kowalczyk

kps

CenyRolnicze
21 stycznia 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9953 EUR EUR - 4.5303 GBP GBP - 5.4210 DKK DKK - 0.6087
Archiwum


21.01.2022 13:45 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,50 zł/kg, średnia: 7,13 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.01.2022 SPRZEDAM 3 KROWY, 700 kg, podlaskie, grajewski, 19-213, tel.: 518 548 744

19.01.2022 SPRZEDAM DUŻE ILOŚCI JAJ, rozmiar: M, mazowieckie, żuromiński, 06-500, tel.: 739 443 590

19.01.2022 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

19.01.2022 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, średzki, 55-311, tel.: 607 633 522

19.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-125, tel.: 798 851 104

18.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, biłgorajski, 23-413, tel.: 504 196 870

17.01.2022 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, mazowieckie, nowodworski, 05-190, tel.: 512 683 420

15.01.2022 SPRZEDAM 50 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, pomorskie, kartuzki, 83-341, tel.: 530 525 404

Dodaj komunikat

zm skiba

agrifirm

Sieci handlowe będą zobowiązane do sprzedaży niemal wyłącznie polskiej wieprzowiny?

Redakcja

W związku z trudnościami w zbycie wieprzowiny i wynikającymi z tego bardzo niskimi cenami żywca, a także rosnącymi kosztami produkcji trzody – krajowi producenci trzody chlewnej znaleźli się w dramatycznej sytuacji. Z tego powodu  Podlaski Związek Rolniczych Zrzeszeń Branżowych Producentów Trzody Chlewnej w Suchożebrach wystąpił do resortu rolnictwa z postulatem podjęcia natychmiastowych działań prawnych w celu opracowania oraz wdrożenia przepisów nakazujących sieciom handlowym (działającym na obszarze RP) oferowanie w asortymencie sprzedaży mięs i przetworów mięsnych co najmniej 80% produktów pochodzących od lokalnych (krajowych) dostawców.

 

W piśmie tym organizacja wskazuje, że od kilku już lat bardzo duże trudności handlowe mają producenci oraz przetwórcy mięsa działający na obszarach restrykcji w związku z występowaniem ASF. Brak możliwości eksportowych z tych terenów, a jednocześnie napływ żywca oraz mięsa wieprzowego z innych obszarów pogłębia zapaść hodowli trzody chlewnej w rejonie działalności  Związku.

 

Związek wskazuje, że aby przeciwdziałać dalszemu pogarszaniu się sytuacji rodzimych hodowców, co w konsekwencji może doprowadzić do likwidacji produkcji trzody w Polsce, należy podjąć działania na szczeblu krajowym. W jego ocenie sieci handlowe (podmioty skupujące) działające na rynku polskim powinny być ustawowo zobligowane do oferowania w gamie sprzedaży danej kategorii produktów co najmniej 80% towarów pochodzących od polskich (lokalnych) dostawców.

 

Biorąc pod uwagę specyfikę polskiego rynku mięsa, a także zależności eksportowe oraz odrębności regionalne, producenci uważają, iż odpowiednie poziomy sprzedaży mięsa pochodzącego od lokalnych dostawców powinny być regulowane regionalnie. Jako dobry przykład, z którego należy czerpać wzorce, wskazano Czechy, gdzie tamtejszy parlament w trosce o ochronę interesów zawodowych czeskich producentów, uchwalił przepisy, w myśl których od 2022 r. w sklepach o powierzchni ponad 400 mkw. mają pojawić się obowiązkowe kwoty sprzedaży czeskiej żywności w wybranych kategoriach. Oznacza to, że w tamtejszych sklepach będzie musiało się znaleźć co najmniej 55  proc. produktów czeskiego pochodzenia, a w 2028 roku wskaźnik ten ma wynieść co najmniej 73 proc.

 

Jak informuje Związek, w innych krajach europejskich również są podejmowane działania mające na celu zachowanie produkcji krajowej. Przykładem tego są Niemcy. Dlatego  z uwagi na liczne trudności handlowe z jakimi aktualnie borykają się polscy producenci trzody chlewnej, zwłaszcza gospodarujący na obszarach występowania ASF, Związek uważa, iż podobne regulacje powinny jak najszybciej znaleźć się w krajowym porządku prawnym i postuluje pilne podjęcie merytorycznej dyskusji w tym zakresie przy udziale zainteresowanych środowisk rolniczych.

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu