kojs

kojs

CenyRolnicze
24 czerwca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4656 EUR EUR - 4.7094 GBP GBP - 5.4831 DKK DKK - 0.6330
Archiwum


24.06.2022 14:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,08 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 357,25 (-0,49%), kukurydza SIE22: 307,00 (-0,24%), rzepak SIE22: 696,50 (+5,25%)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

20.06.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 3 lata, pomorskie, kościerski, 83-421, tel.: 534 751 724

20.06.2022 SPRZEDAM 12 KRÓW, 650 kg, mazowieckie, miński, 05-334, tel.: 514 545 209

20.05.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, hf, 700 kg, mazowieckie, płoński, 09-140, tel.: 512 156 108

20.06.2022 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW, Dania, 30 kg, warm.-maz., nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Ceny tuczników w Polsce niekiedy są wyższe od stawek niemieckich

Redakcja

- Nawet wysokie koszty pasz w tym momencie nie są czymś strasznym, skoro mamy stawki za tuczniki, które pozwalają osiągnąć w żywej wadze w granicach 5,50 zł/kg i więcej. Oczywiście cena zależy od partii świń, regionu oraz podmiotu skupującego. Niemniej przy dzisiejszych brakach żywca wieprzowego, możemy spokojnie próbować negocjować i wywalczyć wyższe stawki – komentuje aktualną sytuacje rynkową Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

 

- Na chwilę obecną rynek polski ma niekiedy cenę wyższą od niemieckiej o 40-50 groszy. To jest kolosalna różnica. Dodajmy do tego fakt, iż jak na razie, z każdym tygodniem, cenniki za Odrą ostro pną się w górę i nie inaczej jest u nas. Zacznijmy jednak od początku. We wtorek (2.03.2021) uruchomiona została po przewie, tzw. mała niemiecka giełda, gdzie wystawia się świnie w formule wolnego rynku i na zasadzie "kto da więcej". Tego dnia sprzedano wszystkie partie świń średnio po 1,47 Euro za kg przy 57% mięsności!

 

Po tak sensacyjnej sesji, można się było spodziewać tylko i wyłącznie podwyżek na "dużej giełdzie". Tak też się stało i cena podskoczyła w stosunku do ubiegłego tygodnia o 10 centów, czyli do poziomu 1,4 euro za kg. Przy obecnym kursie walut, wartość ta wynosi 6,36 zł/kg (klasa E wbc). To w Niemczech, a u nas, tak jak pisałem na początku, cena jest wyższa i potrafi osiągnąć nawet 7 zł/kg przy dużych partiach. Nawet wysokie koszty pasz w tym momencie nie są czymś strasznym, skoro mamy stawki, które pozwalają osiągnąć w żywej wadze w granicach 5,50 zł/kg i więcej. Oczywiście cena zależy od partii świń, regionu oraz podmiotu skupującego, jednakże przy dzisiejszych brakach w żywcu możemy spokojnie próbować negocjować i wywalczyć wyższe stawki. Wspomniałem o mniej strasznych cenach pasz. Dla ścisłości - pomimo bardzo wysokich stawek za żywiec, koszty produkcji "pożerają" lwią część przychodu i dlatego zysk na jaki możemy liczyć ze sprzedaży świń jest niewielki.

 

Chciałbym również poruszyć kwestię żywienia mączką mięsno-kostną, o której informacje ponownie wypłynęły na przestrzeni ostatniego tygodnia. Możliwe jest dopuszczenie tego produktu w żywieniu krzyżowym świń i drobiu w ramach tzw. Zielonego Ładu Unii Europejskiej. Chodzi tutaj o maksymalne wykorzystanie produktów ubocznych powstających w czasie uboju tych zwierząt, tak, aby zminimalizować tzw. ślad węglowy oraz z maksymalizować wykorzystanie dostępnych środków paszowych i odciążyć środowisko naturalne. Nie będzie tutaj zaskoczeniem iż zarówno branża trzody chlewnej jak i drobiu mocno zabiega w Brukseli o takie rozwiązanie, które może spowodować zmniejszenie kosztów produktów białkowych użytych w żywieniu tych zwierząt – informuje Bartosz Czarniak

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu