Dodaj ogłoszenie

CenyRolnicze
NOTOWANIA
15 kwietnia 2021, Czwartek.
Kursy walut: USD USD - 3.8014 EUR EUR - 4.5546 GBP GBP - 5.2376 DKK DKK - 0.6124
Archiwum
15.04.2021 MATIF: pszenica MAJ21 - 219,50 (- 0,57%), kukurydza CZE21 - 221,00 (0,00%), rzepak MAJ21 - 508,00 (+ 0,20%) [euro/tona] +++ +++ 14.04.2021 13:06 DRÓB, cena tuszki w hurcie: 5,70 - 6,50 zł/kg, średnia: 5,98 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni) +++

Wieprzowina w Rosji bywa tańsza niż drób. Coraz niższe dochody małych hodowców

Redakcja

- W niektórych regionach Rosji hurtowe ceny wieprzowiny spadły poniżej cen mięsa drobiowego - poinformował prezes rosyjskiej agencji konsultingowej Agrifood Strategies, Albert Davleyev. Spadające ceny skupu żywca i ogniska afrykańskiego pomoru świń, sprawiają, że przydomowy chów trzody chlewnej w Rosji powoli zanika.

 

Prezes agencji obliczył, że w maju tego roku ceny wieprzowiny spadły do ​​90 rubli (1,10 dolara) za kg. Davleyev powiedział w rozmowie z portalem Pig Progress, że zarówno ceny wieprzowiny, jak i drobiu w Rosji stale spadają. - Rosnąca produkcja wieprzowiny w nowoczesnym handlu detalicznym - sieciach supermarketów, dyskontach, sklepach typu convenience i sklepach spożywczych - pozwoliła producentom zwiększyć udział świeżej, schłodzonej wieprzowiny w asortymencie produktów, zmniejszając dodatkowe koszty związane z produkcją i obsługą mrożonek. Presja ze strony producentów wieprzowiny zmusiła dostawców mięsa drobiowego do obniżenia cen, powodując ogólną redukcję cen konsumpcyjnych mięsa, w tym wieprzowiny – wyjaśnia Davleyev.

 

- Rentowność hodowli świń jest coraz niższa wraz ze spadkiem cen i proces ten trwa. W rezultacie marże producentów wieprzowiny spadły z 30-35% kilka lat temu do 5-10% i nadal spadają pod presją rosnącej konkurencji ze strony korporacji, które mają spionizowane własne grunty, przetwórstwo pasz, hodowlę, ubojnie, przetwórstwo, przechowywanie i dystrybucję. Część kosztów ich produkcji rekompensuje szybko rosnący eksport, który zapewnia dobre dochody w twardej walucie z tanich produktów ubocznych i podrobów ze świń – mówi Davleyev.  - Jednak taki proces nie może trwać wiecznie i wkrótce dalszy spadek cen nieuchronnie będzie musiał się zatrzymać, gdy rentowność biznesu osiągnie 3-5%. Wieprzowina nigdy nie będzie w stanie konkurować cenowo z mięsem drobiowym, tylko ze względu na współczynnik konwersji paszy, który wynosi 1,7-1,8 u brojlerów i 2,2-2,7 u świń – wskazuje Davleyev.

 

Prezes Agrifood Strategies stwierdził, że wraz ze spadkami cen następuje również drastyczna redukcja sektora rolnictwa przydomowego, który został poważnie dotknięty przez ciągłe wybuchy afrykańskiego pomoru świń (ASF). Ponadto istnieją wymuszone ograniczenia w odniesieniu do stad świń w małych i przydomowych fermach przez federalne i regionalne władze weterynaryjne.

 

Gospodarstwa przydomowe miały historycznie najwyższe koszty produkcji we wszystkich segmentach rosyjskiego przemysłu trzody chlewnej. Przemawiając na początku tego roku Jurij Kowalow, przewodniczący Rosyjskiego Związku Producentów Wieprzowiny (RUPP), stwierdził jednak, że pandemia Covid-19 może spowodować ożywienie chowu przydomowego. Powiedział, że niektóre regiony Rosji zaczęły bezpłatnie dostarczać prosięta ludziom, aby złagodzić negatywny wpływ Covid-19 i ogólnokrajową blokadę wprowadzoną w celu spowolnienia rozprzestrzeniania się wirusa na spożycie białka.

 

Źródło: Pig Progress

 

Może zainteresuje Cię również:

W Europie spada liczba przypadków ASF wśród dzików

Dane dotyczące sytuacji afrykańskiego pomoru świń (ASF) w pa

Pomoc za straty spowodowane klęskami żywiołowymi l

Trwa nabór wniosków o przyznanie pomocy w ramach poddziałani

Rosja niegdyś była największym importerem wieprzow

- Rosyjskie stowarzyszenie producentów trzody chlewnej przew