kps

kowalczyk

CenyRolnicze
24 stycznia 2022, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0049 EUR EUR - 4.5358 GBP GBP - 5.4169 DKK DKK - 0.6094
Archiwum


24.01.2022 13:03 DRÓB, cena tuszki hurt: 6,80-7,50 zł/kg, średnia: 7,13 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

24.01.2022 SPRZEDAM 200 TUCZNIKÓW, 112,5 kg, 60%, opolskie, kędzierzyński, 47-260, tel.: 506 710 530

24.01.2022 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 600 kg, warm.-maz., braniewski, 14-500, tel.: 734 767 309

22.01.2022 SPRZEDAM 25 T ŻYTA KONS. Z CERT. EKOL., transport firmowy, wielkop., złotowski, 64-915, tel.: 512 119 019

22.01.2022 SPRZEDAM 300 TUCZNIKÓW, 128 kg, 59%, warm.-maz., iławski, 14-260, tel.: 724 576 648

22.01.2022 SPRZEDAM 38 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, hrubieszowski, 22-550, tel.: 602 798 956

20.01.2022 SPRZEDAM 3 KROWY, 700 kg, podlaskie, grajewski, 19-213, tel.: 518 548 744

19.01.2022 SPRZEDAM DUŻE ILOŚCI JAJ, rozmiar: M, mazowieckie, żuromiński, 06-500, tel.: 739 443 590

19.01.2022 SPRZEDAM 50 TON PSZENICY PASZ., transport firmowy, świętokrzyskie, opatowski, 27-500, tel.: 513 853 622

19.01.2022 SPRZEDAM 100 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, dolnośląskie, średzki, 55-311, tel.: 607 633 522

19.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, mazowieckie, siedlecki, 08-125, tel.: 798 851 104

18.01.2022 SPRZEDAM 25 TON PSZENICY KONS., transport firmowy, lubelskie, biłgorajski, 23-413, tel.: 504 196 870

Dodaj komunikat

ph konrad

zm skiba

KZP-PTCH: Dobry klimat dla trzody

Redakcja

W potocznej opinii przyjęło się zakładać, że hodowla trzody musi się wiązać z nieprzyjemnymi zapachami. To przekonanie, dzielone również przez wielu hodowców, to jeden z powodów dla których jakość powietrza w pomieszczeniach inwentarskich jest jednym z najmniej docenianych a jednocześnie ważnych czynników dobrostanu zwierząt.

Parametry tej jakości są sprawdzalne przy pomocy odpowiedniego sprzętu i mogą być weryfikowane przez powiatowe służby weterynaryjne w ramach kontroli „SPIWET”. Nowoczesne fermy mają systemy pozwalające dostosować pracę sprzętu do oczekiwań zwierząt, problemem jednak często jest niewiedza personelu nie pozwalająca na optymalną pracę sprzętu.

O podejściu do komfortu zapachowego i temperaturowego trzody świadczyć może poniższy przykład. W większości ferm wentylacja kontrolowana jest przez sterowniki, które pozwalają wentylatorom pracować ze zmienną mocą. Jednym z parametrów które można w programować w sterownik to „zakres” lub „rezystancja” - po angielsku „range”. Najczęściej, parametr ten ustawiony jest na 0 lub w najlepszym przypadku na 1. Niesie to z sobą nieuchronne konsekwencje. Jeśli parametr „temperatura zadana” – zostanie ustawiony na 20 stopni, a rezystancja na 0, to gdy temperatura w pomieszczeniu przekroczy 20 stopni – wentylatory automatycznie włączą się na 100 % swojej mocy. Układ będzie działał jak kontrolowany termostatem. (włącz na 100 % mocy lub wyłącz całkowicie). Możliwości płynnego sterowania nie będą w ogóle wykorzystane. Tymczasem dobrze zaprojektowana wentylacja powinna działać w taki sposób, by wentylatory pracowały stale, ale z szybkością minimalną zapewniającą jednak optymalne parametry jakości powietrza w budynku.

Optimum jest wartością płynną, która jest wypadkową zadanych parametrów, gdzie rezystancja jest kluczowa i musi wynosić więcej niż 1. Wyznacza ona bowiem zakres temperatury, w którym wentylatory będą pracować z mocą od minimum do maximum.

Jak to niesie konsekwencje praktyczne? Przykład w jednej z nowoczesnych ferm, gdzie przeprowadzane są regularnie kontrole „SPIWET”, firma jest odwiedzana przez lekarza konsultanta itd. Posiada najnowszy sprzęt z automatycznym sterowaniem. Jest zima. Zaprogramowana temperatura wynosi 20 stopni, rezystancja – wprowadzony zakres 0. W pomieszczeniach panuje zaduch, świnie śpią brudne, ściany są mokre, w takich warunkach i przy wyłączonych wentylatorach temperatura powoli podnosi się do 20 stopni. Przy jej osiągnięciu wentylatory włączają się automatycznie na 100% posiadanej mocy. Powietrze zasysane jest wlotami w ścianie bocznej budynku. Widać jak z wlotów do wewnątrz pomieszczenia wpada zimna para, skierowana wprost na śpiące zwierzęta. Dotknięte zimnem świnie budzą się i z kwikiem uciekają spod ścian bocznych w kierunku środka budynku. Zanim brudne czujniki temperatury przekażą do sterownika odczyt – temperatura spada do 15 stopni w centralnej części budynku, a przy ścianach bocznych pewnie jeszcze niżej. Wtedy klapy zamykają się, świnie powoli układają się z powrotem na całej powierzchni kojców i temperatura znów rośnie. Cały cykl trwa kilkanaście minut co oznacza stresującą pobudkę dla zwierząt, możliwość przeziębienia, dyskomfort. W rezultacie zwierzęta są przemęczone, niewyspane, bardziej podatne na choroby. Oczywiście w takich warunkach nie ma co mówić o dobrostanie, ekonomice tuczu itd. nie mówiąc o ekonomice i kosztach energii elektrycznej.

Wystarczyłoby pamiętać o zaprogramowaniu następującego parametru: temperatura – 20 stopni, zakres – 6, obroty minimum – 20, obroty maximum – 60. Proces wentylacji przebiegałby następująco: wentylatory włączyłyby się przy temperaturze 17 stopni z szybkością 20%, wentylacja zadziałałaby wcześniej, z niewielką mocą, temperatura dalej by rosła a wraz z nią szybkość pracy wentylatorów. Gdyby osiągnęła 23 stopnie, wentylatory pracowałyby z szybkością 60%. Jednak w warunkach zimy – temperatura nie wzrosłaby tak wysoko, tylko ustabilizowała się na 20 – 21 stopniach, przy prędkości obrotów wentylatorów może 40%, zapewniając optymalne parametry. Wymiana powietrza następowałaby stale, dlatego wnętrze budynku powoli by się osuszyło. Zapach odchodów powoli zniknąłby z pomieszczenia. Świnie spałyby spokojnie i rosły, o to przecież chodzi każdemu hodowcy. Trzoda byłaby wyspana, sucha i czysta.

W większości działających obecnie ferm, wentylacja jest zaprojektowana prawidłowo przez firmy sprzedające sprzęt. Jednak ustawienia parametrów wentylacyjnych – najczęściej nie są do końca rozumiane przez obsługę.

 

Źródło: KZP-PTCH

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu