Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż producent tucznika kończący na tę chwilę 90-dniowy cykl tuczu (w oparciu o zakup warchlaków i paszy) musi liczyć się z "dokładką" na poziomie bliskim 107 zł/szt (3 sierpnia dokładka wynosiła dokładnie tyle samo). Producenci trzody w cyklu zamkniętym powinni spodziewać się strat na poziomie ok. 12 zł/szt. Przy obecnych kosztach produkcji (pasza, warchlaki, energia), nowe wstawienia mogą jednak dać zysk na poziomie 63 złotych od każdej świni sprzedanej po zakończonym okresie tuczu. Podobna perspektywa rysuje się w przypadku cyklu zamkniętego, gdzie za trzy miesiące prognozuje się zysk na każdej sztuce opiewający na nieco ponad 20 zł.
W kalkulacji* przyjęto średnią cenę skupu żywca wieprzowego 4,74 zł/kg, która została wyliczona 9 sierpnia 2021 r. przez naszych analityków. Na dzisiaj, po 90 dniach tuczu, przyjmując stawki za zboże i warchlaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego, hodowca musi się liczyć przy sprzedaży tucznków ze stratą przypadającą na jedną sztukę, w wysokości 106,85 zł** przy progu opłacalności na poziomie 5,50 zł za kg żywca wieprzowego.
Kalkulacja po 90 dniach tuczu otwartego z 9 sierpnia 2021 r.:
**Jak wyjaśnia autor kalkulacji, wyliczenia uwzględniają obcięcie wagi w zakładzie ubojowym tzw. "opasowe", które w tym przypadku wynosi 2,5 kg (2 proc. ze 125 kg).
Kalkulacja po 90 dniach dla cyklu zamkniętego:
Kalkulacja (za 90 dni) dla tuczu otwartego:
Wg autora kalkulacji producent tucznika rozpoczynający w tej chwili nowy cykl, mając na względzie obecne uwarunkowania rynkowe, może liczyć na zakończenie tuczu na zysk w wysokości 63,49 zł/szt. Produkcja tucznika nie będzie przynosić strat jeśli za 90 dni stawka za żywiec wieprzowy wyniesie powyżej 4,14 zł/kg.
Kalkulacja (za 90 dni) dla tuczu zamkniętego:
*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:
- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,
- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 09.08.2021)
- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,
- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.
- minimalny koszt robocizny: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,
- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,
- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).
AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy