kowalczyk

kojs

CenyRolnicze
06 maja 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8066 EUR EUR - 4.5829 GBP GBP - 5.2908 DKK DKK - 0.6163
Archiwum


06.05.2021 MATIF: pszenica MAJ21-253,50 (+ 2,01%), kukurydza CZE21-258,25 (+2,89%), rzepak SIE21-540,50 (+3,49%) [euro/t

05.05.2021 13:22 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,70-7,50 zł/kg, średnia: 6,96 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

W Niemczech rośnie presja na podwyżkę ceny tuczników

Redakcja

Na niemieckim rynku trzody chlewnej szybko topnieje nadwyżka świń gotowych do uboju.  W ciągu ostatnich kilku dni tempo ubojów została nieco spowolnione ze względu na pogodę, ale sytuacja na rynku trzody chlewnej wciąż się poprawia. Rynek niemiecki powoli odzyskuje właściwy rytm, co z pewnością może być argumentem do długo wyczekiwanej podwyżki cen żywca wieprzowego.

 

Jak podaje niemieckie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej ISN, nadwyżka świń gotowych do uboju zmniejszyła się w minionym tygodniu o 140 000 zwierząt do ok. 620 000 sztuk. Stało się tak pomimo ograniczeń pogodowych i problemów z transportem trzody. Szybkie tempo rozładowania zatoru można zawdzięczać niższej podaży tuczników, co wynika też z niższego importu prosiąt z Danii i Holandii. Ponadto w rzeźniach jest najlepsza sytuacja epidemiologiczna  od czerwca 2020 r.

 

Dzięki temu nadwyżka zmniejszyła się o połowę od początku roku, a co więcej proces nabiera tempa. Poprawę sytuacji można również zauważyć w średnich masach ubojowych podanych w oficjalnych statystykach. W ciągu ostatnich dwóch tygodni spadły one łącznie o 500 g do 99,1 kg. Masa ubojowa w północno-zachodnich Niemczech spada szybciej niż na południu, co odzwierciedla również sytuację rynkową świń rzeźnych, która na południu jest wciąż nieco bardziej napięta. 

 

- Opady śniegu w tym tygodniu trochę spowalniają niwelację nadwyżek, ale dopóki główne rzeźnie nie są dotknięte chorobą COVID-19, to proces powinien być kontynuowany w szybkim tempie i nie powinno minąć dużo czasu, zanim zatory wieprzowe zostaną usunięte – zapowiada analityk rynku ISN, Klaus Kessing.  - Nawet jeśli „korek” nie został jeszcze usunięty, to jednak ma on już niewielki wpływ na rynek. Wielu uczestników rynku już uważa, że ​wzrost cen jest nieunikniony. W pozostałych krajach UE od kilku dni obserwuje się pozytywne tendencje cenowe. W Belgii, Austrii i Hiszpanii stawki nieznacznie wzrosły. Cena włoskiej wieprzowiny również stale rośnie od tygodni. We Włoszech weszły w życie pierwsze złagodzenia związane z blokadą COVID-19. Na przykład restauracje mogą ponownie obsługiwać gości na miejscu do godziny 18:00. Wynikają z tego lepsze możliwości sprzedaży wieprzowiny, przy stale rosnącej różnicy między cenami niemieckimi i włoskimi, powinny uczynić niemieckie towary jeszcze bardziej konkurencyjnymi. Stwarza to również kolejny pozytywny impuls dla niemieckiej ceny, ponieważ Włochy są obecnie najważniejszym (mniej więcej na równi z Holandią) importerem niemieckiej wieprzowiny.  Według ISN, niemieckie ceny są obecnie o 33 centy niższe od cen duńskich i 38 centów poniżej cen hiszpańskich – mówi Klaus Kessing i przekonuje, że podwyżka jest w pełni uzasadniona.

 

Z drugiej strony twardy lockdown za Odrą został przedłużony do 7 marca br., co powoduje, iż branża gastronomiczna nadal nie może pomóc w pozbyciu się nadwyżki wieprzowiny. Pozostaje więc handel detaliczny. Niektóre sieci handlowe zachęcają swoich klientów do zakupów atrakcyjnymi cenowo paczkami wieprzowiny XXL o  wadze 5 kg.

 

 

Źródło: ISN

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu