Grupa producentów świń z Wielkopolski, która zamierza rozwijać tucz bez antybiotyków oraz GMO, prowadzi audyty bioasekuracji w gospodarstwach. Poza audytami wewnętrznymi również audytowani są ich dostawcy pasz i innych środków produkcji oraz odbiorcy świń i padliny.
- Popieramy i będziemy propagować model produkcji, który oprócz poprawy zdrowia i dobrostanu zwierząt, ma istotne znaczenie dla walki z ASF – czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.
- Wzorem producentów hiszpańskich walczących z ASF, rekomendujemy organizowanie się producentów w grupy sanitarne, które będą przestrzegać zasad bioasekuracji nie tylko w swoich gospodarstwach, a również sygnalizować nieprawidłowości u swoich sąsiadów. Do grup sanitarnych powinni zostać włączone również koła łowieckie, Inspekcja Weterynaryjna oraz inne podmioty zaangażowane w walkę z ASF. Stanowczo rekomendujemy eliminowanie produkcji świń w szarej strefie (poza ewidencją). Gospodarstwa produkujące świnie wyłącznie na swoje potrzeby również powinny zostać objęte nadzorem weterynaryjnym – uważa zarząd KZP-PTCh „Polpig”.