kojs

kps

CenyRolnicze
19 maja 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4231 EUR EUR - 4.6429 GBP GBP - 5.4796 DKK DKK - 0.6239
Archiwum


19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

18.05.2022 13:27 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,60 zł/kg, średnia: 9,02 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

18.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-430,50 (-1,77%), kukurydza CZE22-371,00 (-0,67%), rzepak SIE22-831,25 (-5,11%) [euro/t]

18.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 21-060, tel.: 665 933 343

18.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-213, tel.: 502 844 456

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENŻYTA, transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 791 728

18.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, łódzkie, łowicki, 99-413, tel.: 605 061 691

18.05.2022 SPRZEDAM 20-25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-351, tel.: 605 131 876

18.05.2022 SPRZEDAM 35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, bocheński, 32-709, tel.: 796 878 786

18.05.2022 SPRZEDAM 30-35 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 781 781 728

18.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENICY KONS., transport firmowy, podlaskie, białostocki, 18-112, tel.: 507 322 926

18.05.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, M, wielkopolskie, kolski, 62-600, tel.: 663 755 878

16.05.2022 SPRZEDAM 150 T PSZENICY PASZOWEJ, transport firmowy, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, tel.: 696 877 682

16.05.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, legnicki, 59-225, tel.: 509 229 704

16.05.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-220, tel.: 691 156 465

13.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

13.05.2022 SPRZEDAM 30 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, ostrowski , 63-460, tel.: 665 554 355

13.05.2022 SPRZEDAM 35 TYŚ. KURCZAKA BROJLERA, rasa: COBB, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Miejsce w szeregu polskich rolników zostało określone. Mamy kupować zachodnie warchlaki, tuczyć je i zabijać

Redakcja

Holenderski ekspert Uniwersytetu w Wagenigen uważa, że w krajach Europy Zachodniej oraz Północnej powinna odbywać się produkcja warchlaków, a tuczenie ich i ubijanie powinno być przeniesione do krajów Europy Centralnej i Wschodniej.

 

Rynek uzależniony od Chin

 

Podczas VI Forum Rolników i Agrobiznesu, jedna z sesji specjalistycznych poświęcona była produkcji trzody chlewnej. Wprowadzenia do sesji dokonał Robert Hoste z Uniwersytetu w Wageningen (Niderlandy). - Ekspert zauważył, że w chwili obecnej na sektor ma wpływ sytuacja związana z ograniczeniem eksportu wieprzowiny do Chin oraz epidemia ASF. W nadchodzącej przyszłości trzecim czynnikiem warunkującym rozwój tej produkcji będzie wdrażany zielony ład w rolnictwie. Kombinacja tych trzech czynników ma w chwili obecnej destrukcyjny wpływ na sytuację ekonomiczną w sektorze – relacjonuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

 

Szczególnie dotyczy to ekonomiki produkcji warchlaków, ale również sektora tuczu. - Prezentacja eksperta potwierdza nasze analizy, które prezentowaliśmy podczas debaty na temat trzody chlewnej, która odbył się 26 października w Osiecznej. Warto przytoczyć w tym miejscu wykres wskazujący, jak bardzo cena skupu tuczników w Polsce uzależniona jest od wielkości eksportu wieprzowiny z Europy do Chin – czytamy w relacji Andrzeja Przepióry z Wielkopolskiej Izby Rolniczej.

 

wykres ceny wir trzoda cenyrolniczE pl

 

Specjalny podatek od mięsa

 

Ekspert zwrócił uwagę na nadwyżkę podaży wieprzowiny nad popytem wewnątrz unijnym. Wynosi ona w chwili obecnej około 30%. Na ekonomikę produkcji trzody chlewnej będzie niewątpliwie miał wpływ zielony ład. Spowoduje on ograniczenie produkcji zbóż, co z kolei spowoduje wzrost cen pasz dla zwierząt. - Ekspert przewiduje zatem spadek produkcji wieprzowiny o około 15% i wzrost cen na podobnym poziomie. Lekarstwem na stabilizację sytuacji w sektorze jest zatem ograniczenie produkcji i skupienie się na rynku unijnym. Na tym rynku można liczyć na lepsze ceny zbytu. Po pierwsze dlatego, że ceny w eksporcie muszą być konkurencyjne w stosunku do krajów, gdzie wieprzowinę produkuje się taniej (np. USA, Brazylia). A po drugie, ponieważ konsument europejski nie do końca zna się na cenach, nie będzie zwracał uwagi na to, ile płaci za wieprzowinę w sklepie. Ponadto Hoste zaproponował również obłożenie sprzedaży mięsa specjalnym podatkiem, który trafiałby do wydzielonego funduszu wspierającego producentów trzody chlewnej – relacjonuje WIR.

 

Skazani na duńskiego warchlaka?

 

Kolejny, kontrowersyjny pomysł eksperta to specjalizacja produkcji. Jego zdaniem w krajach Europy Zachodniej oraz Północnej można by produkować warchlaki, a tuczyć je i ubijać w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. - Są dwa argumenty za takim podziałem. Pierwszy argument to większe umiejętności produkcji warchlaków i jej większa efektywność na zachodzie Europy, a niższe koszty bezpośrednie oraz koszty środowiskowe produkcji tuczników i ich uboju w naszej części kontynentu. Teza wydaje się być kontrowersyjna. Ale de facto taki scenariusz już się realizuje. Polscy rolnicy kupują corocznie około 5 mln sztuk warchlaków w Dani czy Niderlandach. Jeśli taki podział miałby się dokonać w jeszcze większym stopniu, to potrzebne są rozwiązania, które w sprawiedliwy sposób dokonywałyby redystrybucji zysków dla poszczególnych uczestników rynku. To oznacza, że producent warchlaka i tucznika musiałby być powiązany rodzajem kontraktu stabilizującego przepływy finansowe pomiędzy tymi podmiotami – konkluduje wielkopolski samorząd rolniczy.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu