zm skiba

skiba

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Sieci handlowe będą zobowiązane do sprzedaży niemal wyłącznie polskiej wieprzowiny?

Redakcja

W związku z trudnościami w zbycie wieprzowiny i wynikającymi z tego bardzo niskimi cenami żywca, a także rosnącymi kosztami produkcji trzody – krajowi producenci trzody chlewnej znaleźli się w dramatycznej sytuacji. Z tego powodu  Podlaski Związek Rolniczych Zrzeszeń Branżowych Producentów Trzody Chlewnej w Suchożebrach wystąpił do resortu rolnictwa z postulatem podjęcia natychmiastowych działań prawnych w celu opracowania oraz wdrożenia przepisów nakazujących sieciom handlowym (działającym na obszarze RP) oferowanie w asortymencie sprzedaży mięs i przetworów mięsnych co najmniej 80% produktów pochodzących od lokalnych (krajowych) dostawców.

 

W piśmie tym organizacja wskazuje, że od kilku już lat bardzo duże trudności handlowe mają producenci oraz przetwórcy mięsa działający na obszarach restrykcji w związku z występowaniem ASF. Brak możliwości eksportowych z tych terenów, a jednocześnie napływ żywca oraz mięsa wieprzowego z innych obszarów pogłębia zapaść hodowli trzody chlewnej w rejonie działalności  Związku.

 

Związek wskazuje, że aby przeciwdziałać dalszemu pogarszaniu się sytuacji rodzimych hodowców, co w konsekwencji może doprowadzić do likwidacji produkcji trzody w Polsce, należy podjąć działania na szczeblu krajowym. W jego ocenie sieci handlowe (podmioty skupujące) działające na rynku polskim powinny być ustawowo zobligowane do oferowania w gamie sprzedaży danej kategorii produktów co najmniej 80% towarów pochodzących od polskich (lokalnych) dostawców.

 

Biorąc pod uwagę specyfikę polskiego rynku mięsa, a także zależności eksportowe oraz odrębności regionalne, producenci uważają, iż odpowiednie poziomy sprzedaży mięsa pochodzącego od lokalnych dostawców powinny być regulowane regionalnie. Jako dobry przykład, z którego należy czerpać wzorce, wskazano Czechy, gdzie tamtejszy parlament w trosce o ochronę interesów zawodowych czeskich producentów, uchwalił przepisy, w myśl których od 2022 r. w sklepach o powierzchni ponad 400 mkw. mają pojawić się obowiązkowe kwoty sprzedaży czeskiej żywności w wybranych kategoriach. Oznacza to, że w tamtejszych sklepach będzie musiało się znaleźć co najmniej 55  proc. produktów czeskiego pochodzenia, a w 2028 roku wskaźnik ten ma wynieść co najmniej 73 proc.

 

Jak informuje Związek, w innych krajach europejskich również są podejmowane działania mające na celu zachowanie produkcji krajowej. Przykładem tego są Niemcy. Dlatego  z uwagi na liczne trudności handlowe z jakimi aktualnie borykają się polscy producenci trzody chlewnej, zwłaszcza gospodarujący na obszarach występowania ASF, Związek uważa, iż podobne regulacje powinny jak najszybciej znaleźć się w krajowym porządku prawnym i postuluje pilne podjęcie merytorycznej dyskusji w tym zakresie przy udziale zainteresowanych środowisk rolniczych.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu