kowalczyk

kps

CenyRolnicze
17 czerwca 2021, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.7931 EUR EUR - 4.5309 GBP GBP - 5.2999 DKK DKK - 0.6092
Archiwum


17.06.2021 MATIF: pszenica WRZ21-204,50 (-0,97%), kukurydza SIE21-246,00 (-4,74%), rzepak SIE21-477,00 (-4,26%) [euro/t]

17.06.2021 SPRZEDAM 30 TON PSZENICY PASZ., podlaskie, siemiatycki, 17-312, transport firmowy, tel.: 604 487 950

17.06.2021 SPRZEDAM 3 BYKI, mięsny, 650 kg, śląskie, częstochowski, 42-235, tel.: 889 542 723

16.06.2021 14:16 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,30-7,00 zł/kg, średnia: 6,72 zł/kg (na podstawie informacji z 14 ubojni)

16.06.2021 SPRZEDAM 40 TON KUKURYDZY, kuj.-pom., świecki, 86-100, transport rolnika, tel.: 606 316 077

15.06.2021 SPRZEDAM 600 TON PSZENICY KONS., pomorskie, kwidzyński, 82-420, transport firmowy, tel.: 601 956 988

15.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., łódzkie, zgierski, 95-015, transport firmowy, tel.: 506 956 569

14.06.2021 SPRZEDAM 1000 JAJ KURZYCH, rozmiar: L, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 605 090 566

14.06.2021 SPRZEDAM 60 TON KUKURYDZY, mazowieckie, garwoliński, 08-430, transport firmowy, tel.: 514 925 296

14.06.2021 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY PASZ., mazowieckie, łosicki, 08-200, transport firmowy, tel.: 693 614 831

14.06.2021 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, otwocki, 08-445, tel.: 606 878 233

14.06.2021 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 800 kg, wielkopolskie, ostrzesz., 63-507, tel.: 725 502 963

13.06.2021 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, śr. waga 120-135 kg, 58 % mięsn., wielkop., ostrowski, 63-430, tel.: 604 101 831

13.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, piotrkowski, 97-371, tel.: 500 754 703

13.06.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, śląskie, kłobucki, 42-130, tel.: 609 484 440

12.06.2021 SPRZEDAM 3000 JAJ KURZYCH, rozmiar: M, łódzkie, pabianicki, 95-081, tel.: 796 727 997

Dodaj komunikat

zm skiba

zm skiba

Na odbiór tuczników trzeba czekać od tygodnia do nawet miesiąca

Redakcja

Kolejny tydzień nie przynosi większych zmian na rynku trzody chloewnej. W Niemczech dalej obowiązującą ceną jest stawka 1,27 euro za kg przy 57% mięsności. W Polsce również ceny nie powalają, a do tego dochodzą problemy z odbiorem tuczników. Nutkę optymizmu w serca hodowców wlewa informacja o planach dopuszczenia do stosowaniu w skarmianiu świń mączek mięsno-kostnych.

 

- Przypomnę, iż w Niemczech zator wynosi już ponad pół miliona świń. U nas natomiast na odbiór tucznika trzeba czekać od około tygodnia (strefa biała) do nawet miesiąca (strefa niebieska). Przy obecnych cenach soi trudno mówić o jakiejkolwiek opłacalności. W Niemczech nastroje psuje dodatkowo sygnał jaki wysłały Chiny. W Państwie Środka pojawiło się podejrzenie zarażenia koranowirusem od mięsa pochodzącego z importu, właśnie z Niemiec. Europejscy specjaliści poddają w wątpliwość taki scenariusz, jednakże Pekin wysłał w ten sposób bardzo wyraźny sygnał do Berlina, iż nie ma zamiaru szybko pozwolić na import mięsa z tego kraju.

 

Wśród tych informacji, które mogą przygnębiać hodowców i producentów, jest również pozytywna wieść jaka pojawiła się w mediach w tym tygodniu. Bruksela przymierza się do zniesienia stosowania mączki mięsno-kostnej w żywieniu drobiu oraz świń. Przepis taki obowiązywać by miał już od 1 lutego 2021 roku. Jeżeli doniesienia te się ziszczą, to cena paszy powinna spaść, ponieważ ten wysokobiałkowy produkt jest tańszy aniżeli białko z soi. Na dodatek układ pokarmowy świń jest doskonale przygotowany do takiego rodzaju pożywienia. Beż wątpienia, taki zniesienie zakazu spowodowałby uniezależnienie się od dostaw śruty sojowej z zewnątrz, a co za tym idzie, żywienie zwierząt spokojnie by mogło przejść na formułę "bez GMO". Pozostaje wtedy pytanie: po co ten zakaz od 1 stycznia, skoro ekonomia sama go wyeliminuje? Nie chce mi się wierzyć, by mączka w żywieniu świń wychodziła drożej niż obecnie importowana śruta poekstrakcyjna z soi – komentuje Bartosz Czarniak z Pomorsko-Kujawskiego Związku Hodowców Trzody Chlewnej.

 

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu