- Niska podaż żywca w okresie przedświątecznym stwarza warunki do dalszych wzrostów cenowych. Dalsze podwyżki cen skupu żywca wieprzowego będą zależały od tego czy wysokie ceny surowca przetwórcy będą w stanie przełożyć na handel detaliczny – ocenia Aleksander Dargiewicz z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej „Polpig”.
10 marca 2021 cena VEZG w Niemczech wzrosła o 10 centów i wyniosła 1,50 €/kg (wbc). Nawet najwięksi optymiści nie spodziewali się tak gwałtownego wzrostu cen w końcu 1 kw br. Niemieckie notowania świń rzeźnych wzrosły o 31 centów w ciągu ostatnich czterech tygodni! Podaż żywca jest niższa niż popyt ubojni. W związku z tym na rynku niemieckim panuje zaciekła konkurencja o świnie, a rzeźnie muszą płacić wyższą cenę, aby zapewnić pokrycie potrzeb surowcowych.
W notowaniach ISN w 10 tygodniu cena wzrosła w większości krajów unijnych od 3 do 10 centów. Największe wzrosty cen (oprócz Niemiec) zanotowano w Holandii (+10₵ t/t), Belgii (+9₵ t/t), Hiszpanii (+8₵ t/t). We Francji wzrost ceny był umiarkowany (+3₵ t/t).
Sektor wieprzowiny oczekuje, że po trzeciej fali nastąpi otwarcie sektora gastronomicznego oraz kontynuowany będzie duży popyt na rynkach azjatyckich. Akceptacja regionalizacji ASF w Niemczech przez Wietnam i Singapur daje nadzieję na otworzenie innych rynków azjatyckich na wieprzowinę z krajów unijnych, w których występuje ASF. Wszyscy czekają na decyzję władz chińskich uznającą unijną regionalizację ASF w Niemczech.
Na rynku krajowym w ciągu ostatniego tygodnia tuczniki skupowane na wagę żywą podrożały średnio do 5,11 zł/kg (+0,20 zł/kg t/t). Za klasę E ubojnie płaciły średnio 6,75 zł/kg (+0,15 zł/kg t/t). Niska podaż żywca w okresie przedświątecznym stwarza warunki do dalszych wzrostów cenowych. Dalszy wzrost cen będzie zależał czy wysokie ceny surowca przetwórcy będą w stanie przełożyć na handel detaliczny. Rolnicy cieszą się ze wzrostów cen skupu. Radość ta jednak jest hamowana obawami związanymi z rosnącymi cenami prosiąt i paszy oraz zbliżającym się sezonem ASF, który zwykle daje o sobie znać od początku czerwca do końca października. Rosnąca trzecia fala pandemii Covid-19 może również zakłócić pracę niektórych zakładów ubojowych i przetwórczych ograniczając ich moce produkcyjne, a tym samym zapotrzebowanie na surowiec.
Autor: Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh „Polpig”)