Chiny zawiesiły import wieprzowiny z wiodącego zakładu Aurory w Chapecó w stanie Santa Catarina w Brazylii. Chociaż nie podano powodów tej decyzji, to prawdopodobnie zakaz jest związany z obawami o COVID-19.
Informacja o zawieszeniu została udostępniona w zeszłym tygodniu przez brazylijskie ministerstwo rolnictwa (MAPA). Resort stwierdził, że Chiny „zażądały informacji o przypadkach Covid-19 w zakładzie” i uzasadniły zawieszenie „obawami” dotyczącymi tej jednostki bez podawania dalszych szczegółów.
Zgodnie z dokumentem dostępnym na stronie Głównej Administracji Celnej Chin (GACC) zawieszona jednostka ma numer rejestracyjny SIF 3548, odnoszący się do zakładu spółdzielni zlokalizowanego w Chapecó w stanie Santa Catarina.
Brazylijskie Stowarzyszenie Białek Zwierzęcych (ABPA) wspiera Aurorę i przekazuje MAPA informacje, które zostaną przekazane władzom chińskim w celu cofnięcia tej decyzji. W notatce ABPA stwierdza: „ABPA podkreśla, że zakażenia miały miejsce w przeszłosci. Wszystkie informacje i przykłady dobrych praktyk ze spółdzielni - zgodnie ze ścisłymi sektorowymi i oficjalnymi protokołami dotyczącymi Covid-19 - zostały szczegółowo przedstawione chińskim władzom ”.
ABPA podkreśla, że nie ma naukowych dowodów na ryzyko zainfekowania Covid-19 poprzez spożycie żywności. Chiny przeprowadziły już podobne zawieszenia w stosunku do innych brazylijskich rzeźni, w tym JBS i BRF, z których część została zniesiona.
Od początku pandemii Chiny wstrzymały dostawy z 11 rzeźni i jednego zakłady rybnego z Brazylii ze względu na obawy dotyczące zakażeń Covid-19. Z tej listy przywrócony został już eksport z jednostek BRF w Dourados i Lajeado, Marfrig w Várzea Grande, Minerva w Barretos, Monteiro Indústria de Pescados i przetwórca mięsa Agra.
Pięć rzeźni jest jednak nadal zawieszonych przez Chiny. Wśród nich są: JBS Três Passos i Aurora Chapecó (wieprzowina), a także JBS Passo Fundo, Minuano Lajeado i Aurora Xaxin (kurczak).
Jednocześnie Brazylia rekordy w eksporcie wieprzowiny. Sprzedaż tego mięsa poza granice kraju wyniosła w 2020 roku 1,021 mln ton, o 36,1% więcej niż w 2019 roku, kiedy wyeksportowano 750,3 tys. ton. Sprzedaż została wyceniona na 2,27 mld USD - o 42,2% więcej niż rok wcześniej.
Źródło: Pig Progress