kojs

kojs

CenyRolnicze
17 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9363 EUR EUR - 4.2685 GBP GBP - 4.9790 DKK DKK - 0.5721
Archiwum


17.05.2024 13:44 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,00 zł/kg, średnia: 8,43 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

17.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 246,75 (-0,70%), kukurydza CZE24: 213,50 (0,00%), rzepak SIE24: 478,75 (+1,11%)

14.05.2024 SPRZEDAM 20 TUCZNIKÓW, 120 kg, 60%, podkarpackie, ropczycko-sędziszowski, 39-120, tel.: 608 872 475

14.05.2024 SPRZEDAM 10 T PSZENICY PASZ., trans. rolnika, wielkopolskie, koniński, 62-510, tel.: 660 834 421

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Sieci handlowe będą zobowiązane do sprzedaży niemal wyłącznie polskiej wieprzowiny?

Redakcja

W związku z trudnościami w zbycie wieprzowiny i wynikającymi z tego bardzo niskimi cenami żywca, a także rosnącymi kosztami produkcji trzody – krajowi producenci trzody chlewnej znaleźli się w dramatycznej sytuacji. Z tego powodu  Podlaski Związek Rolniczych Zrzeszeń Branżowych Producentów Trzody Chlewnej w Suchożebrach wystąpił do resortu rolnictwa z postulatem podjęcia natychmiastowych działań prawnych w celu opracowania oraz wdrożenia przepisów nakazujących sieciom handlowym (działającym na obszarze RP) oferowanie w asortymencie sprzedaży mięs i przetworów mięsnych co najmniej 80% produktów pochodzących od lokalnych (krajowych) dostawców.

 

W piśmie tym organizacja wskazuje, że od kilku już lat bardzo duże trudności handlowe mają producenci oraz przetwórcy mięsa działający na obszarach restrykcji w związku z występowaniem ASF. Brak możliwości eksportowych z tych terenów, a jednocześnie napływ żywca oraz mięsa wieprzowego z innych obszarów pogłębia zapaść hodowli trzody chlewnej w rejonie działalności  Związku.

 

Związek wskazuje, że aby przeciwdziałać dalszemu pogarszaniu się sytuacji rodzimych hodowców, co w konsekwencji może doprowadzić do likwidacji produkcji trzody w Polsce, należy podjąć działania na szczeblu krajowym. W jego ocenie sieci handlowe (podmioty skupujące) działające na rynku polskim powinny być ustawowo zobligowane do oferowania w gamie sprzedaży danej kategorii produktów co najmniej 80% towarów pochodzących od polskich (lokalnych) dostawców.

 

Biorąc pod uwagę specyfikę polskiego rynku mięsa, a także zależności eksportowe oraz odrębności regionalne, producenci uważają, iż odpowiednie poziomy sprzedaży mięsa pochodzącego od lokalnych dostawców powinny być regulowane regionalnie. Jako dobry przykład, z którego należy czerpać wzorce, wskazano Czechy, gdzie tamtejszy parlament w trosce o ochronę interesów zawodowych czeskich producentów, uchwalił przepisy, w myśl których od 2022 r. w sklepach o powierzchni ponad 400 mkw. mają pojawić się obowiązkowe kwoty sprzedaży czeskiej żywności w wybranych kategoriach. Oznacza to, że w tamtejszych sklepach będzie musiało się znaleźć co najmniej 55  proc. produktów czeskiego pochodzenia, a w 2028 roku wskaźnik ten ma wynieść co najmniej 73 proc.

 

Jak informuje Związek, w innych krajach europejskich również są podejmowane działania mające na celu zachowanie produkcji krajowej. Przykładem tego są Niemcy. Dlatego  z uwagi na liczne trudności handlowe z jakimi aktualnie borykają się polscy producenci trzody chlewnej, zwłaszcza gospodarujący na obszarach występowania ASF, Związek uważa, iż podobne regulacje powinny jak najszybciej znaleźć się w krajowym porządku prawnym i postuluje pilne podjęcie merytorycznej dyskusji w tym zakresie przy udziale zainteresowanych środowisk rolniczych.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu