kowalczyk

kowalczyk

CenyRolnicze
24 maja 2022, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3071 EUR EUR - 4.6107 GBP GBP - 5.3775 DKK DKK - 0.6196
Archiwum


24.05.2022 SPRZEDAM 26 T RZEPAKU, transport firmowy, wielkopolskie, gostyński, 63-800, tel.: 735 215 420

24.05.2022 SPRZEDAM 40 T PSZENICY KONS., transport firmowy, kujawsko-pomorskie, mogileński, 88-306, tel.: 691 628 959

23.05.2022 13:10 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,60 zł/kg, średnia: 9,10 zł/kg (na podstawie informacji z 10 ubojni)

23.05.2022 MATIF: pszenica WRZ22-426,00 (+1,25%), kukurydza CZE22-364,00 (+1,04%), rzepak SIE22-821,00 (-1,08%) [euro/t]

23.05.2022 SPRZEDAM 25 T PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-500, tel.: 663 707 558

23.05.2022 SPRZEDAM 2 JAŁÓWKI, mięsna, 550 kg, mazowieckie, gostyniński, 09-550, tel.: 880 081 394

23.05.2022 SPRZEDAM 12 BYKÓW, mieszaniec, 650 kg, kujawsko-pomorskie, grudziądzki, 86-320, tel.: 512 809 331

23.05.2022 SPRZEDAM 60 T PSZENŻYTA, transport firmowy, lubuskie, sulęciński, 66-435, tel.: 667 688 170

20.05.2022 SPRZEDAM 6000 T KUKURYDZY, transport firmowy, wielkopolskie, Poznań, 61-116, tel.: 601 551 563

19.05.2022 SPRZEDAM 150 T RZEPAKU, transport rolnika, małopolskie, Kraków, 30-693, tel.: 576 336 893

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, M, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

19.05.2022 SPRZEDAM 90 TYS. JAJ, L, mazowieckie, żuromiński, 09-300, tel.: 516 169 571

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Ile żywca wieprzowego jedzie do Polski z Niemiec?

Paweł Hetnał

Jak na razie nie ma konkretnych informacji co do masowego importu żywca wieprzowego z Niemiec. Wielu uczestników rynku potwierdza doniesienia o setkach samochodów wjeżdżających na teren kraju, które zaopatrują polskie zakłady w importowane tuczniki. Wg naszego informatora, do jednej z ubojni w Wielkopolsce przez dwa tygodnie dostarczano po ok. 2 tys. świń dziennie, które pochodziły zza zachodniej zagranicy. Oficjalne dane jednak mówią co innego…

 

 - Nie dajcie się manipulować tym, że świnie jada z zagranicy, z Niemiec. Od nas więcej wyjeżdża niż przyjeżdża. Np. za ten obecny tydzień 24 transporty wyjechały z Polski, a przyjechało 21 transportów z czego 1500 świń było z Niemiec. Nie jest to skala, która może zrujnować naszą gospodarkę. Wymiana handlowa, swoboda działalności i przepływ towarów jest – mówił Bogdan Konopka podczas wczorajszego posiedzenia senackiej komisji rolnictwa. Główny Lekarz Weterynarii tym samym zaprzeczył doniesieniom jednego z działaczy Agro Unii, który w Świecku nagrał transport świń z Niemiec. Autor materiału poinformował również, że ostatniej nocy, tylko w ciągu czterech godzin, do Polski wjechało 237 chłodni z półtuszami.

 

Postanowiliśmy zasięgnąć języka w środowisku hodowców świń, by rozeznać czy skala tego zjawiska rzeczywiście jest tak poważna. - Namierzyliśmy jeden zakład w Wielkopolsce, który na pewno ściąga żywiec z Niemiec. To zakład, który reklamuje się jako producent wyłącznie polskiego mięsa. Zakład ten może przecież reklamować się z funduszu promocji, czyli z pieniędzy rolników. Tymczasem zakład przywozi świnie zza granicy i handluje nimi twierdząc, że to polskie mięso. W tym czasie okoliczni rolnicy nie mają gdzie sprzedać żywca. W Wielkopolsce zniesiono strefy ASF, ale co z tego skoro i tak nie ma gdzie sprzedać. Będziemy kierować sprawę do odpowiednich służb – zapowiedział Janusz Terka, hodowca świń z powiatu piotrkowskiego. - Mamy też uzasadnione podejrzenie co do zakładu z innej części kraju, że ubija masowo świnie z Niemiec. Pytaliśmy odpowiednie służby o ten zakład, ale wg weterynarii ta ubojnia nie miała żadnej żywej świni z tego kraju na zakładzie. Jest najprawdopodobniej gdzieś dziura w tych danych służb państwowych i ciężko jest cokolwiek udowodnić. Wszyscy w branży mówią, że do Polski jedzie bardzo dużo żywca z Niemiec, ale trudno to zweryfikować. O sytuacji wwozu importowanych świń mówią nam nawet sami kierowcy ciężarówek. Informują, że ich transporty z polskimi świniami na bramach zakładów muszą mieć kompletną i bezbłędnie opracowana dokumentację. Tymczasem jak wjeżdża transport z Niemiec, to nie do końca jest to tak restrykcyjnie traktowane. Cześć dokumentów przyjeżdża kolejnego dnia, część jest słana drogą mailową. Coś jest na rzeczy i ktoś to powinien sprawdzić – mówi Janusz Terka.

 

Pytamy dalej. - Uważam, że w Polsce żadnej nadwyżki świń nie ma. Jest ona sztuczna i wytworzona przez zakłady mięsne. Ubojnie przekazują rolnikom, że zapisują wszystko na styczeń, bo jest nadwyżka. Ja nie miałem problemu ze sprzedażą, choć i ten zakład miał odbierać dopiero w styczniu. Szału z ceną nie ma, bo dostałem 3,90 zł/kg za wagę żywą, a to stawka poniżej kosztów. Niemniej sytuacja jest poważna. Rolnicy nie chcą wstawiać i nie biorą warchlaka nawet za 100 zł/szt. Jak dla mnie cała sytuacja z masowym importem i nadwyżką mięsa jest rozdmuchana, i ma służyć dalszym spadkom cen. Wiele mówi się o strajkach, ale one nic nie pomogą. Rolnicy powinni się na tydzień wstrzymać z odstawianiem tucznika. Wtedy by wyszła prawda na jaw. Temat jest jednak trudny, bo zawsze ktoś się wyłamie i sprzeda – mówi przedstawiciel firmy Bestpig.

 

Konkretne informacje zdobył dla nas hodowca świń z północnej Wielkopolski. - Jeden z zakładów w północno wschodniej Wielkopolsce przez dwa tygodnie bił codziennie 1800-1900 świń przy mocach przerobowych na poziomie 2 tys. świń dziennie. Taką informację mam od kierowcy, który jeździł po okolicznych miejscowościach i skupował świnie dla tego podmiotu. Ostatnio jego dostawy zostały wstrzymane na rzecz importowanego żywca. Były bite niemal wyłącznie świnie z Niemiec. W tej chwili dostawy są rzadsze, a auta z żywcem z Niemiec podjeżdżają tylko w piątki. Wcześniej na zakład wjeżdżało po 10 samochodów dziennie. Co ciekawe, działo się to pod osłoną nocy. Także to co opowiada pan Konopka, to należy włożyć między bajki. Jeszcze dwa tygodnie temu wjechało tego do Polski multum. Nieoficjalnie potwierdza to również mój zakład, do którego oddaje tuczniki, a który korzysta wyłącznie z polskiego surowca - mówi hodowca trzody chlewnej z Wielkopolski. 

 

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu