kojs

kojs

CenyRolnicze
08 grudnia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4760 EUR EUR - 4.6976 GBP GBP - 5.4484 DKK DKK - 0.6316
Archiwum


07.12.2022 14:13 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,30 zł/kg, średnia: 7,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

07.12.2022 MATIF: pszenica GRU22: 307,00 (-0,41%), kukurydza MAR23: 292,00 (+1,21%), rzepak LUT23: 569,50 (-0,04%)

07.12.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, międzychodzki, 64-410, tel.: 722 383 092

07.12.2022 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU, transport firmowy, mazowieckie, płoński, 09-152, tel.: 500 277 950

07.12.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, podkarpackie, mielecki, 39-305, tel.: 603 527 183

07.12.2022 SPRZEDAM 105 TUCZNIKÓW, 125 kg, 59%, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 667 484 083

07.12.2022 SPRZEDAM 30 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

07.12.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, brzeski, 32-800, tel.: 726 843 003

05.11.2022 SPRZEDAM 300 T RZEPAKU, transport firmowy, pomorskie, słupski, 76-231, tel.: 607 157 735

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-310, tel.: 697 461 299

05.12.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 609 352 749

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 500 kg, lubelskie, chełmski, 22-360, tel.: 782 978 804

05.12.2022 SPRZEDAM 14 BYKÓW, mięsny, 650 kg, podlaskie, hajnowski, 17-207, tel.: 606 701 863

04.12.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, kępiński, 63-645, tel.: 661 063 751

04.12.2022 SPRZEDAM 22 JAŁÓWKI, mieszaniec, 480 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Tucz nakładczy bliski zdominowania rynku trzody chlewnej?

Paweł Hetnał
tucz nakładczy, tucz kontraktowy, ASF

- Jesteście mocni wobec słabych, a słabi wobec dużych – tymi słowami hodowca świń z Lubelszczyzny zwrócił się do urzędników ministerstwa rolnictwa podczas ostatniego posiedzenia sejmowej komisji. – Ministerstwo dzisiaj nie ma wiedzy jaka jest skala produkcji w tuczu nakładczym, ale przedstawiciele tuczu nakładczego wiedzą jaki mają rynek. Był spis rolny i wiedzą ile można jeszcze pociągnąć z rolników – kontynuował Andrzej Waszczuk.

 

- Będą mogli ocenić kiedy zdobędą rynek. Czy on już jest zdobyty? Sądzę, że jest na granicy. Od sierpnia 60-70% sztuk będzie w tuczu nakładczym. Dzisiaj chlewnie stoją puste. Rolnicy sprzedadzą zboże na pierwsze zobowiązania, a później pójdą podpisywać umowy, bo nie będą mieli wyjścia. Pamiętam jak w mojej miejscowości zaczynał się tucz nakładczy. Może on w samej istocie nie jest zły, ale jego na rynku nie może być więcej niż 20-30%. Wtedy jest w porządku. Jak będzie jednak 60-70% to on będzie miał inne zasady niż dzisiaj. To nie będzie 30-40 zł od sztuki, ale to może być 5 zł. Dopóki ministerstwo nie dowie się jaka jest skala, a ja mam wrażenie, że nie chce się dowiedzieć, to do tego czasu nie jesteśmy w stanie temu zaradzić – stwierdził rolnik z Lubelszczyzny.

 

- Następna sprawa: wsparcie na rozwój produkcji prosiąt. Fajny program, dużo ludzi skorzystało. Dzisiaj jest ASF i ci hodowcy mają problem ze zbytem prosiąt. Oni się dusza i znowu popadają w długi, bo kredyty trzeba spłacać. Te fermy dotowane za unijną kasę przejmie tucz nakładczy. I co teraz zamierzacie z tym zrobić? Ta dyskusja jest jałowa. Jeżeli u rolników wszystko działałby jak trzeba, to tucz nakładczy nie jest problemem, którym trzeba się zajmować. Niech sobie będzie. Ale dociskacie rolników jak się da. W woj. lubelskim przeszliśmy ASF dwa lata temu. Część zrezygnowała, a najtwardsi zostali. Dzisiaj jednak idzie druga fala urzędników weterynarii i jedna drewniana belka w budynku i koniec hodowli. A w rozporządzeniu unijnym 605 nie ma ani słowa o tym wymogu. Znowu jest nadinterpretacja przepisów ze strony rządowej – mówił podczas sejmowej komisji rolnictwa Andrzej Waszczuk.

 

 

 


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu