kps

skiba

CenyRolnicze
26 lipca 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9415 EUR EUR - 4.2773 GBP GBP - 5.0709 DKK DKK - 0.5732
Archiwum


26.07.2024 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,70-9,50 zł/kg, średnia: 9,06 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

26.07.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 217,25 (-1,14%), kukurydza SIE24: 220,00 (-0,56%), rzepak SIE24: 458,75 (-2,91%)

24.07.2024 SPRZEDAM 200 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 4,5 kg, wielkopolskie, turecki, 62-709, tel.: 531 919 253

23.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

22.07.2024 SPRZEDAM 20000 JAJ, rozm. M, mazowieckie, sochaczewski, 96-513, tel.: 732 882 394

22.07.2024 SPRZEDAM 20 T ŻYTA PASZ., trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-304, tel.: 889 853 562

Sprzedam warchlaki krajowe 100-150szt, 30kg, tel:781-576-361

21.07.2024 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 120 kg, 58%, łódzkie, bełchatowski, 97-403, tel.: 511 739 552

Dodaj komunikat

modele rolnicze

agrifirm

Nutka optymizmu. Kurczy się niemiecka nadwyżka żywca wieprzowego

Redakcja

Kolejka świń oczekujących na ubój w Niemczech jest coraz krótsza. W ubiegłym tygodniu zator zmniejszył się o 90 000 sztuk do około 880 000 zwierząt. 

 

Rynek świń za Odrą wszedł w nowy rok z ogromną nadwyżką wynoszącą ok. 1 miliona sztuk. Nadpodaż żywca zaczęła się kurczyć dopiero w drugiej połowie stycznia i na tę chwilę udało się zredukować zator o około 90 000 sztuk do około 880 000 świń rzeźnych w ciągu ostatniego tygodnia. 

 

Lepsza sytuacja na rynku trzody chlewnej w Niemczech wynika głównie z ograniczenia importu prosiąt z Holandii i Danii w granicach 35 000 - 45 000 sztuk od września, a z drugiej strony do gwałtownie spadającej podaży niemieckich prosiąt. Podsumowując, powoduje to, że podaż tuczników jest obecnie o 7-8% niższa niż na początku 2020 r. i ta tendencja będzie utrzymywała się w kolejnych miesiącach. 

 

Warto dodać, że niektóre rzeźnie nadal pracują w ograniczonym zakresie z powodu wykrycia w nich ognisk koronawirusa, choć te perturbacje nie są już tak dotkliwe dla rynku jak jeszcze kilka miesięcy temu. Po przypadkach koronawirusa w zakładzie Willms-Fleisch w Loxstedt, przedsiębiorstwo działa na poziomie ok. 85% zdolności produkcyjnych. Ponadto zakład Vion w Perlebergu nie wykorzystuje 10 % swoich mocy przerobowych. Ogólnie jednak „sytuację infekcyjną w rzeźniach” można określić jako stosunkowo spokojną. 

 

Widzimy, że niwelowanie nadwyżki żywca postępuje. Niemniej może to oznaczać, że na ciasnym rynku wewnętrznym i wspólnotowym powstanie duża nadwyżka mięsa. Wszak w wielu krajach europejskich, w tym w Niemczech, mamy zamknięte hotele i restauracje. Co istotniejsze, rynki krajów trzecich są zamknięte dla niemieckiej wieprzowiny w wyniku wystąpienia afrykańskiego pomoru świń. - Należy pilnie poprawić sprzedaż niemieckiej wieprzowiny. Potrzebujemy więcej punktów sprzedaży na ważnych rynkach krajów trzecich. Można to osiągnąć tylko wtedy, gdy najwyżsi rangą politycy zaangażują się w rozmowy dyplomatyczne – przekonuje dyrektor zarządzający stowarzyszenia hodowców świń ISN, Torsten Staack.

 

Jedynym drożnym kanałem sprzedaży jest obecnie handel detaliczny żywnością. - Jest to szczególnie ważne teraz, gdy duże ilości mogą być sprzedawane w handlu detalicznym żywnością. Dlatego potrzebujemy również reklamy wieprzowiny - nie na poziomie śmieciowym, ale z poczuciem proporcji. W tym kontekście narzucony przez państwo zakaz reklamy cen, o którym obecnie dyskutuje się, przyniósłby efekt przeciwny do zamierzonego.  Podsumowując, oprócz wysiłków zmierzających do ograniczenia transmisji wirusa w rzeźniach, najlepszym sposobem rozwiązania problemu zatoru świń jest obecnie zwiększenie sprzedaży. Tylko w ten sposób rynek trzody chlewnej może się ponownie uruchomić i tylko wtedy hodowcy trzody chlewnej mogą wyjść z fatalnej sytuacji ekonomicznej – przekonuje Staack.  

 

 

Źródło: ISN

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu