kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
15 czerwca 2021, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7349 EUR EUR - 4.5306 GBP GBP - 5.2617 DKK DKK - 0.6093
Archiwum


14.06.2021 12:55 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,10-6,90 zł/kg, średnia: 6,59 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

14.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-209,00 (-1,07%), kukurydza SIE21-259,75 (-0,48%), rzepak SIE21-509,75 (-1,35%) [euro/t]

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, śr. waga 120-135 kg, 58 % mięsn., wielkop., ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

12.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 796 727 997

11.06.2021 SPRZEDAM 45 TON OWSA PASZOWEGO, podlaskie, sokólski, 16-100, transport firmowy, tel.: 502 750 369

11.06.2021 SPRZEDAM 350 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, lubelskie, łęczyński, 21-077, tel.: 507 292 661

09.06.2021 SPRZEDAM 27 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

09.06.2021 SPRZEDAM 110-120 TUCZNIKÓW, śr. waga 120 kg, 58 % mięsności, wielkopolskie, śremski, 63-140, tel.: 725 4

Dodaj komunikat

agrifirm

zm skiba

Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt?

Redakcja

Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i drugi po Niemczech importer prosiąt na świecie, jednak krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie.

 

- Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski). Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt – czytamy w ogłoszeniu promującym szkolenie w „Akademii produkcji prosiąt”.

 

- Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku – mówi dr inż. Janusz Wojtczak (kierownik kursu).

 

Dlaczego UP w Poznaniu:

 1. Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018 oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020)

2. Uczelnia łącząca tradycję z nowoczesnością

3. Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski

4. Najwyższa jakość kształcenia

5. Kompleksowy program

6. Warsztatowy charakter zajęć

7. Małe grupy uczestników

8. Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży

 

Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego. Czas trwania kursu Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym. Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe. Wśród nich:

1. Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)

2. Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)

3. Prof. dr hab. Wojciech Kapelański (UTP Bydgoszcz)

4. Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)

5. Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)

6. Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)

7. Prof. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB)

8. Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)

9. Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)

10. Dr inż. Janusz Wojtczak (UP Poznań)

 

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych studiów. Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu