zm skiba

skiba

CenyRolnicze
28 lutego 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9922 EUR EUR - 4.3116 GBP GBP - 5.0404 DKK DKK - 0.5784
Archiwum


28.02.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,90-8,90 zł/kg, średnia: 8,16 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

28.02.2024 MATIF: pszenica MAR24: 194,50 (-3,23%), kukurydza MAR24: 175,00 (+1,16%), rzepak MAJ24: 415,00 (0,00%)

28.02.2024 SPRZEDAM 3 JAŁÓWKI, mieszaniec, 550 kg, 58-59%, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-510, tel.: 517 659 330

28.02.2024 KUPIĘ 2 JAŁÓWECZKI, hf, 90 kg, małopolskie, Kraków, 31-618, tel.: 504 721 733

27.02.2024 KUPIĘ 2 JAŁÓWECZKI, 80 kg, małopolskie, Kraków, 31-618, tel.: 504 721 733

24.02.2024 SPRZEDAM 85 TUCZNIKÓW, 115 kg, 58-59%, wielkopolskie, pilski, 64-850, tel.: 604 918 776

24.02.2024 SPRZEDAM 35 T JĘCZMIENIA PASZ., trans. firmowy, lubelskie, krasnostawski, 22-375, tel.: 663 755 362

23.02.2024 KUPIĘ 300 WARCHLAKÓW KRAJOWYCH, 20-25 kg, mazowieckie, zwoleński, 26-706, tel.: 721 609 103

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Niemcy notują duży spadek liczby ubitych świń. Kurczy się krajowa produkcja prosiąt

Paweł Hetnał

Pierwszy kwartał bieżącego roku przyniósł spadek uboju trzody chlewnej w Niemczech o 4,2%. Wiodącym czynnikiem dla tego zjawiska jest znaczne ograniczenie importu żywca wieprzowego. Jeśli zakupy zagraniczne pozostaną na dotychczasowym poziomie, a na dodatek nie zmieni się tendencja w krajowej produkcji prosiąt, to latem może okazać się, że na niemieckim rynku zacznie brakować świń.

 

Mniejszy import tuczników

 

W pierwszym kwartale 2021 r. w niemieckich rzeźniach poddano ubojowi 13,43 mln świń, co oznacza liczbę mniejszą o 586 200 w porównaniu do analogicznego okresu ub.r.. Biorąc pod uwagę fakt, że ogromny zator żywca wieprzowego wytworzony pod koniec 2020 r. został zdemontowany w styczniu i lutym, spadek liczby ubojów o 4,2% jest znaczący. Ze względu na większą masę ubojową produkcja wieprzowiny spadła tylko o 2,6% w porównaniu z pierwszymi trzema miesiącami ubiegłego roku do 1,31 miliona ton.


Jednym z powodów malejącej liczby ubojów był fakt, że do Niemiec ściągnięto znacznie mniej świń z sąsiednich krajów, ze względu na ograniczone możliwości tamtejszych zakładów ubojowych. W szczególności dostawy z Holandii i Belgii były niższe. W rezultacie liczba zagranicznych świń poddanych ubojowi w pierwszym kwartale 2021 r. spadła o 489 000 sztuk, czyli o 61,1%, do zaledwie 310 700 sztuk. Było to szczególnie widoczne w Nadrenii Północnej-Westfalii. Liczba zabitych świń zagranicznych spadła o 322 000 sztuk, czyli o 82,2%, do 68 500. Całkowity ubój spadł o 5,3% do 4,42 mln.

 

Tendencja spadkowa będzie kontynuowana 


Jeszcze ważniejszym powodem spadku liczby świń poddawanych ubojowi była niższa podaż tuczników z niemieckich chlewni, ponieważ ich liczba uległa zdecydowanemu zmniejszeniu podczas wspomnianych zatorów i niskich cen skupu żywca.


Od września 2020 roku z Holandii i Danii sprowadzono znacznie mniej prosiąt, co oznacza, że na początku 2021 roku mniej świń było gotowych do uboju. Z drugiej strony liczebność niemieckich loch spada od lat, pomimo niewielkiego wzrostu wydajności. Od września 2020 r. obserwowano dalszą intensyfikację tego trendu spadkowego. Liczba ubojów loch znacznie przekraczała zwykłe wartości, co jeszcze bardziej ograniczyło podaż prosiąt, a ostatecznie także świń gotowych do uboju. Ten czynnik nie jest jeszcze widoczny w danych dotyczących uboju za pierwszy kwartał, ale będzie dawał o sobie znać dopiero nadchodzącego lata.

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu