Od stycznia do września, kanadyjski eksport mięsa wieprzowego osiągnął nieco ponad 1,1 mln ton i wygenerował przychody w wysokości około 3,75 mld USD. To rekordowe liczby zarówno pod względem wolumenu (wzrost o 18% r/r), jak i wartości sprzedaży (wzrost o 21% r/r), które uzyskano po trzech kwartałach br.
Sprzedaż do Chin/Hongkongu jest głównym źródłem wzrostu kanadyjskiego eksportu. Po trzech kwartałach eksport w tym kierunku wyniósł około 488 000 ton, a przychody przekroczyły 1,28 mld USD. Oznacza to wzrost o 115% pod względem wielkości i 152% pod względem wartości. Przypomnijmy jednocześnie, że w 2019 roku Chiny nałożyły embargo na kanadyjską wieprzowinę od 25 czerwca do 5 listopada.
W tym czasie wolumeny wieprzowiny wysyłane do Stanów Zjednoczonych i Japonii spadły odpowiednio o prawie 3% i 2%. Przychody nieznacznie wzrosły odpowiednio o 1% i 4%. Dotychczas oba rynki były głównym celem eksportowym dla kanadyjskiej wieprzowiny pod względem wartości. Teraz na czele wysunął się kierunek chiński. Równolegle znacznie spadł eksport mięsa wieprzowego do Meksyku, Filipin, Korei Południowej i Tajwanu - odpowiednio o: 37%, 23%, 24% i 58% pod względem wielkości. Pod względem wartości spadki wyniosły około: 45%, 17%, 18% i 50%.
Kanada odnosi korzyści z oddziaływania afrykańskiego pomoru świń w Wietnamie. Po trzech kwartałach zakupy z Wietnamu wzrosły o 461% pod względem wielkości i 577% pod względem wartości.
Źródło: www.pig333.com