kps

kojs

CenyRolnicze
27 stycznia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0830 EUR EUR - 4.5713 GBP GBP - 5.4818 DKK DKK - 0.6142
Archiwum


26.01.2022 13:38 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,75-7,30 zł/kg, średnia: 7,04 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

26.01.2022 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 550+ kg, pomorskie, chojnicki, 89-632, tel.: 662 840 851

26.01.2022 SPRZEDAM 2000 JAJ, rozmiar: L, kuj.-pom., lipnowski, 87-610, tel.: 532 684 253

26.01.2022 SPRZEDAM 100 TUCZNIKÓW, 125 kg, 57%, wielkopolskie, krotoszyński, 63-708, tel.: 665 403 919

26.01.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 100 kg, 59%, łódzkie, łódzki wsch., 95-080, tel.: 601 810 936

26.01.2022 SPRZEDAM 193 TUCZNIKI, 127 kg, 58%, łódzkie, piotrkowski, 97-306, tel.: 600 199 049

24.01.2022 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 112,5 kg, 60%, opolskie, kędzierzyński, 47-260, tel.: 506 710 530

24.01.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 600 kg, warm.-maz., braniewski, 14-500, tel.: 734 767 309

24.01.2022 KUPIĘ 400 WARCHLAKÓW Z DANII, 30 kg, świętokrzyskie, jędrzejowski, 28-330, tel.: 724 111 741

22.01.2022 SPRZEDAM 25 T ŻYTA KONS. Z CERT. EKOL., transport firmowy, wielkop., złotowski, 64-915, tel.: 512 119 019

22.01.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 128 kg, 59%, warm.-maz., iławski, 14-260, tel.: 724 576 648

22.01.2022 SPRZEDAM 38 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-550, tel.: 602 798 956

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Bruksela znosi zakaz krzyżowego skarmiania świń i drobiu mączką mięsno-kostną

Redakcja
mączka mięsno-kostna, pasza białkowa, białko zwierzęce

Unia Europejska zniosła zakaz wykorzystywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w paszach dla zwierząt. Proponowana zmiana przepisów umożliwia wykorzystanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) pochodzącego ze świń w paszy dla drobiu oraz z drobiu w paszy dla świń. 

 

Podczas gdy większość państw członkowskich UE poparła zmianę, Francja i Irlandia wstrzymały się od głosu. Później jednak Rada UE jednogłośnie przegłosowała przyjęcie rozporządzenia w sprawie TSE.

 

W następstwie kryzysu gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w 1994 r. wprowadzono zakaz stosowania przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w paszach dla przeżuwaczy. Eksperci uważają, że BSE jest spowodowane karmieniem bydła paszą wytworzoną z mączki mięsno-kostnej pochodzącej od zakażonych zwierząt. W celu uniknięcia możliwego zanieczyszczenia krzyżowego zakaz stosowania PAP został rozszerzony na wszystkie zwierzęta hodowlane w 2001 roku.

 

Uzasadnienie zniesienia zakazu jest dwojakie. Po pierwsze, Europejski Zielony Ład i strategia „od pola do stołu” zachęca do wykorzystywania produktów ubocznych pochodzących z przemysłu spożywczego, a także promuje stosowanie zrównoważonych i lokalnych składników. - PAP bardzo dobrze spełnia te wymagania – mówi Carine van Vuure - kierownik ds. żywienia i spraw regulacyjnych w Darling Ingredients oraz członek Europejskiego Stowarzyszenia Przetwarzających i Renderujących Tłuszczu (EFPRA). Dodatkowo wydaje się, że ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego jest niewielkie. Ostatni przypadek BSE u bydła w UE miał miejsce w 2016 r., a ostatni przypadek w Wielkiej Brytanii miał miejsce w 2018 r. Łącznie 24 z 27 państw członkowskich zostało sklasyfikowanych jako o statusie znikomego ryzyka.

 

KWS 814 200

KWS 814 200

 

Nadal obowiązuje zakaz stosowania PAP w paszach dla krów, owiec i innych przeżuwaczy oraz recyklingu wewnątrzgatunkowego. Przepisy ulegną zmianie, aby umożliwić stosowanie dodatkowych rodzajów PAP w paszach dla świń i drobiu.

 

Korzyści z zniesienia zakazu są liczne, mówi Van Vuure. W przypadku ubojni drobiu istnieje więcej możliwości wykorzystania ich produktów ubocznych uboju , szczególnie w przypadku produktów, które nie są wykorzystywane w produktach dla zwierząt domowych. Do takich produktów należą mączka z krwi drobiowej, mączka z pierza i mączka o niższej zawartości białka.

 

Na poziomie produkcji hodowcy kur niosek i brojlerów będą mogli zmniejszyć swoją zależność od śruty sojowej w paszach, używając lokalnie produkowanej mączki wieprzowej. Choć może się to wydawać nienaturalne, świnie i drób to wszystkożerne zwierzęta, które czerpią korzyści ze zbilansowanej diety zawierającej bogate źródło białka.

 

 

Oprócz zmniejszenia ilości odpadów i uzależnienia od importowanego białka, stosowanie w paszach przetworzonych produktów zwierzęcych może również poprawić jakość paszy, ponieważ strawność tego rodzaju białka i fosforu jest wysoka. Dodała, że ​​w zależności od wymagań stawianych w łańcuchu przetwórstwa pasza dla drobiu i świń również może stać się tańsza. Poprawi się również ślad węglowy diety. - Wielu rolników pamięta czas przed wprowadzeniem zakazu jako czas z lepiej zbilansowaną dietą, ze względu na stosowanie białek zwierzęcych – mówi Van Vuure. 

 

Źródło: Pig Progress

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu