kps

kps

CenyRolnicze
01 lutego 2023, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3254 EUR EUR - 4.7080 GBP GBP - 5.3279 DKK DKK - 0.6329
Archiwum


01.02.2023 12:43 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,10 zł/kg, średnia: 8,46 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

01.02.2023 MATIF: pszenica MAR23: 285,25 (-0,87%), kukurydza MAR23: 276,75 (-0,90%), rzepak MAJ23: 541,00 (-0,73%)

01.02.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, włodawski, 22-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 10 T OWSA PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.02.2023 SPRZEDAM 120 T RZEPAKU, transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 600 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, strzeliński, 57-130, tel.: 609 843 046

01.02.2023 SPRZEDAM 165 TUCZNIKÓW, 140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

31.01.2023 SPRZEDAM 24 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, tarnowski, 33-151, tel.: 793 262 288

31.01.2023 SPRZEDAM 170 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, mazowieckie, żuromiński, 09-317, tel.: 693 023 841

31.01.2023 SPRZEDAM 18 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, wolsztyński, 64-225, tel.: 697 423 985

30.01.2023 SPRZEDAM 200 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, Chełm, 22-100, tel.: 793 503 407

29.01.2023 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 600 kg, warmińsko-mazurskie, szczycieński, 12-114, tel.: 608 087 528

29.01.2023 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, lubelski, 23-145, tel.: 667 068 621

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Hodowca świń z Lubelszczyzny: przegraliśmy walkę z tuczem nakładczym

Redakcja
ceny warchlaków, ceny prosiaków, trzoda chlewna

- Wszyscy producenci prosiąt są w dramatycznej sytuacji. W tej chwili ogromny wzrost kosztów powoduje, że do każdej sztuki dopłacamy 160 zł. Ciągle rośnie biurokracja, która zabiera nam czas, który powinniśmy poświęcić zwierzętom. Dokumenty już wychodzą nam z szafek i są one tworzone w tym budynku – mówił hodowca świń (w cyklu zamkniętym) z Lubelszczyzny, Jarosław Wojtaszak, podczas konferencji prasowej zorganizowanej 20 października przez Agro Unię pod siedzibą ministerstwa rolnictwa. 

 

- Również w tym budynku zostały stworzone takie przepisy, że świnia, która przyjedzie do nas z zagranicy, po 30 dniach staje się „obywatelem” Polski. Przeważnie to duńskie warchlaki. W zeszłym roku przywieźliśmy do kraju żywe zwierzęta za ponad 2 miliardy złotych i były to przede wszystkim prosięta. W tym czasie my nie mamy gdzie sprzedać swoich zwierząt. Strefy ASF ciągle się rozszerzają, a producenci rezygnują z hodowli. My jako producenci prosiąt jesteśmy w dramatycznej sytuacji. Przede wszystkim nie mamy rynku zbytu, który został przejęty przez korporacje i tucz nakładczy, który staje się nam wrogiem. Po prostu przegraliśmy z nim walkę. To w tym budynku zezwolili na to wszystko. Swoim podejściem i przepisami zabierają nam chleb – mówił Wojtaszak.

 

Z Polski wyprowadzane są miliardy złotych

 

- Konsumenci, nawet jeżeli widzą logo „Produkt Polski”, to nie mogą mieć pewności, że jest to zrobione z polskiej świni. Tak nie może być. Tutaj musza być stworzone odpowiednie przepisy, które będą nam pomagały, nam hodowcom. Te wspomniane 2 miliardy złotych to roczna pensja na poziomie średniej krajowej dla prawie 30 tys. osób. Tyle osób mogłoby tyle zarobić, gdyby produkcja prosiąt pozostała w Polsce. A może dzięki temu te 30 tys. osób mogłoby podwoić te kwotę? My pozwalamy wysysać z naszej gospodarki takie ogromne kwoty. Te pieniądze powinny zostać w naszym kraju i powinny pracować na rzecz każdego naszego obywatela – stwierdza rolnik z Lubelszczyzny.

 

- Ostatnio zaczyna nam również doskwierać ogromny koszt energii. Rosną też koszty transportu. Tych wydatków jest naprawdę bardzo dużo. Do tego dochodzi bioasekuracja. W tej chwili koszt wyprodukowania prosięcia 30-kilogramowego to 260 zł/szt. Tymczasem sprzedajemy go po 100-120 zł/szt. – kończy Jarosław Wojtaszak.

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu