zm skiba

skiba

CenyRolnicze
06 października 2022, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.8989 EUR EUR - 4.8445 GBP GBP - 5.5303 DKK DKK - 0.6512
Archiwum


06.10.2022 MATIF: pszenica GRU22: 345,00 (-2,20%), kukurydza LIS22: 337,25 (-0,44%), rzepak LIS22: 616,75 (-2,53%)

06.10.2022 SPRZEDAM 200 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubelskie, lubelski, 24-224, tel.: 781 745 769

06.10.2022 SPRZEDAM 150 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

06.10.2022 SPRZEDAM 40 T KUKURYDZY, transport firmowy, podkarpackie, kolbuszowski, 36-130, tel.: 695 868 900

05.10.2022 14:12 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-9,20 zł/kg, średnia: 8,69 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

05.10.2022 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 800 kg, wielkopolskie, słupecki, 62-410, tel.: 600 417 918

04.10.2022 SPRZEDAM 100 T PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, oławski, 55-216, tel.: 606 780 248

03.10.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 125-130 kg, 58%, wielkopolskie, ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

03.10.2022 SPRZEDAM 130 T PSZENICY KONS., transport firmowy, wielkopolskie, wągrowiecki, 62-291, tel.: 504 637 371

03.10.2022 SPRZEDAM 40 T ŻYTA PASZ., transport firmowy, wielkopolskie, leszczyński, 64-150, tel.: 607 947 247

03.10.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mięsny, 700 kg, małopolskie, tatrzański, 34-425, tel.: 698 197 928

03.10.2022 SPRZEDAM BYKA, mięsny, 800 kg, dolnośląskie, milicki, 56-300, tel.: 535 289 547

03.10.2022 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

02.10.2022 SPRZEDAM 300 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, świdnicki, 21-050, tel.: 602 703 849

01.10.2022 SPRZEDAM 20 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

01.10.2022 SPRZEDAM 30 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubelskie, parczewski, 21-211, tel.: 663 245 743

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

Dalszym podwyżkom cen tuczników zagraża rozwój pandemii

Redakcja

- Dalszy wzrost ceny żywca wieprzowego będzie z jednej strony wspierany przez zbliżający się sezon grillowy, niższe przyrosty tuczników w czasie gorącego lata oraz duży popyt na rynkach azjatyckich. Na niekorzyść wzrostów cenowych będzie oddziaływać niepewność związana z rozwojem pandemii Covid-19 i możliwymi infekcjami wśród pracowników zakładów przetwórczych – mówi Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.

 

Niska podaż żywca w połączeniu z większym popytem napędzała wzrost cen tuczników w krajach Unii Europejskiej. Od początku bieżącego roku cena skupu w wadze poubojowej tuczników w notowaniach ISN najwięcej wzrosła w Belgii (+0,41€/kg), w Holandii (+0,34€/kg), w Hiszpanii (+0,33€/kg) w Niemczech (+0,31€/kg), w Danii (+0,14€/kg), we Francji (+0,13€/kg). Wzrost ceny stymulowany był również przez rosnący eksport. Hiszpania w pierwszych dwóch miesiącach podwoiła wywóz do krajów trzecich w porównaniu do sytuacji z przed roku. W Azji ponowne rozprzestrzenianie się wirusa ASF powoduje problemy w lokalnej produkcji i koniecznością wspierania się importem.

 

W dniu 17/03/2021 cena w Niemczech w notowaniach VEZG została utrzymana na poziomie 1,50 €/kg (wbc). U naszych zachodnich sąsiadów sytuacja zmieniała się diametralnie. Nadwyżka 1 mln sztuk została zagospodarowana, a producenci muszą liczyć się z opóźnieniami w dostawach prosiąt, co sprawia, że niektóre chlewnie pozostają niezasiedlone.

 

Krajowe ceny skupu ustabilizowały się. Za tuczniki ubojnie płacą średnio 5,10 zł/kg żywca. Cena kl. E wynosi średnio 6,75 zł/kg.

 

Dalszy wzrost ceny żywca wieprzowego będzie z jednej strony wspierany przez zbliżający się sezon grillowy, niższe przyrosty tuczników w czasie gorącego lata oraz duży popyt na rynkach azjatyckich. Na niekorzyść wzrostów cenowych będzie oddziaływać niepewność związana z rozwojem pandemii Covid-19 i możliwymi infekcjami wśród pracowników zakładów przetwórczych.

 

 

Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh Polpig)

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu