zm skiba

kojs

CenyRolnicze
27 stycznia 2023, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.3252 EUR EUR - 4.7076 GBP GBP - 5.3505 DKK DKK - 0.6329
Archiwum


27.01.2023 13:49 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,16 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

27.01.2023 MATIF: pszenica MAR23: 286,00 (-0,95%), kukurydza MAR23: 278,75 (+0,09%), rzepak LUT23: 544,25 (-0,32%)

26.01.2023 SPRZEDAM 1250 T PSZENICY PASZ., transport firmowy, śląskie, mikołowski, 43-195, tel.: 502 340 351

26.01.2023 SPRZEDAM 30 T PSZENICY KONS., transport firmowy, warmińsko-mazurskie, olecki, 19-404, tel.: 592 171 887

25.01.2023 SPRZEDAM 22 BYKI, mięsny, 650 kg, podlaskie, kolneński, 18-500, tel.: 509 821 583

25.01.2023 SPRZEDAM 9 BYKÓW, mięsny, 750 kg, mazowieckie, radomski, 26-660, tel.: 783 019 812

25.01.2023 SPRZEDAM 30 JAJ, rozmiar M, podkarpackie, brzozowski, 36-207, tel.: 731 360 944

25.01.2023 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 400 kg, kujawsko-pomorskie, golubsko-dobrzyński, 87-404, tel.: 669 006 093

24.01.2023 SPRZEDAM 35000 KURCZAKÓW BROJLERÓW, 2.8 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 501 385 579

23.01.2023 KUPIĘ 40 WARLCHAKÓW KRAJOWYCH, 20 kg, kujawsko-pomorskie, aleksandrowski, 87-704, tel.: 669 612 707

23.01.2023 SPRZEDAM 4 BYKI, mięsny, 800 kg, wielkopolskie, pleszewski, 63-308, tel.: 783 998 470

23.01.2023 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK, hf, 70-90 kg, podlaskie, białostocki, 16-080, tel.: 510 315 910

23.01.2023 SPRZEDAM 80-90 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, proszowicki, 32-107, tel.: 787 299 815

23.01.2023 SPRZEDAM 14 BYKÓW, hf, 650 kg, pomorskie, sztumski, 82-410, tel.: 664 753 011

22.01.2023 SPRZEDAM 7 T ŻYTA KONS., transport firmowy, mazowieckie, ostrołecki, 07-440, tel.: 511 349 829

22.01.2023 SPRZEDAM 100 T RZEPAKU, transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Niemcy mają coraz większe zaległości w ubojach. W kolejce ponad 400 tys. świń

Redakcja

W Niemczech w kolejce czeka ok. 400 000 świń przeznaczonych do uboju, a co tydzień liczba ta wzrasta o 70 000 - 90 000 świń. Coraz więcej producentów trzody chlewnej za naszą zachodnią granicą nie wie co ma począć ze swoimi zwierzętami. - Rzeźnie z narzuconymi ograniczeniami muszą dokonywać uboju szybciej. Ponadto ważne jest, aby w okresie przejściowym uelastycznić godziny pracy w rzeźni. Potrzebne są wytyczne i plany awaryjne dla władz – uważa ISN - stowarzyszenie hodowców trzody chlewnej w Niemczech.

 

Dyrektor zarządzający ISN Dr. Torsten Staack alarmuje, że coraz więcej świń przerasta, a dostępna przestrzeń w chlewniach staje się coraz bardziej ograniczona. Również producenci prosiąt mają problem ze sprzedażą swoich zwierząt. Środki zaradcze, takie jak mniejsza liczba inseminacji, nie pomogą w rozładowaniu obecnej, napiętej sytuacji. 

 

ISN podkreśla, że obecnie w kolejce do uboju jest około 400 tys. tuczników. To liczba świń, jakie ubija się w Niemczech w ciągu 2-3 dni. Każdego tygodnia przybywa jednak od 70 000 do 90 000 świń rzeźnych, które powinny trafić do rzeźni. Istotne ograniczenia odnotowano w zakładach Tönnies w Rheda oraz Sögel i Vion w Emstek. Gdyby można było w pełni wykorzystać zdolności produkcyjne tylko w tych trzech lokalizacjach - oczywiście zgodnie ze środkami ochrony - co tydzień można by poddać ubojowi 120 000 świń. Zapobiegałoby to gromadzeniu się świń i można by było usunąć część istniejącego zatoru. - Należy zrobić wszystko, aby szybko zwiększyć zdolności produkcyjne w tych miejscach uboju - podkreśla dyrektor zarządzający ISN. W samej miejscowości Rheda co tydzień ubija się o 40 000 mniej świń niż to zwykle bywało. - Dlaczego po tak długim czasie nadal nie jest to możliwe?- pyta Staack. Innym kluczem do rozwiązania problemu zatoru świń jest uelastycznienie godzin pracy i wydłużenie zmian w zakładach ubojowych.

 

Problem hodowców dostrzega również niemiecka minister rolnictwa. - Sytuacja w niektórych gospodarstwach jest napięta, a rolnicy są zaniepokojeni. Pojawia się problem z dobrostanem zwierząt, ponieważ nie są zabierane gotowe do uboju zwierzęta, ze względu na ograniczoną aktywność w niektórych rzeźniach i zakładach przetwórczych. Dlatego pomocne może być umożliwienie tym zakładom pracy w niedziele i święta. Należy dołożyć wszelkich starań, aby nie dopuścić do wzrostu liczby zwierząt w chlewniach. Przechowywanie prywatne nie było jeszcze rozważane, ale opcja ta nie ma sensu, jeśli pojemność chlewni nie jest stale zmniejszana – powiedziała kilka dni temu Julia Klöckner.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu