zm skiba

kps

CenyRolnicze
27 stycznia 2023, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3252 EUR EUR - 4.7076 GBP GBP - 5.3505 DKK DKK - 0.6329
Archiwum


27.01.2023 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,16 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.01.2023 MATIF: pszenica MAR23: 286,00 (-0,95%), kukurydza MAR23: 278,75 (+0,09%), rzepak LUT23: 544,25 (-0,32%)

26.01.2023 SPRZEDAM 1250 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, śląskie, mikołowski, 43-195, tel.: 502 340 351

26.01.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY KONS., transport firmowy, warmińsko-mazurskie, olecki, 19-404, tel.: 592 171 887

25.01.2023 SPRZEDAM 22 BYKI, mięsny, 650 kg, podlaskie, kolneński, 18-500, tel.: 509 821 583

25.01.2023 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mięsny, 750 kg, mazowieckie, radomski, 26-660, tel.: 783 019 812

25.01.2023 SPRZEDAM 30 JAJ, rozmiar M, podkarpackie, brzozowski, 36-207, tel.: 731 360 944

25.01.2023 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 400 kg, kujawsko-pomorskie, golubsko-dobrzyński, 87-404, tel.: 669 006 093

24.01.2023 SPRZEDAM 35000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

23.01.2023 KUPIĘ 40 WARLCHAKÓW KRAJOWYCH, 20 kg, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-704, tel.: 669 612 707

23.01.2023 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 800 kg, wielkopolskie, pleszewski, 63-308, tel.: 783 998 470

23.01.2023 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK, hf, 70-90 kg, podlaskie, białostocki, 16-080, tel.: 510 315 910

23.01.2023 SPRZEDAM 80-90 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 787 299 815

23.01.2023 SPRZEDAM 14 BYKÓW, hf, 650 kg, pomorskie, sztumski, 82-410, tel.: 664 753 011

22.01.2023 SPRZEDAM 7 T ŻYTA KONS., transport firmowy, mazowieckie, ostrołecki, 07-440, tel.: 511 349 829

22.01.2023 SPRZEDAM 100 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

SPRZEDAM WARCHLAKI KRAJOWE 200-1500szt 28/30kg myco+circo. Kredytowanie, transport. Tel. 504 177 184, 500 072 455

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Hodowcy świń we Włoszech w ogromnych tarapatach. Tam jednak jest światełko w tunelu

Redakcja

We Włoszech hodowcy trzody chlewnej również zmagają się z problemami ze sprzedażą żywca oraz niskimi cenami tuczników. Jeśli zamknięcie gastronomii i restauracji wywołane koronawirusem potrwa dłużej, wielu hodowcom grozi bankructwo. Ostatnio władze w Rzymie zareagowały na złą sytuację trzodziarzy i chcą zwiększyć dopłaty dla właścicieli loch z 18 euro do 30 euro/szt. Pieniądze pochodzą z programu pomocowego utworzonego w lipcu, który opiewał na kwotę 90 mln euro.

 

Przewodniczący największego zrzeszenia rolniczego w Italii (Coldiretti), Ettore Prandini z zadowoleniem przyjął pomoc rządową, ale jednocześnie podkreślił, że należy zrobić więcej, aby wesprzeć przemysł trzody chlewnej. W liście do różnych ministrów, w tym do kierowniczki wydziału rolnictwa Teresy Bellanovej, ostrzegł, że „środki ochrony przed koronawirusem stanowią zagrożenie dla 100 000 miejsc pracy na fermach świń”. Z 8,2 miliona świń hodowanych we Włoszech, 80 procent jest wykorzystywanych do produkcji klasycznych włoskich szynek i wędlin opatrzonych certyfikatem jakości i pochodzenia. - Politycy muszą teraz działać szybko i przyjąć nowe środki wsparcia - zaapelował Prandini. Wg niego skuteczną pomocą mogą być ulgi podatkowe, takie jak zwrot podatku VAT.

 
Ponadto potrzebna jest nowa strategia wobec eksportu mięsa do Chin, która ułatwi eksport włoskiej wieprzowiny. Wg organizacji rolniczych należałoby przyspieszyć procedury biurokratyczne i wyposażyć fabryki w technologie wymagane przez Chiny, aby uzyskać certyfikat eksportowy. W tej chwili jest tylko dziesięć firm, które mają takie uprawnienia, ale wiele innych czeka w kolejce. - Zwłaszcza teraz, gdy Chiny importują dużo wieprzowiny z powodu afrykańskiego pomoru świń, należy przyspieszyć procedury – uważają. Rynek chiński jest również ważny dla sprzedaży produktów takich jak uszy wieprzowe, nóżki i podroby, na które prawie nie ma popytu we Włoszech.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu