Z najnowszej kalkulacji opracowanej przez Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum" wynika, iż producent tucznika kończący na tę chwilę 90-dniowy cykl tuczu (w oparciu o zakup warchlaków i paszy) może liczyć na zysk w wysokości symbolicznej złotówki (dokładnie 1,07 zł/szt -stan na 16 maja). To o 54 zł mniej niżeli w zestawieniu z 10 maja Producenci trzody w cyklu zamkniętym powinni spodziewać się zysku na poziomie ok. 30 zł/szt. Jeśli stawki za skup tuczników nie będą dynamicznie wzrastać w najbliższych miesiącach, to przy obecnych kosztach produkcji (pasza, warchlaki, energia) nowe wstawienia mogą wiązać się z ryzykiem "dokładki" na poziomie ok. 111 zł do każdej świni sprzedanej po zakończonym okresie tuczu. Lepsza perspektywa rysuje się w przypadku cyklu zamkniętego, gdzie za trzy miesiące prognozuje się zysk nieco wyższy niż 31 zł/szt.
W kalkulacji* przyjęto średnią cenę skupu żywca wieprzowego 4,83 zł/kg, która została wyliczona 16 maja 2021 r. przez naszych analityków. Obecnie po 90 dniach tuczu, przyjmując stawki za zboże i warchlaki sprzed trzech miesięcy oraz aktualną cenę skupu żywca wieprzowego, hodowca może liczyć przy sprzedaży tucznków na zysk, przypadający na jedną sztukę, w wysokości 1,07 zł/kg** przy progu opłacalności na poziomie 4,72 zł za kg żywca wieprzowego.
Kalkulacja po 90 dniach tuczu otwartego z 16 maja 2021 r.:
**Jak wyjaśnia autor kalkulacji, wyliczenia uwzględniają obcięcie wagi w zakładzie ubojowym tzw. "opasowe", które w tym przypadku wynosi 2,5 kg (2 proc. ze 125 kg).
Kalkulacja po 90 dniach dla cyklu zamkniętego:
Wg autora kalkulacji producent tucznika rozpoczynający w tej chwili nowy cykl, mając na względzie obecne uwarunkowania rynkowe, musi liczyć się na zakończenie tuczu ze stratami w wysokości 111,13 zł/szt. Produkcja tucznika nie będzie przynosić strat jeśli za 90 dni stawka za żywiec wieprzowy wyniesie powyżej 5,62 zł/kg.
Kalkulacja (za 90 dni) dla tuczu otwartego:
Kalkulacja (za 90 dni) dla tuczu zamkniętego:
*Przedstawiona kalkulacja ma na celu zaprezentowanie orientacyjnych kosztów produkcji tucznika. Nie uwzględnia uwarunkowań lokalnych oraz indywidualnej specyfiki produkcji dla każdego gospodarstwa. Kalkulacja prezentuje jedynie ogólne tendencje panujące na krajowym rynku trzody chlewnej. Poniżej dalsze objaśnienia do kalkulacji. Uwzględniono:
- cenę 30 kg prosiaka o najwyższych parametrach z Danii,
- cenę za żywą wagę tucznika w skupie w oparciu o stawki prezentowane na portalu cenyrolnicze.pl (stan na 16.05.2021)
- koncentrat sojowy - oferta za 24 ton, zakup za gotówkę,
- zboże: średnie stawki z cenników portalu cenyrolnicze.pl plus 10 zł za transport, śrutowanie, itp.
- minimalny koszt robocizny: za załadunek (1000 szt) 1 zł za sztukę oraz mycie i dezynfekcja 1000 zł,
- kredyt: 6 zł od sztuki warchlaka, reszta za gotówkę,
- koszt weterynaryjny: 12 zł/szt jeśli zwierzęta są najwyższej jakości (w przypadku prrs+, salmonella+ to koszty rosną nawet do 30 zł/szt).
AKTUALNE CENY SKUPU TUCZNIKA - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy
AKTUALNE CENY SKUPU MACIOR - sprawdź cenniki ubojni i zakładów mięsnych z Twojej okolicy