Według najnowszych danych Eurostatu ubój świń w UE w maju był o prawie 8% mniejszy niż w tym samym miesiącu ubiegłego roku. Liczba świń zabitych w całej Unii Europejskiej w pierwszych pięciu miesiącach roku spadła o 3% do 100,1 mln sztuk.
Krajem najbardziej dotkniętym komplikacjami, wynikającymi przede wszystkim z pandemii COVID-19 była Holandia, która zgłosiła spadek produkcji wieprzowiny o 28%, a następnie Włochy (17%), Francja (14%) i Niemcy (7%). - Nieco większa masa tusz oznaczała, że produkcja wieprzowiny w całym dotychczasowym roku spadła o 2,5% w porównaniu z rokiem poprzednim i wyniosła 9,47 mln ton. Produkcja w samym maju była o prawie 7% niższa rok do roku - zauważa Bethan Wilkins, starszy analityk dla AHDB.
Lepsze wyniki ubojowe odnotowano w tym czasie w Danii i Hiszpanii. Liczba ubojów w Danii w maju wzrosła o prawie 2%, co zrównoważyło podobne spadki z początku bieżącego roku.
Źródło: euromeatnews.com