zm skiba

skiba

CenyRolnicze
15 lipca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8960 EUR EUR - 4.2499 GBP GBP - 5.0603 DKK DKK - 0.5696
Archiwum


15.07.2024 13:21 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,50-9,20 zł/kg, średnia: 8,76 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

12.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 220,00 (+1,46%), kukurydza SIE24: 216,75 (-1,48%), rzepak SIE24: 474,50 (-0,42%)

12.07.2024 SPRZEDAM 30 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, łódzkie, tomaszowski, 97-225, tel.: 661 909 361

Sprzedam warchlaka krajowego, ilość 750szt, waga 32kg, zaszczepione myco, transport+kredyt.Tel 504 177 184, 500 072 45

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Deficyt żywca wieprzowego przyniesie kolejne podwyżki cen. Branża obawia się jednak koronawirusa

Redakcja

W ciągu ostatnich czterech tygodni cena niemieckich świń rzeźnych wzrosła o 31 centów do 1,50 euro/kg (wbc). Jak stwierdza niemieckie stowarzyszenie hodowców trzody chlewnej ISN, nie można jednak zapominać, że hodowcy trzody chlewnej nie są w stanie pokryć swoich kosztów przy obowiązujących cenach, a ponadto ostatnie kilka miesięcy spowodowało w gospodarstwach hodowców ogromne straty finansowe. Fachowcy prognozują kolejne podwyżki, o ile koronawirus nie sparaliżuje pracy niemiecki rzeźni. 

 

Rynek trzody chlewnej za Odrą rozpoczął rok z nadwyżką około 1 miliona świń rzeźnych gotowych do uboju. Zatory udało się zniwelować w ciągu 2 miesięcy i to w obliczu mniejszej ilości ubojów jakie odnotowano w poprzednim roku. Według danych Federalnego Urzędu Statystycznego (destatis) w styczniu poddano ubojowi 4,43 miliona świń - o 10,3% mniej niż w roku poprzednim

 

- W styczniu różnica w liczbie ubojów w porównaniu z rokiem poprzednim była ogromna. Oficjalne dane za luty pokażą, że spadek ubojów w pierwszych dwóch miesiącach łącznie nie był aż tak duży, ale mimo to był wynik słabszy w porównaniu z rokiem poprzednim. Niemniej udało się usunąć zator składający się z ponad 1 miliona zwierząt w ciągu dwóch miesięcy. Co więcej, obecnie brakuje żywca, a to pokazuje bardzo wyraźnie, że podaż świń rzeźnych, która nastąpiła po rozwiązaniu kryzysy, była i pozostaje niezwykle niska – wskazuje Klaus Kessing - analityk rynku stowarzyszenia hodowców świń ISN.

 

Gwałtowny spadek podaży wynikał ze zmniejszenia liczby macior i mocno uszczuplonego importu prosiąt z Danii i Holandii oraz ze znacznie niższego importu świń rzeźnych, zwłaszcza z Holandii i Belgii. - Import prosiąt od września 2020 r. do lutego 2021 r. był o około 35 000-45 000 zwierząt tygodniowo niższy niż zwykle. Dopiero od marca dostawy powróciły do normalnego poziomu. W majowym liczeniu pogłowia spodziewamy się bardzo wyraźnych spadków - szczególnie dla macior. Obecnie można się spodziewać, że zakłady ubojowe ponownie zabiją więcej zwierząt z zagranicy, ale to w żaden sposób nie zrekompensuje niedoboru ze strony niemieckich dostawców– mówi Kessing.

 

Obecny stan podaży tuczników jest w dużej mierze odpowiedzialny za obecny wzrost cen. W ciągu ostatnich 4 tygodni notowania Stowarzyszenia Stowarzyszeń Producentów Bydła i Mięsa (VEZG) wzrosły z 1,19 EUR/kg (WBC) do 1,50 EUR/kg. I to pomimo dużych zapasów wieprzowiny w chłodniach. 

 

- Wygląda na to, że obecnie zapasy nie są redukowane, ponieważ rzeźnie również spodziewają się dalszego wzrostu cen. Z biznesowego punktu widzenia, jest to doskonały pomysł. Oczekiwanie na wzrost popytu w związku ze złagodzeniem obostrzeń koronawirusowych lub sukcesem negocjacji w eksporcie krajów trzecich z pewnością również odgrywa rolę. Przy średniej cenie 1,65 EUR/kg , wynik małej giełdy również wskazuje na dalszy wzrost cen - mówi Kessing. Fachowiec jednocześnie odradza nadmierne spekulacje i optymizm na temat rosnących cen, ponieważ producenci nie powinni zapominać, że pandemia koronawirusa i związane z nią problemy w rzeźniach jeszcze się nie skończyły.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu