kps

kowalczyk

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

11.10.2021 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, obornicki, 64-600, tel.: 603 225 398

11.10.2021 KUPIĘ 650 WARCHLAKÓW DANBRED, 30 kg, kuj.-pom., żniński, 88-410, 697 917 393

Dodaj komunikat

ph konrad

agrifirm

Dopłata do prywatnego przechowywania wieprzowiny? Kasę zgarną wszyscy tylko nie rolnik

Redakcja

- Kolejka świń oczekujących na ubój w Niemczech niestety nie spada, a to oznacza, że kolejny tydzień mamy niezwykle niskie stawki zarówno za Odrą jak i u nas. A to nie koniec złych informacji, ponieważ soja i zboża przeżywają kolejne rekordy maksimów na rynkach. Nie oszukujmy się, sytuacja jest niezwykle trudna. Chociaż płyną z Brukseli informacje, które mogą być pozytywne, ale po głębszej analizie nic one nie oznaczają – pisze Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej w komentarzu do aktualnej sytuacji na rynku tuczników.

 

- Chodzi mi tutaj o zapowiedź komisarza Janusza Wojciechowskiego nad szukaniem instrumentów mogących wesprzeć producentów wieprzowiny. Co to może oznaczać? Najpopularniejszym instrumentem jest dopłata do prywatnego przechowalnictwa, tylko co ona da? Zarobią przedsiębiorstwa, które skupują i mogą zmagazynować mięso, więc hodowcy zostaną pominięci. Mało tego, wraz z końcem dopłat, surowiec trafi ponownie na rynek, który razem z bieżącą produkcją spowodują nadpodaż wieprzowiny na rynku, co jeszcze bardziej utwierdzi skupujących do niepodwyższania stawek. W mojej ocenie mechanizm ten jest nieskuteczny i nie będzie pomagał tym, którym ma faktycznie pomóc. Więc jak powinna wyglądać ta pomoc? Moim zdaniem są dwie opcje. Pierwsza, to znana nam z naszego lokalnego podwórka (tzw. pomoc covidowa dla producentów trzody), gdzie dopłaty idą bezpośrednio do hodowców. Druga, to pomoc przy otwarciu nowych rynków zbytu (lub odbudowania poprzednich), które umożliwia sprzedaż wieprzowiny poza UE (a co za tym idzie rozładowanie rynku i podniesienie stawek), a także możliwość wprowadzenia (chociażby poprzez dopłaty dla pracodawców) dodatkowych obsad linii produkcyjnych w ubojniach, tak aby rozładować kolejki świń oczekujących na ubój. Żaden z tych mechanizmów nie jest ani prosty, ani idealny, jednakże w tej chwili potrzeba nam szybkiego działania, aby Europę (szczególnie z potwierdzonymi przypadkami ASF) nie zalała fala bankructw gospodarstw rolnych zajmujących się produkcją trzody. Warto tutaj nadmienić, iż w związku z COVID-19, na pomoc oczekują też branże produkcji warzywnej, które ze względu na zamknięcie gastronomii zostały z ogromnymi zapasami produktów, których nie ma kto odebrać... – zauważa Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej. 

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu