kps

skiba

CenyRolnicze
30 września 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.9533 EUR EUR - 4.8698 GBP GBP - 5.5560 DKK DKK - 0.6549
Archiwum


30.09.2022 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,01 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

30.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 356,75 (+1,28%), kukurydza LIS22: 341,00 (+1,04%), rzepak LIS22: 633,00 (+3,47%)

29.09.2022 SPRZEDAM 720 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, łódzkie, łowicki, 99-414, tel.: 721 335 315

29.09.2022 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, wielkopolskie, wrzesiński, 62-320, tel.: 500 063 110

28.09.2022 SPRZEDAM 600 T KUKURYDZY, transport firmowy, warmińsko-mazurskie, kętrzyński, 11-430, tel.: 722 038 067

28.09.2022 SPRZEDAM 1500 TUCZNIKÓW, 105 kg, 58%, dolnośląskie, złotoryjski, 59-500, tel.: 533 296 866

28.09.2022 SPRZEDAM 8 BYKÓW, mięsny, 800 kg, lubelskie, lubartowski, 21-100, tel.: 608 055 188

28.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 700 kg, zachodniopomorskie, szczecinecki, 78-421, tel.: 788 530 181

27.09.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sejneński, 16-500, tel.: 666 555 444

26.09.2022 SPRZEDAM 70-80 T KUKURYDZY, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-244, tel.: 509 597 995

26.09.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, rozmiar L, wielkopolskie, Poznań, 61-450, tel.: 732 461 534

26.09.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 700 kg, wielkopolskie, koniński, 62-513, tel.: 785 555 806

26.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-124, tel.: 664 762 190

26.09.2022 SPRZEDAM 2 T PSZENŻYTA, transport rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 158 111 197

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Pomimo podwyżek cen tuczników, wśród hodowców nie ma hurraoptymizmu

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Ewidentnie świń na rynku brakuje, a kupujący są gotowi płacić więcej by realizować zamówienia z odmrażanej branży HoReCa, co zbiega się z pogodą sprzyjającą spotkaniom grillowym. Przyczyną takiego stanu jest mniejsza ilość wstawień warchlaka do tuczu na przełomie stycznia i lutego, które teraz są poddawane ubojowi – ocenia aktualną sytuację rynkową Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. 

 

Ceny są wysokie, ale koszty produkcji są jeszcze wyższe

 

- Ostatnie sesje małej giełdy ISW kończyły się podwyżkami, co przełożyło się na wzrost ceny na ostatniej sesji VEZG. Cena na niemieckim parkiecie wzrosła o 8 centów, do poziomu 1,54 Euro/kg (klasa E wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje 6,98 zł. Jak widzimy, ku radości hodowców, cena wręcz wystrzeliła. W Polsce również ceny poszły do góry i to wyżej niż na Zachodzie. W zeszłym tygodniu informowałem o cenach maksymalnych w okolicach 6,70 zł/kg, natomiast w tym tygodniu otrzymałem sygnały, iż są regiony, które płacą w okolicach 7,40 zł/kg w klasie E! To o 70groszy więcej! – zauważa działacz Związku Hodowców.

 

- Ewidentnie świń na rynku brakuje, a kupujący są gotowi płacić więcej by realizować zamówienia z odmrażanej branży HoReCa, co zbiega się z pogodą sprzyjającą spotkaniom grillowym. Przyczyną takiego stanu jest mniejsza ilość wstawień warchlaka do tuczu na przełomie stycznia i lutego, które teraz są poddawane ubojowi. Jednakże obecne podwyżki cen nie powodują hurraoptymizmu wśród hodowców. Po pierwsze, obowiązujące stawki dopiero teraz pozwalają na zarobek. Ceny są wysokie, jednakże koszty produkcji są jeszcze wyższe, szczególnie zbóż, których nawet zbliżające się żniwa nie wpłyną moim zdaniem na mocne obniżki. Świat, szczególnie Chiny, składają ogromne zamówienia na zboża i rzepak, co skutecznie podwyższa ceny. Wartość rzepaku winduje dodatkowo utrata dużej części zasiewów tej rośliny we Francji. Tak więc, pomimo wzrostów cen za tucznika, rolnicy mający cykl otwarty i kupujący warchlaki z zewnątrz, z ostrożnością podchodzą do kolejnych wstawień, gdyż nie ma gwarancji opłacalności na koniec tuczu – wyjaśnia członek Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

 

Upadek polskiej produkcji wieprzowiny

 

- Chciałbym się również odnieść do sytuacji z portali społecznościowych, gdzie między innymi politycy często ubolewają nad spadkiem produkcji wieprzowiny w Polsce. Wiele organizacji branżowych sygnalizowało ten problem już wcześniej, a nawet tworzyły projekty strategii, które miały ten trend odwrócić. Taki projekt złożył chociażby POLSUS w roku 2012. Niestety, z mojej wiedzy wynika, iż dotychczas żaden minister rolnictwa nie skorzystał z tych propozycji, a jedynie stosował wyrywkowo, przez co obecnie Polska nie posiada konkretnego planu odbudowy pogłowia. Z pozycji jednego z liderów w eksporcie mięsa wieprzowego w Europie staliśmy się jego importem – przypomina Bartosz Czarniak

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu