Od początku 2019 r. ceny wieprzowiny w Chinach dynamicznie rosły. Wybuch afrykańskiego pomoru świń (ASF) i związany z nim drastyczny spadek krajowego pogłowia spowodował znaczny niedobór podaży żywca. W szczytowym momencie ceny producentów za świnie rzeźne wzrosły do poziomu przekraczającego 6 euro/kg (wbc). W szczególności duże i dobrze zorganizowane fermy trzody chlewnej były w stanie czerpać wysokie zyski. Ale od początku tego roku sytuacja się odwróciła.
W ciągu ostatnich sześciu miesięcy ceny trzody chlewnej w Państwie Środka spadły o ponad 60%. Zainicjowane przez państwo uwolnienie dużych ilości wieprzowiny z rezerw doprowadziło w krótkim okresie do gwałtownego wzrostu podaży. W tym samym czasie duże fermy były w stanie zwiększyć produkcję lub rozpocząć odbudowę stada po wybuchu ognisk ASF. Ceny świń oscylują obecnie w okolicach 2,40 EUR/kg masy poubojowej.
W porównaniu z Europą, 2,40 EUR/kg to wysoka cena. Jednak chińscy producenci musieli zaakceptować drastyczny wzrost kosztów paszy w ciągu ostatnich kilku miesięcy. Ponadto wielu producentów nadal ma bardzo drogie prosięta. W marcu warchlaki kosztowały około 200 EUR za sztukę ze względu na ASF.
Niezależnie od trendu cenowego, chiński import wieprzowiny utrzymuje się na wysokim poziomie. W ubiegłym roku import wahał się od 400 tys. t do 550 tys. t wieprzowiny miesięcznie. Eksperci spodziewają się, że w drugiej połowie roku przywóz wieprzowiny do Chin utrzyma się na wysokim poziomie. Rekordowego importu z ubiegłego roku prawdopodobnie nie uda się jednak osiągnąć.
Źródło: SUS Online