kps

kojs

CenyRolnicze
24 czerwca 2022, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.4656 EUR EUR - 4.7094 GBP GBP - 5.4831 DKK DKK - 0.6330
Archiwum


24.06.2022 14:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-9,40 zł/kg, średnia: 9,08 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

24.06.2022 MATIF: pszenica WRZ22: 357,25 (-0,49%), kukurydza SIE22: 307,00 (-0,24%), rzepak SIE22: 696,50 (+5,25%)

24.06.2022 SPRZEDAM 38,4 TYS. KUR, 3,90 kg, zach.-pom., myśliborski, 74-300, tel.: 885 117 000

24.06.2022 SPRZEDAM 15 T GROCHU, transport firmowy, lubelskie, zamojski, 22-455, tel.: 511 116 949

24.06.2022 SPRZEDAM 7 BYKÓW, hf, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 783 888 781

24.06.2022 SPRZEDAM 20 BYKÓW, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, turecki, 62-710, tel.: 782 540 383

23.06.2022 SPRZEDAM 50 T PSZENICY KONS., transport firmowy, małopolskie, miechowski, 32-075, tel.: 606 324 378

23.06.2022 SPRZEDAM 2000 TUCZNIKÓW, 135 kg, wielkopolskie, rawicki, 63-930, tel.: 693 779 357

22.06.2022 SPRZEDAM 18 TYS. KURCZAKA BROJL., 2,70 kg, lubelskie, lubartowski, 21-109, tel.: 517 635 175

22.06.2022 SPRZEDAM 100 T OWSA PASZOWEGO, transport firmowy, podlaskie, łomżyński, 18-400, tel.: 515 325 612

20.06.2022 SPRZEDAM 2 KROWY, 3 lata, pomorskie, kościerski, 83-421, tel.: 534 751 724

20.06.2022 SPRZEDAM 12 KRÓW, 650 kg, mazowieckie, miński, 05-334, tel.: 514 545 209

20.05.2022 SPRZEDAM 5 BYKÓW, hf, 700 kg, mazowieckie, płoński, 09-140, tel.: 512 156 108

20.06.2022 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW, Dania, 30 kg, warm.-maz., nowomiejski, 13-300, tel.: 517 413 854

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Zator na niemieckim rynku trzody chlewnej. Hodowców niszczą dwa wirusy

Redakcja

- Zarówno producenci prosiąt, jak i tuczników są w poważnych tarapatach. Oprócz druzgocąco niskich cen, nie wiedzą już, co zrobić ze zwierzętami. ISN wzywa polityków, a zwłaszcza władze niższego szczebla, do umożliwienia rozszerzenia uboju, tam gdzie to możliwe, w celu zapobieżenia dramatycznemu pogorszeniu się sytuacji i załamania w łańcuchu dostaw. Wymaga to szybkiego, zdecydowanego i skoordynowanego działania ze strony władz – czytamy w oświadczeniu związku niemieckich hodowców świń ISN.

 

- Koronawirus i ASF stanowią ogromne wyzwanie dla rynku trzody chlewnej. Fakt, że oba wirusy atakują jednocześnie, sprawia, że ​​sytuacja producentów prosiąt i tuczników jest dramatyczna - mówi dyrektor zarządzający ISN dr Torsten Staack. Dodaje, że producenci prosiąt i tuczników coraz częściej nie są w stanie sprzedawać swoich zwierząt, a obecna sytuacja staje się realnym kryzysem.

 

Sytuacja jest obecnie znacznie gorsza niż w przypadku zamknięć rzeźni spowodowanych koronawirusem tego lata. Świnie hodowców znacznie przerastają, a problem narasta ponieważ możliwości rozbioru są nadal ograniczone z powodu środków podjętych przeciwko koronawirusowi. Od tygodni liczba ubojów utrzymuje się na poziomie maksymalnym 850 000 do 870 000 świń tygodniowo. Występuje niedobór około 50 000 ubojów tygodniowo, aby zapobiec dalszemu wzrostowi ilości niesprzedanych świń. Ten zator na rynku świń rzeźnych uderza również mocno w producentów prosiąt, którzy nie mogą sprzedawać swoich zwierząt. 

 

ISN proponuje, aby w ubojniach zwiększyć moce przerobowe w ramach obostrzeń związanych z koronawirusem. Proponuje się ubój w niedziele i święta, co już uczyniła Nadrenia Północna Westfalia.

 

- Hodowcy świń przeżywają obecnie absolutny kryzys, o którym ostrzegaliśmy od tygodni i miesięcy w niezliczonych rozmowach na wszystkich szczeblach z ministerstwami, władzami, przedstawicielami biznesu itp. Ta nadzwyczajna sytuacja wymaga zdecydowanych działań i specjalnych środków ze wszystkich stron, o co wielokrotnie wnosilismy. Należy zrobić wszystko, aby w łańcuchu dostaw nie doszło do załamania. Aby usunąć zator, potrzebujemy więcej uboju. Fakt, że zakłady w Nadrenii Północnej-Westfalii mają teraz zezwolenie władz na dokonanie uboju 3 października, jest dobrym i ważnym sygnałem. Ale samo to zdecydowanie nie wystarczy. Aby naprawdę złagodzić presję na rynku, wszystkie władze na poziomie federalnym, stanowym i okręgowym muszą współpracować - a przede wszystkim w poszczególnych specjalistycznych obszarach i departamentach. Mamy wrażenie, że ministerstwa są świadome dramatycznego charakteru tej sytuacji. Ale czy tak jest również na poziomie władz niższego rzędu? Mówiąc prościej: lokalny urząd nadzoru musi mieć również świadomość, że wraz z dodatkowym zaostrzeniem przepisów dotyczących czasu pracy w rzeźni, a zwłaszcza w zakładzie rozbioru, bezpośrednio zaostrza się również sytuacja hodowców trzody chlewnej. Wszystkie władze, ale także te zaangażowane w łańcuch dostaw, muszą uczynić wszystko aby zapobiec najgorszemu. Ze względu na dużą liczbę zaangażowanych i odpowiedzialnych osób nie chodzi tu o działania jednego ogniwa. Raczej ważne jest, aby podjąć skoordynowane działania z zakresu weterynarii i bezpieczeństwa pracy – wyjaśnia Torsten Staack.

 

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu