolei spowoduje wzrost cen pasz dla zwierząt. - Ekspert przewiduje zatem spadek produkcji wieprzowiny o około 15% i wzrost cen na podobnym poziomie. Lekarstwem na stabilizację sytuacji w sektorze jest zatem ograniczenie produkcji i skupienie się na rynku unijnym. Na tym rynku można liczyć na lepsze ceny zbytu. Po pierwsze dlatego, że ceny w eksporcie muszą być konkurencyjne w stosunku do krajów, gdzie wieprzowinę produkuje się taniej (np. USA, Brazylia). A po drugie, ponieważ konsument europejski nie do końca zna się na cenach, nie będzie zwracał uwagi na to, ile płaci za wieprzowinę w sklepie. Ponadto Hoste zaproponował również obłożenie sprzedaży mięsa specjalnym podatkiem, który trafiałby do wydzielonego funduszu wspierającego producentów trzody chlewnej – relacjonuje WIR.

 

Skazani na duńskiego warchlaka?

 

Kolejny, kontrowersyjny pomysł eksperta to specjalizacja produkcji. Jego zdaniem w krajach Europy Zachodniej oraz Północnej można by produkować warchlaki, a tuczyć je i ubijać w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. - Są dwa argumenty za takim podziałem. Pierwszy argument to większe umiejętności produkcji warchlaków i jej większa efektywność na zachodzie Europy, a niższe koszty bezpośrednie oraz koszty środowiskowe produkcji tuczników i ich uboju w naszej części kontynentu. Teza wydaje się być kontrowersyjna. Ale de facto taki scenariusz już się realizuje. Polscy rolnicy kupują corocznie około 5 mln sztuk warchlaków w Dani czy Niderlandach. Jeśli taki podział miałby się dokonać w jeszcze większym stopniu, to potrzebne są rozwiązania, które w sprawiedliwy sposób dokonywałyby redystrybucji zysków dla poszczególnych uczestników rynku. To oznacza, że producent warchlaka i tucznika musiałby być powiązany rodzajem kontraktu stabilizującego przepływy finansowe pomiędzy tymi podmiotami – konkluduje wielkopolski samorząd rolniczy.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu