Od czasu pojawienia się pierwszych przypadków wirusa ASF we wschodnich Niemczech, prawie wszystkie ważne kraje trzecie nałożyły zakazy importu niemieckiej wieprzowiny. Jak informuje Federalne Ministerstwo Żywności i Rolnictwa (BMEL), dostawy do Tajlandii zostaną jednak wznowione. Chociaż rynek ten nie jest tak duży jak pozostałe azjatyckie kierunki, ale jest to ważny impuls dla przywrócenia eksportu wieprzowiny m.in. do Chin.
Po ujawnieniu ASF w Brandenburgii, Tajlandia zakazała importu niemieckiej wieprzowiny. Zakaz ten właśnie wygasa i nie zostanie przedłużony, więc firmy, które miały już licencję na eksport do Tajlandii przed zakazem, mogą ponownie dostarczać wieprzowinę do tego kraju. Wieprzowina będzie dostarczana z regionów wolnych od ASF.
Pod względem wielkości rynek tajski, na który przypada około 1% eksportu krajów trzecich, nie ma większego znaczenia. Częściowo dlatego, że istnieją ograniczenia dotyczące ilości dostaw poszczególnych przedsiębiorstw. Niemniej Tajlandia zajmowała dziewiąte miejsce wśród najważniejszych rynków krajów trzecich dla niemieckiej wieprzowiny w okresie poprzedzającym ASF . - W tej chwili każdy kanał sprzedaży jest potrzebny dla niemieckiej wieprzowiny. Rynki azjatyckie są szczególnie ważne dla produktów takich jak uszy, łapy i ogony, ponieważ tam te kawałki są uważane za rarytasy, podczas gdy w naszym kraju są one rzadko sprzedawane – czytamy w komunikacie stowarzyszenia ISN.
Otwarcie rynku tajskiego to wg ISN ważny krok. Pokazuje również, jak długie i trudne jest ponowne otwarcie rynków krajów trzecich. Szczególnie w obecnej fazie gdy na rynku występuje duża nadwyżka wieprzowiny, a w kolejce na ubój czeka około 1 milion świń.
Obecnie władze niemieckie czynią starania aby odzyskać zdecydowanie najważniejszy rynek chiński. Rozmowy na ten temat są jednak bardzo powolne. Wg ISN, w takim układzie należy skupić się na innych ważnych kierunkach eksportu, takich jak Korea Południowa, Japonia czy Wietnam.
Z listy poprzednich 10 największych odbiorców niemieckiej wieprzowiny z krajów trzecich (styczeń-sierpień 2020 r.), oprócz Tajlandii, obecnie zamówienia docierają tylko z Hongkongu i Kongo. Od czasu wybuchu ASF i zablokowania eksportu do Chin, Hongkong był platformą dla rynku azjatyckiego. W październiku 2020 roku dostarczono tam 13 tys. ton produktów ubocznych i 10 tys. ton mrożonej wieprzowiny. Przed pojawieniem się pomoru za Odrą ilości te wynosiły zwykle 3000-6000 ton miesięcznie. Z kolei ilości dostarczane do Konga są raczej niewielkie. Zostały one zwiększone z 1000 ton przed ASF do około 2000 ton w październiku 2020 r. W podobnym ujęciu wzrost odnotowano w krajach takich jak Norwegia, Chile, Wybrzeże Kości Słoniowej i Haiti.
Ogółem handel z krajami trzecimi skurczył się o około połowę, tak że w październiku tylko około 47 000 ton wieprzowiny (łącznie z produktami ubocznymi) trafiło do krajów spoza UE.