kowalczyk

kps

CenyRolnicze
24 czerwca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4656 EUR EUR - 4.7094 GBP GBP - 5.4831 DKK DKK - 0.6330
Archiwum


24.06.2022 14:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,08 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 370,50 (-0,54%), kukurydza SIE22: 323,50 (-0,77%), rzepak SIE22: 694,75 (-3,47%)

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

20.06.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 3 lata, pomorskie, kościerski, 83-421, tel.: 534 751 724

20.06.2022 SPRZEDAM 12 KRÓW, 650 kg, mazowieckie, miński, 05-334, tel.: 514 545 209

20.05.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, hf, 700 kg, mazowieckie, płoński, 09-140, tel.: 512 156 108

20.06.2022 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW, Dania, 30 kg, warm.-maz., nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Nutka optymizmu. Kurczy się niemiecka nadwyżka żywca wieprzowego

Redakcja

Kolejka świń oczekujących na ubój w Niemczech jest coraz krótsza. W ubiegłym tygodniu zator zmniejszył się o 90 000 sztuk do około 880 000 zwierząt. 

 

Rynek świń za Odrą wszedł w nowy rok z ogromną nadwyżką wynoszącą ok. 1 miliona sztuk. Nadpodaż żywca zaczęła się kurczyć dopiero w drugiej połowie stycznia i na tę chwilę udało się zredukować zator o około 90 000 sztuk do około 880 000 świń rzeźnych w ciągu ostatniego tygodnia. 

 

Lepsza sytuacja na rynku trzody chlewnej w Niemczech wynika głównie z ograniczenia importu prosiąt z Holandii i Danii w granicach 35 000 - 45 000 sztuk od września, a z drugiej strony do gwałtownie spadającej podaży niemieckich prosiąt. Podsumowując, powoduje to, że podaż tuczników jest obecnie o 7-8% niższa niż na początku 2020 r. i ta tendencja będzie utrzymywała się w kolejnych miesiącach. 

 

Warto dodać, że niektóre rzeźnie nadal pracują w ograniczonym zakresie z powodu wykrycia w nich ognisk koronawirusa, choć te perturbacje nie są już tak dotkliwe dla rynku jak jeszcze kilka miesięcy temu. Po przypadkach koronawirusa w zakładzie Willms-Fleisch w Loxstedt, przedsiębiorstwo działa na poziomie ok. 85% zdolności produkcyjnych. Ponadto zakład Vion w Perlebergu nie wykorzystuje 10 % swoich mocy przerobowych. Ogólnie jednak „sytuację infekcyjną w rzeźniach” można określić jako stosunkowo spokojną. 

 

Widzimy, że niwelowanie nadwyżki żywca postępuje. Niemniej może to oznaczać, że na ciasnym rynku wewnętrznym i wspólnotowym powstanie duża nadwyżka mięsa. Wszak w wielu krajach europejskich, w tym w Niemczech, mamy zamknięte hotele i restauracje. Co istotniejsze, rynki krajów trzecich są zamknięte dla niemieckiej wieprzowiny w wyniku wystąpienia afrykańskiego pomoru świń. - Należy pilnie poprawić sprzedaż niemieckiej wieprzowiny. Potrzebujemy więcej punktów sprzedaży na ważnych rynkach krajów trzecich. Można to osiągnąć tylko wtedy, gdy najwyżsi rangą politycy zaangażują się w rozmowy dyplomatyczne – przekonuje dyrektor zarządzający stowarzyszenia hodowców świń ISN, Torsten Staack.

 

Jedynym drożnym kanałem sprzedaży jest obecnie handel detaliczny żywnością. - Jest to szczególnie ważne teraz, gdy duże ilości mogą być sprzedawane w handlu detalicznym żywnością. Dlatego potrzebujemy również reklamy wieprzowiny - nie na poziomie śmieciowym, ale z poczuciem proporcji. W tym kontekście narzucony przez państwo zakaz reklamy cen, o którym obecnie dyskutuje się, przyniósłby efekt przeciwny do zamierzonego.  Podsumowując, oprócz wysiłków zmierzających do ograniczenia transmisji wirusa w rzeźniach, najlepszym sposobem rozwiązania problemu zatoru świń jest obecnie zwiększenie sprzedaży. Tylko w ten sposób rynek trzody chlewnej może się ponownie uruchomić i tylko wtedy hodowcy trzody chlewnej mogą wyjść z fatalnej sytuacji ekonomicznej – przekonuje Staack.  

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu