kps

skiba

CenyRolnicze
23 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8796 EUR EUR - 4.7591 GBP GBP - 5.4530 DKK DKK - 0.6400
Archiwum


23.09.2022 13:28 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,80-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

23.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 346,25 (-0,86%), kukurydza LIS22: 338,50 (+0,07%), rzepak LIS22: 606,75 (+0,17%)

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

21.09.2022 SPRZEDAM 9 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, dolnośląskie, bolesławicki, 59-706, tel.: 504 706 635

21.09.2022 KUPIĘ 4 BYCZKI, mieszaniec, 110 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-200, tel.: 603 748 114

21.09.2022 SPRZEDAM 25 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 692 919 359

20.09.2022 SPRZEDAM 900 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 1-2,5 kg, podlaskie, łomżyński, 18-414, tel.: 606 764 374

20.09.2022 SPRZEDAM 180 T KUKURYDZY Z RĘKAWA, transport firmowy, mazowieckie, sierpecki, 09-226, tel.: 694 566 933

20.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY KONS., transport rolnika, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 668 809 748

20.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 850 kg, pomorskie, kartuski, 83-315, tel.: 607 444 531

20.09.2022 SPRZEDAM 22000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2,5 kg, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 511 010 921

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Hodowca świń z Lubelszczyzny: przegraliśmy walkę z tuczem nakładczym

Redakcja
ceny warchlaków, ceny prosiaków, trzoda chlewna

- Wszyscy producenci prosiąt są w dramatycznej sytuacji. W tej chwili ogromny wzrost kosztów powoduje, że do każdej sztuki dopłacamy 160 zł. Ciągle rośnie biurokracja, która zabiera nam czas, który powinniśmy poświęcić zwierzętom. Dokumenty już wychodzą nam z szafek i są one tworzone w tym budynku – mówił hodowca świń (w cyklu zamkniętym) z Lubelszczyzny, Jarosław Wojtaszak, podczas konferencji prasowej zorganizowanej 20 października przez Agro Unię pod siedzibą ministerstwa rolnictwa. 

 

- Również w tym budynku zostały stworzone takie przepisy, że świnia, która przyjedzie do nas z zagranicy, po 30 dniach staje się „obywatelem” Polski. Przeważnie to duńskie warchlaki. W zeszłym roku przywieźliśmy do kraju żywe zwierzęta za ponad 2 miliardy złotych i były to przede wszystkim prosięta. W tym czasie my nie mamy gdzie sprzedać swoich zwierząt. Strefy ASF ciągle się rozszerzają, a producenci rezygnują z hodowli. My jako producenci prosiąt jesteśmy w dramatycznej sytuacji. Przede wszystkim nie mamy rynku zbytu, który został przejęty przez korporacje i tucz nakładczy, który staje się nam wrogiem. Po prostu przegraliśmy z nim walkę. To w tym budynku zezwolili na to wszystko. Swoim podejściem i przepisami zabierają nam chleb – mówił Wojtaszak.

 

Z Polski wyprowadzane są miliardy złotych

 

- Konsumenci, nawet jeżeli widzą logo „Produkt Polski”, to nie mogą mieć pewności, że jest to zrobione z polskiej świni. Tak nie może być. Tutaj musza być stworzone odpowiednie przepisy, które będą nam pomagały, nam hodowcom. Te wspomniane 2 miliardy złotych to roczna pensja na poziomie średniej krajowej dla prawie 30 tys. osób. Tyle osób mogłoby tyle zarobić, gdyby produkcja prosiąt pozostała w Polsce. A może dzięki temu te 30 tys. osób mogłoby podwoić te kwotę? My pozwalamy wysysać z naszej gospodarki takie ogromne kwoty. Te pieniądze powinny zostać w naszym kraju i powinny pracować na rzecz każdego naszego obywatela – stwierdza rolnik z Lubelszczyzny.

 

- Ostatnio zaczyna nam również doskwierać ogromny koszt energii. Rosną też koszty transportu. Tych wydatków jest naprawdę bardzo dużo. Do tego dochodzi bioasekuracja. W tej chwili koszt wyprodukowania prosięcia 30-kilogramowego to 260 zł/szt. Tymczasem sprzedajemy go po 100-120 zł/szt. – kończy Jarosław Wojtaszak.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu