Reuters donosi, że chiński przemysł trzody chlewnej wraca do równowagi po wielu wybuchach ognisk afrykańskiego pomoru świń, które zdziesiątkowały ogromne stado świń w tym kraju w latach 2018- 2019. Jednak ceny świń w 2021 r. spadły bardziej niż prognozowali analitycy.
- Obecne ceny żywca wieprzowego wynoszące około 15,6 juanów (2,44 USD) za kilogram są poniżej progu rentowności dla wielu rolników, co może wypchnąć niektórych z rynku i doprowadzić do znacznego spadku dostaw w przyszłości - powiedział Li Ming, analityk w Myagric. com. - Ryzyko jest wysokie i rynki będą dość niestabilne – dodał.
Narodowa Komisja Rozwoju i Reform (NDRC) wydała oświadczenie, w którym stwierdziła, że planuje poprawić sposób funkcjonowania swoich rezerw mrożonej wieprzowiny, mając nadzieję na ustabilizowanie produkcji trzody chlewnej i cen wieprzowiny. - Ostatnio, wraz z „cyklem świń” w szczycie epidemii afrykańskiego pomoru świń i epidemii koronawirusa, normalne funkcjonowanie przemysłu trzody chlewnej zostało poważnie naruszone – powiedział jeden z chińskich urzędników.
Chiny od lat utrzymują rezerwy mrożonej wieprzowiny, ale nigdy nie ujawniły ich rzeczywistej wielkości. Analitycy szacują, że rezerwa jest zbyt mała, aby wywierać jakikolwiek wpływ na rynek.
W oświadczeniu NDRC stwierdzono, że planuje się znaczne zwiększenie rezerw, ale nie podano szczegółów.
Źródło: Pig Site News