kojs

kojs

CenyRolnicze
18 czerwca 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8198 EUR EUR - 4.5503 GBP GBP - 5.3015 DKK DKK - 0.6119
Archiwum


18.06.2021 13:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,60-7,80 zł/kg, średnia: 6,94 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-204,50 (-0,97%), kukurydza SIE21-246,00 (-4,74%), rzepak SIE21-477,00 (-4,26%) [euro/t]

17.06.2021 SPRZEDAM 30 TON PSZENICY PASZ., podlaskie, siemiatycki, 17-312, transport firmowy, tel.: 604 487 950

17.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-235, tel.: 889 542 723

16.06.2021 SPRZEDAM 40 TON KUKURYDZY, kuj.-pom., świecki, 86-100, transport rolnika, tel.: 606 316 077

15.06.2021 SPRZEDAM 600 TON PSZENICY KONS., pomorskie, kwidzyński, 82-420, transport firmowy, tel.: 601 956 988

15.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., łódzkie, zgierski, 95-015, transport firmowy, tel.: 506 956 569

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, śr. waga 120-135 kg, 58 % mięsn., wielkop., ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

12.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 796 727 997

Dodaj komunikat

zm skiba

ph konrad

Pomimo podwyżek cen tuczników, wśród hodowców nie ma hurraoptymizmu

Redakcja
ceny tuczników, ceny świń, ceny żywca wieprzowego

- Ewidentnie świń na rynku brakuje, a kupujący są gotowi płacić więcej by realizować zamówienia z odmrażanej branży HoReCa, co zbiega się z pogodą sprzyjającą spotkaniom grillowym. Przyczyną takiego stanu jest mniejsza ilość wstawień warchlaka do tuczu na przełomie stycznia i lutego, które teraz są poddawane ubojowi – ocenia aktualną sytuację rynkową Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. 

 

Ceny są wysokie, ale koszty produkcji są jeszcze wyższe

 

- Ostatnie sesje małej giełdy ISW kończyły się podwyżkami, co przełożyło się na wzrost ceny na ostatniej sesji VEZG. Cena na niemieckim parkiecie wzrosła o 8 centów, do poziomu 1,54 Euro/kg (klasa E wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje 6,98 zł. Jak widzimy, ku radości hodowców, cena wręcz wystrzeliła. W Polsce również ceny poszły do góry i to wyżej niż na Zachodzie. W zeszłym tygodniu informowałem o cenach maksymalnych w okolicach 6,70 zł/kg, natomiast w tym tygodniu otrzymałem sygnały, iż są regiony, które płacą w okolicach 7,40 zł/kg w klasie E! To o 70groszy więcej! – zauważa działacz Związku Hodowców.

 

- Ewidentnie świń na rynku brakuje, a kupujący są gotowi płacić więcej by realizować zamówienia z odmrażanej branży HoReCa, co zbiega się z pogodą sprzyjającą spotkaniom grillowym. Przyczyną takiego stanu jest mniejsza ilość wstawień warchlaka do tuczu na przełomie stycznia i lutego, które teraz są poddawane ubojowi. Jednakże obecne podwyżki cen nie powodują hurraoptymizmu wśród hodowców. Po pierwsze, obowiązujące stawki dopiero teraz pozwalają na zarobek. Ceny są wysokie, jednakże koszty produkcji są jeszcze wyższe, szczególnie zbóż, których nawet zbliżające się żniwa nie wpłyną moim zdaniem na mocne obniżki. Świat, szczególnie Chiny, składają ogromne zamówienia na zboża i rzepak, co skutecznie podwyższa ceny. Wartość rzepaku winduje dodatkowo utrata dużej części zasiewów tej rośliny we Francji. Tak więc, pomimo wzrostów cen za tucznika, rolnicy mający cykl otwarty i kupujący warchlaki z zewnątrz, z ostrożnością podchodzą do kolejnych wstawień, gdyż nie ma gwarancji opłacalności na koniec tuczu – wyjaśnia członek Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

 

Upadek polskiej produkcji wieprzowiny

 

- Chciałbym się również odnieść do sytuacji z portali społecznościowych, gdzie między innymi politycy często ubolewają nad spadkiem produkcji wieprzowiny w Polsce. Wiele organizacji branżowych sygnalizowało ten problem już wcześniej, a nawet tworzyły projekty strategii, które miały ten trend odwrócić. Taki projekt złożył chociażby POLSUS w roku 2012. Niestety, z mojej wiedzy wynika, iż dotychczas żaden minister rolnictwa nie skorzystał z tych propozycji, a jedynie stosował wyrywkowo, przez co obecnie Polska nie posiada konkretnego planu odbudowy pogłowia. Z pozycji jednego z liderów w eksporcie mięsa wieprzowego w Europie staliśmy się jego importem – przypomina Bartosz Czarniak

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu