zm skiba

skiba

CenyRolnicze
25 listopada 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.5111 EUR EUR - 4.6884 GBP GBP - 5.4497 DKK DKK - 0.6305
Archiwum


25.11.2022 13:36 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,80 zł/kg, średnia: 8,03 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

25.11.2022 MATIF: pszenica GRU22: 326,75 (+1,71%), kukurydza MAR23: 304,00 (+0,33%), rzepak LUT23: 590,00 (+0,60%)

25.11.2022 SPRZEDAM 2 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-241, tel.:604 968 657

25.11.2022 SPRZEDAM 1000 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, wielkopolskie, chodzieski, 64-840, tel.: 692 461 862

24.11.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 135 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

24.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport firmowy, lubelskie, tomaszowski, 22-664, tel.: 501 404 821

24.11.2022 SPRZEDAM 40 KRÓW, 800 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

24.11.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.11.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 110 kg, 56%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

23.11.2022 KUPIĘ 7 BYCZKÓW, mięsny, 250 kg, wielkopolskie, poznański, 62-090, tel.: 601 895 029

22.11.2022 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

22.11.2022 SPRZEDAM 25 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

22.11.2022 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 700 kg, dolnośląskie, polkowicki, 59-100, tel.: 781 252 281

22.11.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, poznański, 62-060, tel.: 501 242 999

22.11.2022 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 780 kg, lubelskie, chełmski, 22-114, tel.: 512 465 568

21.11.2022 SPRZEDAM 8 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, śląskie, pszczyński, 43-227, tel.: 504 368 683

21.11.2022 KUPIĘ 40 BYCZKÓW, hf, 55 kg, wielkopolskie, gostyński, 64-125, tel.: 697 809 368

21.11.2022 SPRZEDAM 250 T KUKURYDZY, transport rolnika, świętokrzyskie, ostrowiecki, 27-400, tel.: 512 154 969

21.11.2022 SPRZEDAM 50 T KUKURYDZY, transport rolnika, podkarpackie, tarnobrzeski, 39-432, tel.: 537 866 736

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bruksela znosi zakaz krzyżowego skarmiania świń i drobiu mączką mięsno-kostną

Redakcja
mączka mięsno-kostna, pasza białkowa, białko zwierzęce

Unia Europejska zniosła zakaz wykorzystywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w paszach dla zwierząt. Proponowana zmiana przepisów umożliwia wykorzystanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) pochodzącego ze świń w paszy dla drobiu oraz z drobiu w paszy dla świń. 

 

Podczas gdy większość państw członkowskich UE poparła zmianę, Francja i Irlandia wstrzymały się od głosu. Później jednak Rada UE jednogłośnie przegłosowała przyjęcie rozporządzenia w sprawie TSE.

 

W następstwie kryzysu gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w 1994 r. wprowadzono zakaz stosowania przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w paszach dla przeżuwaczy. Eksperci uważają, że BSE jest spowodowane karmieniem bydła paszą wytworzoną z mączki mięsno-kostnej pochodzącej od zakażonych zwierząt. W celu uniknięcia możliwego zanieczyszczenia krzyżowego zakaz stosowania PAP został rozszerzony na wszystkie zwierzęta hodowlane w 2001 roku.

 

Uzasadnienie zniesienia zakazu jest dwojakie. Po pierwsze, Europejski Zielony Ład i strategia „od pola do stołu” zachęca do wykorzystywania produktów ubocznych pochodzących z przemysłu spożywczego, a także promuje stosowanie zrównoważonych i lokalnych składników. - PAP bardzo dobrze spełnia te wymagania – mówi Carine van Vuure - kierownik ds. żywienia i spraw regulacyjnych w Darling Ingredients oraz członek Europejskiego Stowarzyszenia Przetwarzających i Renderujących Tłuszczu (EFPRA). Dodatkowo wydaje się, że ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego jest niewielkie. Ostatni przypadek BSE u bydła w UE miał miejsce w 2016 r., a ostatni przypadek w Wielkiej Brytanii miał miejsce w 2018 r. Łącznie 24 z 27 państw członkowskich zostało sklasyfikowanych jako o statusie znikomego ryzyka.

 

KWS 814 200

KWS 814 200

 

Nadal obowiązuje zakaz stosowania PAP w paszach dla krów, owiec i innych przeżuwaczy oraz recyklingu wewnątrzgatunkowego. Przepisy ulegną zmianie, aby umożliwić stosowanie dodatkowych rodzajów PAP w paszach dla świń i drobiu.

 

Korzyści z zniesienia zakazu są liczne, mówi Van Vuure. W przypadku ubojni drobiu istnieje więcej możliwości wykorzystania ich produktów ubocznych uboju , szczególnie w przypadku produktów, które nie są wykorzystywane w produktach dla zwierząt domowych. Do takich produktów należą mączka z krwi drobiowej, mączka z pierza i mączka o niższej zawartości białka.

 

Na poziomie produkcji hodowcy kur niosek i brojlerów będą mogli zmniejszyć swoją zależność od śruty sojowej w paszach, używając lokalnie produkowanej mączki wieprzowej. Choć może się to wydawać nienaturalne, świnie i drób to wszystkożerne zwierzęta, które czerpią korzyści ze zbilansowanej diety zawierającej bogate źródło białka.

 

 

Oprócz zmniejszenia ilości odpadów i uzależnienia od importowanego białka, stosowanie w paszach przetworzonych produktów zwierzęcych może również poprawić jakość paszy, ponieważ strawność tego rodzaju białka i fosforu jest wysoka. Dodała, że ​​w zależności od wymagań stawianych w łańcuchu przetwórstwa pasza dla drobiu i świń również może stać się tańsza. Poprawi się również ślad węglowy diety. - Wielu rolników pamięta czas przed wprowadzeniem zakazu jako czas z lepiej zbilansowaną dietą, ze względu na stosowanie białek zwierzęcych – mówi Van Vuure. 

 

Źródło: Pig Progress

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu