kojs

kojs

CenyRolnicze
17 września 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8882 EUR EUR - 4.5789 GBP GBP - 5.3633 DKK DKK - 0.6158
Archiwum


17.09.2021 13:23 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-5,70 zł/kg, średnia: 5,28 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

17.09.2021 MATIF: pszenica GRU21-247,75 (-0,40%), kukurydza LIS21-218,00 (-0,46%), rzepak LIS21-600,75 (+0,42%) [euro/t]

16.09.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 650 kg, lubuskie, międzyrzecki, 66-320, tel.: 603 781 921

15.09.2021 SPRZEDAM 200 JAJ DZIENNIE, rozmiar: L, mazowieckie, siedlecki, 08-114, tel.: 667 763 667

15.09.2021 SPRZEDAM 400 JAJ, rozmiar: M, warm.-mazur., sępoleński, 11-210, tel.: 536 476 235

15.09.2021 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW TYGODNIOWO, 125 kg, 58%, łódzkie, piotrkowski, 97-311, 609 554 794

14.09.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ, rozmiar: M, wielkopolskie, gostyński, 63-830, tel.: 609 415 569

13.09.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 350 kg, podlaskie, augustowski, 16-300, tel.: 666 489 712

13.09.2021 SPRZEDAM 150 TON PSZENŻYTA, transport firmowy, zachodniopomorskie, sławieński, 76-150, 501 519 439

13.09.2021 SPRZEDAM 150 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, zachodniopomorskie, sławieński, 76-150, 501 519 439

Dodaj komunikat

agrifirm

ph konrad

Bruksela znosi zakaz krzyżowego skarmiania świń i drobiu mączką mięsno-kostną

Redakcja
mączka mięsno-kostna, pasza białkowa, białko zwierzęce

Unia Europejska zniosła zakaz wykorzystywania produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego w paszach dla zwierząt. Proponowana zmiana przepisów umożliwia wykorzystanie przetworzonego białka zwierzęcego (PAP) pochodzącego ze świń w paszy dla drobiu oraz z drobiu w paszy dla świń. 

 

Podczas gdy większość państw członkowskich UE poparła zmianę, Francja i Irlandia wstrzymały się od głosu. Później jednak Rada UE jednogłośnie przegłosowała przyjęcie rozporządzenia w sprawie TSE.

 

W następstwie kryzysu gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) w 1994 r. wprowadzono zakaz stosowania przetworzonych białek zwierzęcych (PAP) w paszach dla przeżuwaczy. Eksperci uważają, że BSE jest spowodowane karmieniem bydła paszą wytworzoną z mączki mięsno-kostnej pochodzącej od zakażonych zwierząt. W celu uniknięcia możliwego zanieczyszczenia krzyżowego zakaz stosowania PAP został rozszerzony na wszystkie zwierzęta hodowlane w 2001 roku.

 

Uzasadnienie zniesienia zakazu jest dwojakie. Po pierwsze, Europejski Zielony Ład i strategia „od pola do stołu” zachęca do wykorzystywania produktów ubocznych pochodzących z przemysłu spożywczego, a także promuje stosowanie zrównoważonych i lokalnych składników. - PAP bardzo dobrze spełnia te wymagania – mówi Carine van Vuure - kierownik ds. żywienia i spraw regulacyjnych w Darling Ingredients oraz członek Europejskiego Stowarzyszenia Przetwarzających i Renderujących Tłuszczu (EFPRA). Dodatkowo wydaje się, że ryzyko zanieczyszczenia krzyżowego jest niewielkie. Ostatni przypadek BSE u bydła w UE miał miejsce w 2016 r., a ostatni przypadek w Wielkiej Brytanii miał miejsce w 2018 r. Łącznie 24 z 27 państw członkowskich zostało sklasyfikowanych jako o statusie znikomego ryzyka.

 

KWS 814 200

KWS 814 200

 

Nadal obowiązuje zakaz stosowania PAP w paszach dla krów, owiec i innych przeżuwaczy oraz recyklingu wewnątrzgatunkowego. Przepisy ulegną zmianie, aby umożliwić stosowanie dodatkowych rodzajów PAP w paszach dla świń i drobiu.

 

Korzyści z zniesienia zakazu są liczne, mówi Van Vuure. W przypadku ubojni drobiu istnieje więcej możliwości wykorzystania ich produktów ubocznych uboju , szczególnie w przypadku produktów, które nie są wykorzystywane w produktach dla zwierząt domowych. Do takich produktów należą mączka z krwi drobiowej, mączka z pierza i mączka o niższej zawartości białka.

 

Na poziomie produkcji hodowcy kur niosek i brojlerów będą mogli zmniejszyć swoją zależność od śruty sojowej w paszach, używając lokalnie produkowanej mączki wieprzowej. Choć może się to wydawać nienaturalne, świnie i drób to wszystkożerne zwierzęta, które czerpią korzyści ze zbilansowanej diety zawierającej bogate źródło białka.

 

 

Oprócz zmniejszenia ilości odpadów i uzależnienia od importowanego białka, stosowanie w paszach przetworzonych produktów zwierzęcych może również poprawić jakość paszy, ponieważ strawność tego rodzaju białka i fosforu jest wysoka. Dodała, że ​​w zależności od wymagań stawianych w łańcuchu przetwórstwa pasza dla drobiu i świń również może stać się tańsza. Poprawi się również ślad węglowy diety. - Wielu rolników pamięta czas przed wprowadzeniem zakazu jako czas z lepiej zbilansowaną dietą, ze względu na stosowanie białek zwierzęcych – mówi Van Vuure. 

 

Źródło: Pig Progress

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu