kps

kojs

CenyRolnicze
28 września 2022, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 5.0381 EUR EUR - 4.8147 GBP GBP - 5.3856 DKK DKK - 0.6474
Archiwum


27.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 348,50 (+1,23%), kukurydza LIS22: 336,25 (+0,45%), rzepak LIS22: 602,75 (+2,42%)

27.09.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sejneński, 16-500, tel.: 666 555 444

26.09.2022 13:08 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.09.2022 SPRZEDAM 70-80 T KUKURYDZY, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-244, tel.: 509 597 995

26.09.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, rozmiar L, wielkopolskie, Poznań, 61-450, tel.: 732 461 534

26.09.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 700 kg, wielkopolskie, koniński, 62-513, tel.: 785 555 806

26.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-124, tel.: 664 762 190

26.09.2022 SPRZEDAM 2 T PSZENŻYTA, transport rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 158 111 197

24.09.2022 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

23.09.2022 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, opolski, 24-340, tel.: 607 687 989

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Pomimo stabilizacji cen w Niemczech, krajowe skupy obniżyły cenę o 15 groszy za kilogram

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Na krajowym rynku trzody chlewnej dominują bardzo złe nastoje wśród producentów. Od wielu miesięcy dokładają oni do każdej sztuki sprzedawanego tucznika. Średnia cena skupu tuczników w kl. E obecnie wynosi 5,65 zł/kg. Pomimo stabilizacji cen w Niemczech, krajowe skupy obniżyły cenę o 15 groszy za kilogram w stosunku do ubiegłego tygodnia – informuje Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

Europejski rynek tuczników pozostaje w równowadze, a ceny stabilizują się w takich krajach jak Niemcy (1,25 €/kg VEZG), Dania, Belgia czy Austria. Natomiast notowania we Francji pokazują spadek ceny (-1₵ t/t), a w Hiszpanii (-2₵ t/t) za kilogram (wbc). W ciągu ostatnich 13 tygodni cena na Półwyspie Iberyjskim spadła o 45 centów.

 

Na niemieckim rynku niski popyt spotkał się ze stosunkowo niską podażą żywca. Sytuację pogarsza pandemia koronawirusa, w której zakażeni pracownicy muszą przebywać na kwarantannie. Niektóre zakłady przetwórcze przy brakach kadrowych decydują się na czasowe zatrzymanie produkcji. Powoduje to zwiększenie presji na cenę skupu. Z inicjatywy niemieckich polityków doszło do spotkania producentów żywca, przetwórców i sieci handlowych, którego celem jest zażegnanie kryzysu w sektorze. W wyniku rozmów niektóre sieci handlowe zadeklarowały, że będą sprzedawały świeżą wieprzowinę pochodzącą wyłącznie ze zwierząt urodzonych i utrzymywanych przez cały proces produkcji w Niemczech. W rzeźniach widoczny jest zwiększony ubój likwidowanych macior. Prognozy wieloletnie zakładają, że pogłowie macior w Niemczech spadnie z obecnych 1,7 mln do 1,3 mln szt. w 2025 roku.

 

Na skarmianie mączką mięsno-kostną jeszcze poczekamy

 

Na rynku krajowym dominują bardzo złe nastoje wśród producentów świń. Od wielu miesięcy dokładają oni do każdej sztuki sprzedawanego tucznika. Średnia cena skupu tuczników w kl. E obecnie wynosi 5,65 zł/kg. Pomimo stabilizacji cen w Niemczech, krajowe skupy obniżyły cenę o 15 groszy za kilogram w stosunku do ubiegłego tygodnia.

 

Niektóre sieci handlowe zadeklarowały kupowanie wieprzowiny pochodzącej z tuczników wyprodukowanych w strefie III. Zainteresowanie tym surowcem może podnieć popyt w strefach czerwonych i ułatwić sprzedaż żywca.

 

Na krzyżowe skarmianie paszy wytworzonej z białek pochodzenia zwierzęcego będziemy jeszcze musieli poczekać na wprowadzenie procedur związanych z nadzorem weterynaryjnym. Na każdym etapie produkcji niezbędna będzie rejestracja pomiotów w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii oraz uzyskanie odpowiednich pozwoleń.

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh "Polpig")

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu