kojs

skiba

CenyRolnicze
27 września 2022, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.9476 EUR EUR - 4.7616 GBP GBP - 5.3465 DKK DKK - 0.6403
Archiwum


27.09.2022 MATIF: pszenica GRU22: 348,50 (+1,23%), kukurydza LIS22: 336,25 (+0,45%), rzepak LIS22: 602,75 (+2,42%)

27.09.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sejneński, 16-500, tel.: 666 555 444

26.09.2022 13:08 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,70 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.09.2022 SPRZEDAM 70-80 T KUKURYDZY, transport firmowy, śląskie, częstochowski, 42-244, tel.: 509 597 995

26.09.2022 SPRZEDAM 500 JAJ, rozmiar L, wielkopolskie, Poznań, 61-450, tel.: 732 461 534

26.09.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, hf, 700 kg, wielkopolskie, koniński, 62-513, tel.: 785 555 806

26.09.2022 SPRZEDAM BYKA, mieszaniec, 800 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-124, tel.: 664 762 190

26.09.2022 SPRZEDAM 2 T PSZENŻYTA, transport rolnika, podkarpackie, Tarnobrzeg, 39-400, tel.: 158 111 197

24.09.2022 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW, 132 kg, 59%, mazowieckie, białobrzeski, 26-807, tel.: 793 005 905

23.09.2022 SPRZEDAM 400 TUCZNIKÓW, 130 kg, 59%, podkarpackie, dębicki, 63-840, tel.: 600 881 430

23.09.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENICY PASZ., transport rolnika, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 508 131 637

23.09.2022 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, opolski, 24-340, tel.: 607 687 989

Sprzedam prosięta krajowe w ilości 100-1000szt w wadzę 28/30kg, myco+circo. Mozliwość kredytowania. 500072455 50417

21.09.2022 SPRZEDAM 9 JAŁÓWEK, mieszaniec, 600 kg, dolnośląskie, bolesławicki, 59-706, tel.: 504 706 635

21.09.2022 KUPIĘ 4 BYCZKI, mieszaniec, 110 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-200, tel.: 603 748 114

21.09.2022 SPRZEDAM 25 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 692 919 359

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Na rynku tuczników większy ruch. Ożywiony popyt i ograniczona podaż

Redakcja
ceny świń, ceny tuczników, ceny żywca wieprzowego

 

- Na krajowym rynku ceny skupu w zakładach przetwórczych rosną z powodu mniejszej podaży żywca.  W lutym br. zaimportowano z Danii mniej warchlaków, co jest teraz widoczne na rynku. Ponadto sezon grillowy w końcu ruszył wraz z poprawą pogody – komentuje aktualną sytuację na rynku tuczników Aleksander Dargiewicz z KZP-PTCH „Polpig”.

 

Duże zainteresowanie ubojni surowcem

 

Pomimo stabilizacji ceny skupu żywca wieprzowego w niektórych krajach unijnych na rynku powiało optymizmem. Hiszpania i Holandia podniosły ceny o 1 cent w stosunku do poprzedniego tygodnia. Wywóz wieprzowiny do Azji pozostaje dalej na rekordowo wysokim poziomie. Sytuację europejskich eksporterów poprawia konkurencyjna cena w stosunku do USA. Aby sprostać zamówieniom eksportowym z Chin, Hiszpanie kupują duże ilości żywca z Francji, Belgii i Holandii, co poprawia sytuację na rynku wieprzowiny w tych krajach.

 

Cena pozostała niezmieniona w Danii, Francji, Belgii i Austrii. Rozpoczęty sezon grillowy w Niemczech spowodował duże zainteresowanie ubojni surowcem. Podaż świń na rynku niemieckim pozostaje na stosunkowo niskim poziomie. W notowaniach VEZG w dniu 12/05/2021 ustalono cenę na następny tydzień w wysokości 1,46 €/kg (wbc). Oznacza to wzrost niemieckich cenników o 4 centy w stosunku do tygodnia poprzedniego.

 

Restauracje i hotele odbudowują zapasy

 

Na krajowym rynku ceny skupu w zakładach przetwórczych rosną z powodu mniejszej podaży żywca.  W lutym br. zaimportowano z Danii mniej warchlaków, co jest teraz widoczne na rynku. Ponadto sezon grillowy w końcu ruszył wraz z poprawą pogody. Restauracje i hotele odbudowują zapasy po lockdownie Covid-19. Stąd większe zainteresowanie i wyższe stawki płacone przez mniejsze zakłady przetwórcze, które zaopatrują kanał HoReCa.

 

Średnia cena płacona za tuczniki na wagę żywą wyniosła 4,85 zł/kg (+20 gr t/t). Za klasę E zakłady przetwórcze płacą średnio 6,50 zł/kg (+25 gr. t/t).

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh Polpig)

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu