kojs

kowalczyk

CenyRolnicze
16 września 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8847 EUR EUR - 4.5736 GBP GBP - 5.3697 DKK DKK - 0.6150
Archiwum


16.09.2021 MATIF: pszenica GRU21-248,75 (+0,10%), kukurydza LIS21-219,00 (-0,11%), rzepak LIS21-598,25 (+1,40%) [euro/t]

16.09.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 650 kg, lubuskie, międzyrzecki, 66-320, tel.: 603 781 921

15.09.2021 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-5,80 zł/kg, średnia: 5,38 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

15.09.2021 SPRZEDAM 200 JAJ DZIENNIE, rozmiar: L, mazowieckie, siedlecki, 08-114, tel.: 667 763 667

15.09.2021 SPRZEDAM 400 JAJ, rozmiar: M, warm.-mazur., sępoleński, 11-210, tel.: 536 476 235

15.09.2021 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW TYGODNIOWO, 125 kg, 58%, łódzkie, piotrkowski, 97-311, 609 554 794

14.09.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ, rozmiar: M, wielkopolskie, gostyński, 63-830, tel.: 609 415 569

13.09.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 350 kg, podlaskie, augustowski, 16-300, tel.: 666 489 712

13.09.2021 SPRZEDAM 150 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, zachodniopomorskie, sławieński, 76-150, 501 519 439

13.09.2021 SPRZEDAM 150 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, zachodniopomorskie, sławieński, 76-150, 501 519 439

11.09.2021 SPRZEDAM 30-40 TON KUKURYDZY, transport firmowy, warm.-mazur., nowomiejski, 13-324, 504 570 141

Dodaj komunikat

agrifirm

ph konrad

Producenci trzody chlewnej w Niemczech tracą 47 mln euro tygodniowo

Redakcja
Niemcy, trzoda chlewna, ceny świń

Spadek cen prosiąt i tuczników przy jednoczesnej eksplozji kosztów mieszanek paszowych, to katastrofa finansowa dla niemieckich hodowców trzody chlewnej. Każda świnia wyprodukowana i sprzedana w obecnych warunkach powoduje stratę około 55 euro w produkcji i tuczu prosiąt. W sumie straty wszystkich niemieckich hodowców trzody chlewnej w tych warunkach wynoszą 47 milionów euro tygodniowo.

 

- To przerażające, jak wielu hodowców świń – a zwłaszcza producentów prosiąt – jest obecnie zmuszonych do definitywnego zamknięcia działalności. Niestety, wydaje się, że obecnie zbyt mało podmiotów w łańcuchu zdaje sobie sprawę, że cała produkcja świń jest zagrożona w dłuższej perspektywie – czytamy w komunikacie niemieckiego stowarzyszenia hodowców trzody chlewnej ISN.

 

Prawo pierwszeństwa dla niemieckiej wieprzowiny

 

- Sposobem na odciążenie rynku i wydostanie się z tej nędzy jest sprzedaż wieprzowiny. Należy ją wzmocnić zarówno w handlu detalicznym, jak i hurtowym. Zasada musi brzmieć: ustąpić miejsca niemieckiej wieprzowinie. Żądamy prawa pierwszeństwa dla niemieckiej wieprzowiny i większej liczby kampanii reklamowych - również w handlu hurtowym i gastronomii - mówi dyrektor zarządzający ISN dr. Torsten Staack. - Nie chodzi nam o zamknięcie rynku. Na niemieckim rynku trzody chlewnej mamy obecnie stan wyjątkowy, mamy do czynienia z pełnym kryzysem sprzedaży. Kiedy tutejsze chłodnie są pełne towarów z niemieckiej produkcji, trzeba zrobić wszystko, aby mroźnie były puste. W przeciwnym razie pilnie potrzebna podwyżka cen dla producentów prosiąt i tuczników nie będzie możliwa do zrealizowania. To jeden z powodów, dla których koncentrujemy się na sprzedaży hurtowej, w tym konsumpcji poza domem. Potrzebujemy kampanii reklamowych promujących sprzedaż niemieckiej wieprzowiny, a z drugiej strony nie potrzebujemy taniej wieprzowiny z innych krajów – podkreśla Staack.

 

ISN wskazuje, że podobnie jak firmy z innych branż, hodowle trzody chlewnej były i są poważnie dotknięte pandemią koronawirusa i dlatego wymagają wsparcia finansowego ze strony państwa. Efekty pandemii są nadal wyraźnie widoczne: na długi czas konsumpcja w sektorze out-of-home prawie całkowicie zamarła, a letni wypoczynek przyniósł tylko częściową poprawę. Duże uroczystości lub wydarzenia, które odgrywają ważną rolę w sprzedaży wieprzowiny, nie wróciły do intensywności obserwowanej przed pandemią. Na przykład podczas meczów piłki nożnej stadiony mogą być obecnie wykorzystywane do maksymalnie 50% pojemności trybun lub maksymalnie do 25 000 widzów. Nawet w wielu stołówkach sprzedaż wciąż jest znacznie niższa niż przed pandemią.

 

Magazyny pełne mrożonej wieprzowiny

 

Najnowsze dostępne dane Federalnego Urzędu Statystycznego dotyczące sprzedaży w zakresie cateringu i innych usług pokazują, iż w czerwcu 2021 r. obroty są o 38% niższe niż w czerwcu 2019 r. Dla całej branży hotelarskiej, pomimo letniego ożywienia, za czerwiec 2021 r. nadal odnotowuje się spadek sprzedaży o 41% w stosunku do czerwca 2019 r. Rynek sprzedaży w sektorze out-of-home stanowił prawie jedną trzecią rynku wieprzowiny przed erą koronawirusa. Często konsumpcja poza domem przekracza normalne spożycie (np. jedzenie na imprezach, kiełbaski na stadionie itp.), więc tylko część utraconej konsumpcji poza domem może zostać wchłonięta przez detalistów i usługi dostawcze. Dlatego słaba sprzedaż w sektorze pozadomowym wywierała dużą presję na ceny trzody chlewnej od początku pandemii i ten proces trwa do dzisiaj.

 

- Ponadto można odczuć skutki zatorów w ubojniach. W wyniku częściowo całkowitego zamknięcia rzeźni i zakładów rozbioru po wybuchach ognisk koronawirusa wśród pracowników w minionym roku oraz poważnych ograniczeń zdolności produkcyjnych w związku ze środkami zapobiegawczymi, wiele świń nie mogło zostać ubitych na czas i często przerastały. Konsekwencje tego widzimy również w ogromnych zapasach wieprzowiny w chłodniach – podkreśla analityk ISN, Klaus Kessing. W czerwcu 2021 r. zapasy wieprzowiny w chłodniach były o ok. 24% wyższe niż w czerwcu 2020 r. i o ok. 47% wyższe niż w czerwcu 2019 r.

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu