Dzisiaj na rynku skupu żywca wieprzowego wreszcie odnotowaliśmy podwyżkę na przyzwoitym poziomie. Wzrosty cen nie powodują, że sytuacja nagle ulega diametralnej poprawie, ale z pewnością daje nadzieję na nadejście lepszych czasów.
- W końcu z zakładami można prowadzić normalną rozmowę. Ostatnio byłem w stanie wynegocjować wyższą cenę i nie było z tym większych problemów. Świnie sprzedaje praktycznie po stawce niemieckiej. Moim zdaniem, to efekt stabilizowania się sytuacji za naszą zachodnią granicą. Widać to po niższych wagach ubojowych w niemieckich zakładach. Do Polski nie jadą już przerośnięte tuczniki zza Odry, a za świnie w normalnej wadze zakłady muszą zapłacić więcej niżeli to miało miejsce kilka tygodni temu. Sytuacja jest więc nieco lepsza, ale nadal proponowane ceny nie zapewniają zysku z hodowli. Liczę na kolejne podwyżki, bo zakłady mięsne funkcjonujące na terenie Polski musza zrozumieć, że w ich interesie jest aby na rynku krajowym operowała jak największa liczba gospodarstw zajmujących się hodowlą świń. Bez rodzimego surowca uzależnią się od importu, a w konsekwencji doprowadzi to do monopolizacji rynku i gwałtownych podwyżek cen żywca wieprzowego. A i tak podwyżki są nieuniknione, ponieważ mocno rosną koszty produkcji. Z dnia na dzień drożeje pasza, a także ceny warchlaków rosną od kilku tygodni. Na rynku słychać głosy, że istnieje prawdopodobieństwo, iż ceny za tucznika w wadze poubojowej (klasa E) mogą sięgnąć 8-9 zł/kg. Tylko jaki to ma sens? Wszyscy znowu zaczną na gwałt wstawiać, ceny warchlaków poszybują i znowu będzie nas czekała destabilizacja – komentuje aktualny stan na rynku trzody chlewnej jeden z hodowców z północnej Wielkopolski.
Rynek polski
Ceny skupu tucznika (netto) uzyskane w poniedziałek 08.02.2021 r. z ubojni, zakładów mięsnych oraz innych źródeł krajowych wahają się w granicach: od 3,40 do maksymalnie 4,20 zł/kg w wadze żywej, a na wbc w klasie E: 4,50- 5,30 zł/kg.
Od ostatniego notowania (01.02.2021 r.) cena minimalna żywca wzrosła o 0,10 zł/kg, a stawka maksymalna poszła w górę o 0,20 zł/kg. Średnia cena w wadze żywej wynosi aktualnie 3,73 zł/kg (na podstawie 46 cenników firmowych), co oznacza, że w stosunku do ubiegłego tygodnia stawka wzrosła o 0,10 zł/kg. W analogicznym okresie ubiegłego roku (10.02.2020) za żywiec wieprzowy w skupach płacono przeciętnie 5,67 zł/kg. Przed miesiącem (11.01.2021) tuczniki w wadze żywej były wyceniane średnio na 3,58 zł/kg.
Średnia cena wystawiana za E klasę (na bazie 27 cenników firmowych) wynosi 4,95 zł/kg, co oznacza wzrost o 0,14 zł/kg w stosunku do notowania z minionego poniedziałku. W porównaniu do ubiegłego tygodnia stawka minimalna nie zmieniła się, a maksymalna wzrosła o 0,10 zł/kg. Przed rokiem (10.02.2020) obowiązywała przeciętna stawka 7,51 zł/kg. W analogicznym okresie poprzedniego miesiąca (11.01.2021 r.) świnie rzeźne w klasie E wbc wyceniano na 4,70 zł/kg.
Ceny macior w skupach oscylują w przedziale 1,80-2,80 zł/kg (średnia 2,13 zł/kg na podstawie informacji z 30 firm, przy 2,01 zł/kg przed tygodniem).
Rynki zagraniczne
W Danii w 6. tygodniu roku cena nie uległa zmianie i aktualnie wynosi 9,50 DKK/kg (5,73 zł/kg) w klasie E. W minioną środę w Niemczech stawka została utrzymana i aktualnie wynosi 1,19 EUR/kg (5,34 zł/kg).
W porównaniu ze stanem z ubiegłego tygodnia, z perspektywy Polski, za sprawą realnych różnic kursowych, cena w Danii jest niższa o 0,07 zł/kg, a w Niemczech rekomendowana stawka spadła o 0,06 zł/kg.
1 EUR = 4,4867 zł;
1 DKK = 0,6034 zł;
wg NBP z dnia: 08.02.2021 r.
Asortyment |
Bieżące notowania |
Poprzednie notowania |
Żywiec |
3,40-4,20 (3,73) |
3,30-4,00
(3,63) |
Klasa E na wbc |
4,50-5,30 (4,95) |
4,50-5,20 (4,81) |
Maciory |
1,80-2,80 (2,13) |
1,50-2,80 (2,01) |
Dania |
9,50 |
9,50 |
Niemcy |
1,19 |
1,19 |
Ceny z Polski podano w złotówkach za kilogram, z Danii w koronach duńskich za kilogram, z Niemiec w euro za kilogram.
W nawiasach podano średnie ceny w konkretnym dniu. Wszystkie podane w artykule ceny są wartościami netto.