kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
21 października 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9449 EUR EUR - 4.5930 GBP GBP - 5.4461 DKK DKK - 0.6173
Archiwum


21.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,50 (-0,63%), kukurydza LIS21-247,25 (0,00%), rzepak LIS21-686,25 (-1,72%) [euro/t]

20.10.2021 13:32 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,30-6,00 zł/kg, średnia: 5,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

20.10.2021 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mięsny, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

20.10.2021 SPRZEDAM 7 KRÓW, 800+ kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

19.10.2021 SPRZEDAM 380 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-120, tel.: 513 516 204

18.10.2021 SPRZEDAM 30 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, ostrowski, 07-320, tel.: 790 338 005

18.10.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, hf, 650 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 510 641 861

18.10.2021 SPRZEDAM 15 BYKÓW, mięsny, 730 kg, kuj.-pom., toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Hodowcy świń walczą o przetrwanie. Światełka w tunelu nie widać

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Mamy bardzo ciężki czas dla produkcji, który przetrwają albo najwytrwalsi albo ci, którzy mając zobowiązania agencyjne muszą produkować świnie. Tylko ilu z tych uda się potem wyjść na prostą? – pyta Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

 

Sytuacja jest beznadziejna

 

Niestety nie mam dobrych informacji z rynku krajowego. Owszem, w Niemczech kolejny raz duża giełda utrzymała notowania na poziomie 1,25 Euro za kg przy 57% mięsności (5,69 zł/kg), to w Polsce, w porównaniu do zeszłego tygodnia stawka spadła, do poziomu ok 5,70 zł/kg w klasie E. Są to stawki maksymalne, jednakże zależą one od regionu kraju (nie tylko strefy ASF). Gołym okiem widać, że stawki za żywiec wyrównały się z cenami oferowanymi za Odrą. Jasnym jest też, że spowodowane jest to importem surowca z Zachodu, który szuka rynku zbytu. Czy długo to będzie trwać? Cena świń jest nieopłacalna dla producentów, co powoduje kolejne decyzje o zamknięciu produkcji. Niestety bardzo mało widać sygnałów mówiących o poprawie sytuacji.

 

Kolejne agencje ogłaszają zmniejszenie prognozowanych ilości zbiorów pszenicy i rzepaku, które windują kolejne rekordy cenowe i pociągają za sobą inne zboża, a co za tym idzie – koszty produkcji. Na chwilę obecną, aby mówić o opłacalności trzeba wyraźnie zaznaczyć że cena za wagę żywą świń powinna wynosić już około 5,40-5,50 zł/kg, czyli około 6,80-6,90 zł/kg w klasie E. Czy jest na to szansa i kiedy? Niemcy cały czas usiłują w rozmowie z Chinami wynegocjować powrót ich wieprzowiny na tamtejszym rynek, co rozładowałoby rynek i dało impuls do wzrostów cen. Jednakże rozmowy te odbywają się bardzo opornie, gdyż Pekin, czując zdecydowanie silniejszą pozycję, skrupulatnie to wykorzystuje. Dla naszego rynku, najważniejsze obecnie to sytuacja właśnie w Niemczech. Jeżeli tam wieprzowina zacznie schodzić z rynku normalnie i cena zacznie tam rosnąć, to i w Polsce zakłady, nie mogąc ściągnąć surowca z Zachodu w takich ilościach jak dotychczas, będą zmuszone podnieść ceny.

 

Mączkę można stosować, ale gdzie ją kupić?

 

Kolejną kwestią są koszty. Nie tak dawno temu Komisja Europejska dała zielone światło na skarmianie świń mączkami mięsno-kostnymi. Uchwała ta weszła już w życie...i nic... Na chwilę obecną trudno jest kupić taki materiał paszowy. Po pierwsze firmy muszą na nowo uzyskać odpowiednie certyfikaty do handlu takimi dodatkami. Po drugie, wbrew pozorom, pieniądz ma narodowość. Dlaczego tak piszę? Po zakazie stosowania mączek mięsno-kostnych w żywieniu, wiele firm nie mogło się odnaleźć w nowych realiach i zostały sprzedane podmiotom zza granicy, którym udało się złapać kontrakty eksportowe poza UE lub też produkować produkt nawozowy. Obecnie, firmy te będą w pierwszej kolejności zaopatrywać w dodatki białkowe swoje kraje macierzyste w imię patriotyzmu konsumenckiego. Tak więc, wiele produktów będzie „eksportowana" na Zachód, w tym do Niemiec – takie są moje przypuszczenia.

 

Chciałbym się w tym mylić, ponieważ, jeżeli nawet mączka mięsno-kostna będzie w tej samej cenie co soja, to wykorzystanie białka w tym produkcie i mniejsze dawki w stosowaniu skutecznie obniżą koszt paszy, który stanowią do 70% kosztów produkcji wieprzowiny. Mamy bardzo ciężki czas dla produkcji, który przetrwają albo najwytrwalsi albo ci, którzy mając zobowiązania agencyjne muszą produkować świnie. Tylko ilu z tych uda się potem wyjść na prostą? Nawet najwytrwalszy musi skądś brać finanse na środki do produkcji w okresie kiedy dokłada około 60-70 groszy do każdego kg wyprodukowanego żywca wieprzowego.

 

Autor: Bartosz Czarniak (Pomorsko-Kujawski Związek Hodowców Trzody Chlewnej)

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu