kojs

skiba

CenyRolnicze
08 grudnia 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4760 EUR EUR - 4.6976 GBP GBP - 5.4484 DKK DKK - 0.6316
Archiwum


07.12.2022 14:13 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,20-8,30 zł/kg, średnia: 7,67 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

07.12.2022 MATIF: pszenica GRU22: 307,00 (-0,41%), kukurydza MAR23: 292,00 (+1,21%), rzepak LUT23: 569,50 (-0,04%)

07.12.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 700 kg, wielkopolskie, międzychodzki, 64-410, tel.: 722 383 092

07.12.2022 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU, transport firmowy, mazowieckie, płoński, 09-152, tel.: 500 277 950

07.12.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 125 kg, 58%, podkarpackie, mielecki, 39-305, tel.: 603 527 183

07.12.2022 SPRZEDAM 105 TUCZNIKÓW, 125 kg, 59%, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 667 484 083

07.12.2022 SPRZEDAM 30 JAŁÓWEK, mięsny, 650 kg, kujawsko-pomorskie, toruński, 87-140, tel.: 508 131 008

07.12.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, brzeski, 32-800, tel.: 726 843 003

05.11.2022 SPRZEDAM 300 T RZEPAKU, transport firmowy, pomorskie, słupski, 76-231, tel.: 607 157 735

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, nowotomyski, 64-310, tel.: 697 461 299

05.12.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, kujawsko-pomorskie, sępoleński, 89-400, tel.: 609 352 749

05.12.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 500 kg, lubelskie, chełmski, 22-360, tel.: 782 978 804

05.12.2022 SPRZEDAM 14 BYKÓW, mięsny, 650 kg, podlaskie, hajnowski, 17-207, tel.: 606 701 863

04.12.2022 SPRZEDAM 25 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, kępiński, 63-645, tel.: 661 063 751

04.12.2022 SPRZEDAM 22 JAŁÓWKI, mieszaniec, 480 kg, lubuskie, strzelecko-drezdenecki, 66-542, tel.: 606 719 472

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Ministerstwo nie pomaga hodowcom świń, a wręcz szkodzi

Paweł Hetnał
agro unia, agro unia pod ministerstwem rolnictwa, michał koszarek

- Jesteśmy dzisiaj pod ministerstwem rolnictwa po to, żeby nie wpuścić pracowników do gmachu resortu. My nie możemy pozbyć się świń ze stref czerwonych ASF, a urzędnicy ograniczyli nam sprzedaż z godziny na godzinę. Na rynku krajowym ceny żywca spadają, a import wieprzowiny rośnie. Jadąc tutaj do Warszawy widzieliśmy ciężarówkę za ciężarówką, chłodnię za chłodnią. Wszystko jedzie z Niemiec, zza Odry i wiozą tutaj wszystko czego nie mogą się pozbyć – mówił dzisiaj pod ministerstwem rolnictwa Michał Koszarek, działacz Agro Unii.

 

- Ceny żywca spadają, ceny pasz są wysokie, a co drugie gospodarstwo jest wygaszane, bo nie opłaca się tego wszystkiego robić – mówił podczas dzisiejszego protestu pod ministerstwem Michał Koszarek z Agro Unii. – Nie wiem dlaczego nie można sprzedawać świń ze stref czerwonych. To mięso jest tak samo zdrowe jak ze wszystkich innych stref, w tym ze strefy białej. Powiatowy lekarz weterynarii wprowadził jednak ograniczenia i wprowadził zakaz sprzedaży, chociaż Komisja Europejska jeszcze nie określiła rejonu zapowietrzenia i dzisiaj jest wszystko zablokowane. Żywiec jest badany przed sprzedażą, przechodzi wszystkie kontrole, a mimo to nie można sprzedać albo ceny lecą gwałtownie w dół. Dzisiaj nawet w białych strefach jest problem ze sprzedażą i trzeba czekać w kolejce po dwa tygodnie, żeby pozbyć się tuczników. W tym czasie świnie przerastają i trzeba je karmić drogą paszą. Jak przerosną, to wtedy cena spada o 0,50 zł/kg, bo to już towar drugiej klasy – jak twierdzą odbiorcy. Tańsza kiełbasa jednak nie jest z nich zrobiona. Wędliny są na tym samym poziomie cenowym niezależnie od tego czy za wagę żywą płacą nam 4 zł czy 6 zł/kg. Jak znowu rosną ceny żywca, to oczywiście w sklepie również.

 

Polski schabowy szybko zniknie z naszych stołów

 

- Dzisiaj zyskują tylko pośrednicy i importerzy. Gotowe mięso, gotowe wyroby, trafiają prosto na markety. Portugalia spuszcza do nas swoje szynki i kiełbasy. Niemcy, mając przyblokowany eksport do Chin i wszystko pchają do Polski. Tymczasem my, polscy hodowcy, dusimy się ze swoim towarem, który jest wysokiej jakości. Hodujemy jeszcze tradycyjnymi metodami, na zbożu i z białkiem polskiego pochodzenia, a nie wypędzone na antybiotykach, nienadmuchane. Jednocześnie nikt nie bada tego towaru z importu, podobnie jak warzyw. Coraz częściej zdarza się, że firmy przepakowują wędliny, przyklejają polską flagę i dodają, że towar konfekcjonowany w Polsce.

 

- Niewesoło robi się w Polsce z produkcją żywności. Będziemy konsumentem, a nie producentem. Polski schabowy szybko zniknie z naszych stołów. Nie dość że ASF, przepisy, które ograniczają hodowców, do tego dobija nas cena i polskich świń nie będzie. Wśród swoich znajomych widzę, że coraz więcej gospodarstw, nawet w cyklu zamkniętym, jest likwidowanych, bo nie spełniają wymogów, które narzucają nam ministerstwo i weterynaria. Dlatego dzisiaj zamknęliśmy bramę ministerstwa. Urzędnicy z tego budynku nam nie pomagają, a wręcz szkodzą – kończy Michał Koszarek.

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu