kps

kowalczyk

CenyRolnicze
20 września 2021, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9282 EUR EUR - 4.5999 GBP GBP - 5.3712 DKK DKK - 0.6186
Archiwum


20.09.2021 12:23 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-5,60 zł/kg, średnia: 5,27 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.09.2021 MATIF: pszenica GRU21-245,75 (-0,81%), kukurydza LIS21-216,75 (-0,57%), rzepak LIS21-599,25 (-0,25%) [euro/t]

20.09.2021 SPRZEDAM 100 TON KUKURYDZY, transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 36 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, makowski, 06-200, tel.: 536 836 530

20.09.2021 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mieszaniec, 820 kg, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-280, tel.: 788 603 969

16.09.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 650 kg, lubuskie, międzyrzecki, 66-320, tel.: 603 781 921

15.09.2021 SPRZEDAM 200 JAJ DZIENNIE, rozmiar: L, mazowieckie, siedlecki, 08-114, tel.: 667 763 667

15.09.2021 SPRZEDAM 400 JAJ, rozmiar: M, warm.-mazur., sępoleński, 11-210, tel.: 536 476 235

15.09.2021 SPRZEDAM 350 TUCZNIKÓW TYGODNIOWO, 125 kg, 58%, łódzkie, piotrkowski, 97-311, 609 554 794

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

Dlaczego musimy uczyć się produkcji prosiąt?

Redakcja

Jeszcze w roku 1997 Polska była piątym największym eksporterem wieprzowiny na świecie. Później było już tylko gorzej. Zmiany na globalnym rynku, przemiany polityczno-gospodarcze w kraju, choroba handlowa „uszyta na miarę”, ASF itp. itd. Dziś Polska to jeden z największych importerów wieprzowiny i drugi po Niemczech importer prosiąt na świecie, jednak krajowa gospodarka z tytułu braku nowych inwestycji w sektorze traci miliardy rocznie.

 

- Co optymistyczne, już wiele razy w naszej historii w najcięższych czasach nauka była podstawą i motorem późniejszego postępu (Hipolit Cegielski, Maksymilian Jackowski, ks. Piotr Wawrzyniak, ks. Szczepan Toboła, Karol Marcinkowski, Dezydery Chłapowski). Wiedza, ciągle rozwijana przez naukowców, pozostaje nadal naszym atutem także w zakresie chowu i hodowli trzody chlewnej. Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, łącząc wieloletnie doświadczenie z innowacjami w zakresie genetyki technologii, komunikacji i organizacji, we współpracy z wiodącymi ośrodkami naukowymi oraz przedstawicielami branży może pomóc ponownie uplasować Polskę w czołówce producentów prosiąt – czytamy w ogłoszeniu promującym szkolenie w „Akademii produkcji prosiąt”.

 

- Doskonalenie zawodowe przez całe życie wydaje się być dziś jedynym kierunkiem dla osób, które chcą rozwijać swoją karierę zawodową i iść naprzód. Sukces produkcji prosiąt, to kombinacja wielu elementów, od genetyki i żywienia, poprzez profilaktykę aż po organizację produkcji, w których wiedza jest elementem spajającym i warunkującym sukces ekonomiczny. Kurs w „Akademii produkcji prosiąt” to rozwój i wielostronne umiejętności zarówno teoretyczne jak i praktyczne użyteczne i kluczowe do odniesienia sukcesu branży i na każdym stanowisku – mówi dr inż. Janusz Wojtczak (kierownik kursu).

 

Dlaczego UP w Poznaniu:

 1. Najlepsza uczelnia rolnicza w kraju (Ranking Perspektyw 2017, 2018 oraz najlepszy w Polsce kierunek zootechnika w latach 2017, 2019, 2020)

2. Uczelnia łącząca tradycję z nowoczesnością

3. Doświadczeni wykładowcy oraz praktycy biznesu z całej Polski

4. Najwyższa jakość kształcenia

5. Kompleksowy program

6. Warsztatowy charakter zajęć

7. Małe grupy uczestników

8. Zajęcia dodatkowe sprzyjające integracji przedstawicieli branży

 

Kurs „Akademia produkcji prosiąt” dedykowany jest wszystkim osobom posiadającym wykształcenie wyższe lub średnie kierunkowe (wymagane udokumentowanie) i co najmniej rok doświadczenia produkcyjnego. Czas trwania kursu Kursa trwa jeden semestr (min. 160 h zajęć). Zajęcia prowadzone są w trybie weekendowym. Zajęcia poprowadzą najlepsi fachowcy branżowi z Polski. Kreatywni i inspirujący, tworzący unikalne projekty i posiadający ogromne doświadczenie branżowe. Wśród nich:

1. Prof. dr hab. Zygmunt Pejsak (UR Kraków)

2. Prof. dr hab. Marek Świtoński (UP Poznań)

3. Prof. dr hab. Wojciech Kapelański (UTP Bydgoszcz)

4. Prof. dr hab. Małgorzata Pomorska-Mól (UP Poznań)

5. Prof. dr hab. Anna Rząsa (UP Wrocław)

6. Prof. dr hab. Marcin Arciszewski (UP Lublin)

7. Prof. dr hab. Daniel Korniewicz (firma LNB)

8. Prof. dr Tomasz Schwarz (UR Kraków)

9. Dr n. wet. Marian Porowski (prywatna klinika weterynaryjna)

10. Dr inż. Janusz Wojtczak (UP Poznań)

 

Warunkiem ukończenia kursu jest zaliczenie testu teoretycznego ze wszystkich przedmiotów oraz uzyskanie pozytywnej oceny zaliczenia elementów praktycznych studiów. Po ukończeniu kursu absolwent otrzymuje sygnowane przez Uniwersytet Przyrodniczy świadectwo ukończenia kursu dokształcającego „Akademia produkcji prosiąt”.

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu