zm skiba

kojs

CenyRolnicze
18 marca 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9528 EUR EUR - 4.3086 GBP GBP - 5.0343 DKK DKK - 0.5777
Archiwum


18.03.2024 14:24 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,80 zł/kg, średnia: 8,11 zł/kg (na podstawie informacji z 9 ubojni)

18.03.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 197,25 (+1,15%), kukurydza CZE24: 183,50 (+ 0,96%), rzepak MAJ24: 443,25 (+1,60%)

18.03.2024 SPRZEDAM 12 T PSZENŻYTA., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

18.03.2024 SPRZEDAM 15 T PSZENICY PASZ., trans. firmowy, lubuskie, gorzowski, 66-446, tel.: 609 605 416

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, hf, 800 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

17.03.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 750 kg, łódzkie, łowicki, 99-434, tel.: 696 130 651

17.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, małopolskie, wadowicki, 34-120, tel.: 697 500 066

15.03.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, hf, 700 kg, pomorskie, malborski, 82-213, tel.: 506 329 290

14.03.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, lubelskie, bialski, 21-518, tel.: 695 079 909

13.03.2024 SPRZEDAM 340 TUCZNIKÓW, 135-140 kg, 57-58%, warmińsko-mazurskie, nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

13.03.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 850 kg, podlaskie, sokólski, 16-140, tel.: 501 788 419

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Wykrwawia się polska produkcja tucznika. Upodleni rolnicy tracą nadzieję

Redakcja

- Właśnie jesteśmy świadkami masowego uboju krajowej produkcji tucznika. Zakłady mięsne w formule wolnego rynku postanowiły ponownie obniżyć ceny. Tym razem od poniedziałku mają zamiar oferować jedynie 4,90 zł za kg w klasie E wbc. Oto w ten sposób dokonuje się upodlenie pracy polskiego rolnika. Przy obecnych cenach pasz, pracy i energii hodowcy dokładają do każdego tucznika minimum 50 zł. Jedynie ci, którzy nie zdołali podpisać umów na tzw. cenę niemiecką (na dzisiaj jest to 5,10 zł/kg) mogą liczyć na mniejsze straty. To nie jest katastrofa, to rzeź – alarmuje Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

 

- Jako powód zakłady skupujące świnie podają informację o braku miejsc w ubojniach. Jeśli rząd szybko nie otworzy znów gastronomii i lokali usługowych, to niestety, ale my rolnicy, producenci zwierząt rzeźnych, jesteśmy pierwsi do tego aby ponieść konsekwencję lockdownu. Pierwszym powodem jest dokładanie do produkcji, a drugim brak miejsc w chlewniach. Jeszcze w gorszej sytuacji są rolnicy, którzy oparli swą produkcję na zakupie warchlaka. Oni tracą jeszcze więcej, nawet jeżeli ze względu na większą ilość odstawianych świń, wynegocjują wyższe stawki. Tylko rolnicy mający bardzo duże odstawy (co najmniej cały samochód) mogą liczyć na wyjście „na zero”, ale i oni już tracą pole manewru. Po długim okresie niskich cen, mieliśmy krótki, bo tylko nieco ponad roczny okres bardzo dobrej koniunktury. Wielu hodowcom nie udało się przygotować do tak nagłego kryzysu, który nadszedł tak niespodziewanie i to przy światowym niedoborze wieprzowiny na rynkach. Niestety, krążą też informacje, iż Chiny zapowiadają, że uda im się wrócić do produkcji sprzed 2017 r. już w połowie przyszłego roku. Jeśli tak się stanie, wielu z nas nie wytrzyma presji i zrezygnuje z produkcji. Zostaną jedynie najsilniejsi, najbardziej zdeterminowani i ci którzy są związani umowami na długoterminową produkcję wieprzowiny – przewiduje Bartosz Czarniak.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu