Chiński import wieprzowiny w sierpniu podwoił się w porównaniu z rokiem ubiegłym i osiągnął 350 000 ton. Mimo to przywóz tego mięsa zwolnił z rekordowego poziomu 430 000 ton z poprzedniego miesiąca, ponieważ ogniska koronawirusa w zakładach głównych dostawców, np. z Niemiec, nie pozwoliły na większe wysyłki.
Chińscy importerzy przywieźli w tym roku ogromne ilości mięsa po tym, jak afrykański pomór świń zabił miliony świń w ciągu ostatnich dwóch lat u największego na świecie producenta wieprzowiny. Import wieprzowiny od stycznia do sierpnia wyniósł 2,91 mln ton, co oznacza wzrost o 133,7% w porównaniu z analogicznym okresem 2019 roku.
Niemniej import może ulec spowolnieniu po tym, jak Chiny zakazały dostaw z Niemiec, trzeciego największego dostawcy, po doniesieniach o afrykańskim pomorze świń u dzików.
Oczekuje się jednak, że produkcja Chin wzrośnie, bowiem pogłowie świń wzrosło o 31% w sierpniu w stosunku do tego samego okresu ubiegłego roku, w wyniku poważnych wysiłków podejmowanych od zeszłego roku w celu odbudowy stada.
Krajowe ceny wieprzowiny spadły w zeszłym tygodniu do 44 juanów za kg po tym, jak osiągnęły poziom 51 juanów na początku lipca, ale nadal są prawie dwukrotnie wyższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.