Rynek chiński nadal destabilizuję sytuację sektora wieprzowiny w Europie. Ograniczony eksport mięsa do Państwa Środka, głównie z Hiszpanii, powoduje, iż na rynku unijnym mamy do czynienia z nadwyżką towaru. Ceny idą w dół u wszystkich głównych producentów wieprzowiny na Starym Kontynencie. Sytuację dodatkowo komplikują kolejne ogniska ASF zarówno w Polsce, jak i w Niemczech.
W krajach unijnych, poza Hiszpanią i Francją, ceny tuczników w ubiegłym, 28. tygodniu pozostały bez zmian. We Francji spadek ceny wyniósł 5 centów. W Hiszpanii, gdzie ceny skupu tuczników są najwyższe w Europie, zanotowano drugą z rzędu obniżkę w cennikach (-6₵ t/t). W porównaniu jednak do innych krajów Hiszpania pozostaje dalej liderem cenowym wśród krajów produkujących najwięcej wieprzowiny. Utrzymujący się eksport do innych krajów Południowej Azji nie rekompensuje spadku zamówień z Chin.
Ogniska ASF w Niemczech bez wpływu na rynek?
Z jednej strony mamy niższą sezonową podaż żywca, a z drugiej nadmiar niewyeksportowanej wieprzowiny na rynek chiński. Zakłady mięsne ograniczają liczbę ubijanych świń. W niektórych firmach zrezygnowano z jednego dnia ubojowego w tygodniu.
Potwierdzone dwa pierwsze ogniska ASF u świń w Niemczech 15 lipca 2021 r. nie powinny mieć dodatkowego wpływu na rynek. Nasi zachodni sąsiedzi utracili możliwość eksportu na rynki azjatyckie we wrześniu ubiegłego roku. Z pewnością utrudni to jednak negocjacje w sprawie powrotu niemieckiej wieprzowiny na chiński rynek.
W Niemczech po trzytygodniowym okresie stabilizacji w dniu 14/07/2021 w notowaniach VEZG cena skupu tuczników spadła o 6 centów do wysokości 1,42 €/kg (wbc). Niestety może to doprowadzić do spadku cen skupu w innych krajach unijnych, także w Polsce, w bieżącym tygodniu. Dodatkowo fala ognisk ASF rozwarstwia ceny w krajowych skupach oraz zwiększa okres oczekiwania do kilku tygodni na odbiór świń w rejonach ognisk. Krajowe skupy w 28. tygodniu płaciły za kl. E średnio 6,10 zł/kg (-0,10 zł t/t). Rolnicy czekają na rekompensaty z budżetu państwa za straty spowodowane ASF.
Autor: Aleksander Dargiewicz (Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”)