Chiny już piąty miesiąc z rzędu odnotowały wzrost krajowego stada trzody chlewnej, co powoduje, że ceny wieprzowiny stopniowo spadają.
Ministerstwo rolnictwa w Pekinie poinformowało na początku tygodnia, że w listopadzie odnotowano wzrost pogłowia świń o 29,8% w porównaniu ze stanem w analogicznym okresie ubiegłego roku. Urzędnicy dodali, że ceny wieprzowiny spadły do 45,8 juana (6,99 USD) za kilogram, czyli do najniższego poziomu odnotowanego w 2020 roku, co jest wynikiem zwiększenia podaży mięsa na rynku.
To nie jest dobra wiadomość dla głównych dostawców wieprzowiny na rynek chiński, takich jak USA, Brazylia, Hiszpania czy Kanada. W rzeczywistości kilku analityków zasygnalizowało, że należy wkrótce znaleźć nowe kierunki eksportu, aby uniknąć zawirowań na światowym rynku mięsa. Na początku tego roku przedstawiciele Pekinu ogłosili, że Chiny dążą do osiągnięcia 95% samowystarczalności w zakresie wieprzowiny w ciągu najbliższych dwóch lat.
Źródło: euromeatnews.com