kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
30 czerwca 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4825 EUR EUR - 4.6806 GBP GBP - 5.4429 DKK DKK - 0.6292
Archiwum


30.06.2022 SPRZEDAM 150 JAJ, L, kujawsko-pomorskie, nakielski, 89-240, tel.: 502 165 275

30.06.2022 SPRZEDAM 8 T GROCHU, transport firmowy, małopolskie, krakowski, 32-095, tel.: 695 112 625

30.06.2022 SPRZEDAM 60 JAŁÓWEK, mięsny, 500 kg, lubelskie, parczewski, 21-200, tel.: 509 971 788

30.06.2022 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, transport rolnika, dolnośląskie, Legnica, 59-220, tel.: 791 387 831

29.06.2022 13:31 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,00-9,40 zł/kg, średnia: 8,80 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

29.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 358,50 (+0,49%), kukurydza SIE22: 306,00 (+0,82%), rzepak SIE22: 699,25 (+2,30%)

29.06.2022 SPRZEDAM 600 JAJ TYGODNIOWO, M, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 800 JAJ, S, mazowieckie, mławski, 06-445, tel.: 533 228 808

29.06.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-120, tel.: 691 625 698

29.06.2022 ZAMÓWIĘ TRANSPORT ŻYWYCH ZWIERZĄT (TIR), 600 km, mazow., miński, 05-332, tel.: 603 763 832

29.06.2022 SPRZEDAM 20 T GROCHU, transport firmowy, kujawsko-pomorskie, wąbrzeski, 87-207, tel.: 888 494 418

27.06.2022 SPRZEDAM 20 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-860, tel.: 512 860 075

27.06.2022 SPRZEDAM 30 TUCZNIKÓW, 110 kg, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Bruksela znosi zakaz krzyżowego skarmiania świń i drobiu mączką mięsno-kostną

Redakcja
mączka mięsno-kostna, pasza białkowa, białko zwierzęce

Unia Europejska zniosła zakaz wykorzystywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w paszach dla zwierząt. Proponowana zmiana przepisów umożliwia wykorzystanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) pochodzącego ze świń w paszy dla drobiu oraz z drobiu w paszy dla świń. 

 

Podczas gdy większość państw członkowskich UE poparła zmianę, Francja i Irlandia wstrzymały się od głosu. Później jednak Rada UE jednogłośnie przegłosowała przyjęcie rozporządzenia w sprawie TSE.

 

W następstwie kryzysu gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w 1994 r. wprowadzono zakaz stosowania przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w paszach dla przeżuwaczy. Eksperci uważają, że BSE jest spowodowane karmieniem bydła paszą wytworzoną z mączki mięsno-kostnej pochodzącej od zakażonych zwierząt. W celu uniknięcia możliwego zanieczyszczenia krzyżowego zakaz stosowania PAP został rozszerzony na wszystkie zwierzęta hodowlane w 2001 roku.

 

Uzasadnienie zniesienia zakazu jest dwojakie. Po pierwsze, Europejski Zielony Ład i strategia „od pola do stołu” zachęca do wykorzystywania produktów ubocznych pochodzących z przemysłu spożywczego, a także promuje stosowanie zrównoważonych i lokalnych składników. - PAP bardzo dobrze spełnia te wymagania – mówi Carine van Vuure - kierownik ds. żywienia i spraw regulacyjnych w Darling Ingredients oraz członek Europejskiego Stowarzyszenia Przetwarzających i Renderujących Tłuszczu (EFPRA). Dodatkowo wydaje się, że ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego jest niewielkie. Ostatni przypadek BSE u bydła w UE miał miejsce w 2016 r., a ostatni przypadek w Wielkiej Brytanii miał miejsce w 2018 r. Łącznie 24 z 27 państw członkowskich zostało sklasyfikowanych jako o statusie znikomego ryzyka.

 

KWS 814 200

KWS 814 200

 

Nadal obowiązuje zakaz stosowania PAP w paszach dla krów, owiec i innych przeżuwaczy oraz recyklingu wewnątrzgatunkowego. Przepisy ulegną zmianie, aby umożliwić stosowanie dodatkowych rodzajów PAP w paszach dla świń i drobiu.

 

Korzyści z zniesienia zakazu są liczne, mówi Van Vuure. W przypadku ubojni drobiu istnieje więcej możliwości wykorzystania ich produktów ubocznych uboju , szczególnie w przypadku produktów, które nie są wykorzystywane w produktach dla zwierząt domowych. Do takich produktów należą mączka z krwi drobiowej, mączka z pierza i mączka o niższej zawartości białka.

 

Na poziomie produkcji hodowcy kur niosek i brojlerów będą mogli zmniejszyć swoją zależność od śruty sojowej w paszach, używając lokalnie produkowanej mączki wieprzowej. Choć może się to wydawać nienaturalne, świnie i drób to wszystkożerne zwierzęta, które czerpią korzyści ze zbilansowanej diety zawierającej bogate źródło białka.

 

 

Oprócz zmniejszenia ilości odpadów i uzależnienia od importowanego białka, stosowanie w paszach przetworzonych produktów zwierzęcych może również poprawić jakość paszy, ponieważ strawność tego rodzaju białka i fosforu jest wysoka. Dodała, że ​​w zależności od wymagań stawianych w łańcuchu przetwórstwa pasza dla drobiu i świń również może stać się tańsza. Poprawi się również ślad węglowy diety. - Wielu rolników pamięta czas przed wprowadzeniem zakazu jako czas z lepiej zbilansowaną dietą, ze względu na stosowanie białek zwierzęcych – mówi Van Vuure. 

 

Źródło: Pig Progress

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu