Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
05 marca 2021, Piątek.
Kursy walut: USD USD - 3.8393 EUR EUR - 4.5793 GBP GBP - 5.3056 DKK DKK - 0.6158
Archiwum
05.03.2021 MATIF: pszenica MAR21 - 231,50 (- 2,01%), kukurydza MAR21 - 219,25 (+ 1,04%), rzepak MAJ21 - 518,50 (+ 0,68%) [euro/tona] +++ +++ +++ 05.03.2021 13:17 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,60 - 6,40 zł/kg, średnia: 5,79 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni) +++ +++ +++ +++

Sieci handlowe będą zobowiązane do sprzedaży niemal wyłącznie polskiej wieprzowiny?

Redakcja

W związku z trudnościami w zbycie wieprzowiny i wynikającymi z tego bardzo niskimi cenami żywca, a także rosnącymi kosztami produkcji trzody – krajowi producenci trzody chlewnej znaleźli się w dramatycznej sytuacji. Z tego powodu  Podlaski Związek Rolniczych Zrzeszeń Branżowych Producentów Trzody Chlewnej w Suchożebrach wystąpił do resortu rolnictwa z postulatem podjęcia natychmiastowych działań prawnych w celu opracowania oraz wdrożenia przepisów nakazujących sieciom handlowym (działającym na obszarze RP) oferowanie w asortymencie sprzedaży mięs i przetworów mięsnych co najmniej 80% produktów pochodzących od lokalnych (krajowych) dostawców.

 

W piśmie tym organizacja wskazuje, że od kilku już lat bardzo duże trudności handlowe mają producenci oraz przetwórcy mięsa działający na obszarach restrykcji w związku z występowaniem ASF. Brak możliwości eksportowych z tych terenów, a jednocześnie napływ żywca oraz mięsa wieprzowego z innych obszarów pogłębia zapaść hodowli trzody chlewnej w rejonie działalności  Związku.

 

Związek wskazuje, że aby przeciwdziałać dalszemu pogarszaniu się sytuacji rodzimych hodowców, co w konsekwencji może doprowadzić do likwidacji produkcji trzody w Polsce, należy podjąć działania na szczeblu krajowym. W jego ocenie sieci handlowe (podmioty skupujące) działające na rynku polskim powinny być ustawowo zobligowane do oferowania w gamie sprzedaży danej kategorii produktów co najmniej 80% towarów pochodzących od polskich (lokalnych) dostawców.

 

Biorąc pod uwagę specyfikę polskiego rynku mięsa, a także zależności eksportowe oraz odrębności regionalne, producenci uważają, iż odpowiednie poziomy sprzedaży mięsa pochodzącego od lokalnych dostawców powinny być regulowane regionalnie. Jako dobry przykład, z którego należy czerpać wzorce, wskazano Czechy, gdzie tamtejszy parlament w trosce o ochronę interesów zawodowych czeskich producentów, uchwalił przepisy, w myśl których od 2022 r. w sklepach o powierzchni ponad 400 mkw. mają pojawić się obowiązkowe kwoty sprzedaży czeskiej żywności w wybranych kategoriach. Oznacza to, że w tamtejszych sklepach będzie musiało się znaleźć co najmniej 55  proc. produktów czeskiego pochodzenia, a w 2028 roku wskaźnik ten ma wynieść co najmniej 73 proc.

 

Jak informuje Związek, w innych krajach europejskich również są podejmowane działania mające na celu zachowanie produkcji krajowej. Przykładem tego są Niemcy. Dlatego  z uwagi na liczne trudności handlowe z jakimi aktualnie borykają się polscy producenci trzody chlewnej, zwłaszcza gospodarujący na obszarach występowania ASF, Związek uważa, iż podobne regulacje powinny jak najszybciej znaleźć się w krajowym porządku prawnym i postuluje pilne podjęcie merytorycznej dyskusji w tym zakresie przy udziale zainteresowanych środowisk rolniczych.

 

Może zainteresuje Cię również:

Błyskawiczna aukcja i pokaźna podwyżka ceny tuczni

Dzisiejsza licytacja na małej niemieckiej giełdzie tuczników

Rolnicy z Pomorza chcą się spotykać i dyskutować.

– Problemy, które nasilają się z każdym miesiącem dotyczą pr

Pierwsza od trzech miesięcy podwyżka ceny tucznikó

Po trzech kolejnych podwyżkach ceny tuczników w Niemczech, n