kps

kps

CenyRolnicze
15 października 2021, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9413 EUR EUR - 4.5733 GBP GBP - 5.4083 DKK DKK - 0.6147
Archiwum


15.10.2021 13:48 DRÓB, cena tuszki hurt: 5,00-6,00 zł/kg, średnia: 5,45 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

15.10.2021 MATIF: pszenica GRU21-276,00 (+2,03%), kukurydza LIS21-245,75 (+1,97%), rzepak LIS21-672,50 (+1,89%) [euro/t]

15.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, warm.-maz., nidzicki, 13-111, tel.: 601 443 835

14.10.2021 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, ciechanowski, 06-460, tel.: 503 123 360

14.10.2021 SPRZEDAM 1 KROWĘ, 680 kg, śląskie, żywiecki, 34-325, tel.: 784 164 148

12.10.2021 SPRZEDAM 4 JAŁÓWKI, mieszaniec, 650 kg, kuj.-pom., chełmiński, 86-230, tel.: 513 362 318

12.10.2021 SPRZEDAM 5 BYKÓW, mieszaniec, 1,5 roku, kuj.-pom., radziejowski, 88-230, tel.: 724 745 830

12.10.2021 SPRZEDAM 2000 JAJ, L, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-240, 667 471 645

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, kuj.-pom., sępoleński, 89-430, 507 973 275

12.10.2021 KUPIĘ 24 TONY SALETRY AMON., transport firmowy, święt., ostrowiecki, 27-423, email: msmuchalski@gmail.com

12.10.2021 SPRZEDAM 120 TUCZNIKÓW, 130 kg, 58%, warm.-maz., działdowski, 13-220, 504 802 170

11.10.2021 SPRZEDAM 17 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, obornicki, 64-600, tel.: 603 225 398

11.10.2021 KUPIĘ 650 WARCHLAKÓW DANBRED, 30 kg, kuj.-pom., żniński, 88-410, 697 917 393

Dodaj komunikat

ph konrad

ph konrad

KZP-PTCH: Dobry klimat dla trzody

Redakcja

W potocznej opinii przyjęło się zakładać, że hodowla trzody musi się wiązać z nieprzyjemnymi zapachami. To przekonanie, dzielone również przez wielu hodowców, to jeden z powodów dla których jakość powietrza w pomieszczeniach inwentarskich jest jednym z najmniej docenianych a jednocześnie ważnych czynników dobrostanu zwierząt.

Parametry tej jakości są sprawdzalne przy pomocy odpowiedniego sprzętu i mogą być weryfikowane przez powiatowe służby weterynaryjne w ramach kontroli „SPIWET”. Nowoczesne fermy mają systemy pozwalające dostosować pracę sprzętu do oczekiwań zwierząt, problemem jednak często jest niewiedza personelu nie pozwalająca na optymalną pracę sprzętu.

O podejściu do komfortu zapachowego i temperaturowego trzody świadczyć może poniższy przykład. W większości ferm wentylacja kontrolowana jest przez sterowniki, które pozwalają wentylatorom pracować ze zmienną mocą. Jednym z parametrów które można w programować w sterownik to „zakres” lub „rezystancja” - po angielsku „range”. Najczęściej, parametr ten ustawiony jest na 0 lub w najlepszym przypadku na 1. Niesie to z sobą nieuchronne konsekwencje. Jeśli parametr „temperatura zadana” – zostanie ustawiony na 20 stopni, a rezystancja na 0, to gdy temperatura w pomieszczeniu przekroczy 20 stopni – wentylatory automatycznie włączą się na 100 % swojej mocy. Układ będzie działał jak kontrolowany termostatem. (włącz na 100 % mocy lub wyłącz całkowicie). Możliwości płynnego sterowania nie będą w ogóle wykorzystane. Tymczasem dobrze zaprojektowana wentylacja powinna działać w taki sposób, by wentylatory pracowały stale, ale z szybkością minimalną zapewniającą jednak optymalne parametry jakości powietrza w budynku.

Optimum jest wartością płynną, która jest wypadkową zadanych parametrów, gdzie rezystancja jest kluczowa i musi wynosić więcej niż 1. Wyznacza ona bowiem zakres temperatury, w którym wentylatory będą pracować z mocą od minimum do maximum.

Jak to niesie konsekwencje praktyczne? Przykład w jednej z nowoczesnych ferm, gdzie przeprowadzane są regularnie kontrole „SPIWET”, firma jest odwiedzana przez lekarza konsultanta itd. Posiada najnowszy sprzęt z automatycznym sterowaniem. Jest zima. Zaprogramowana temperatura wynosi 20 stopni, rezystancja – wprowadzony zakres 0. W pomieszczeniach panuje zaduch, świnie śpią brudne, ściany są mokre, w takich warunkach i przy wyłączonych wentylatorach temperatura powoli podnosi się do 20 stopni. Przy jej osiągnięciu wentylatory włączają się automatycznie na 100% posiadanej mocy. Powietrze zasysane jest wlotami w ścianie bocznej budynku. Widać jak z wlotów do wewnątrz pomieszczenia wpada zimna para, skierowana wprost na śpiące zwierzęta. Dotknięte zimnem świnie budzą się i z kwikiem uciekają spod ścian bocznych w kierunku środka budynku. Zanim brudne czujniki temperatury przekażą do sterownika odczyt – temperatura spada do 15 stopni w centralnej części budynku, a przy ścianach bocznych pewnie jeszcze niżej. Wtedy klapy zamykają się, świnie powoli układają się z powrotem na całej powierzchni kojców i temperatura znów rośnie. Cały cykl trwa kilkanaście minut co oznacza stresującą pobudkę dla zwierząt, możliwość przeziębienia, dyskomfort. W rezultacie zwierzęta są przemęczone, niewyspane, bardziej podatne na choroby. Oczywiście w takich warunkach nie ma co mówić o dobrostanie, ekonomice tuczu itd. nie mówiąc o ekonomice i kosztach energii elektrycznej.

Wystarczyłoby pamiętać o zaprogramowaniu następującego parametru: temperatura – 20 stopni, zakres – 6, obroty minimum – 20, obroty maximum – 60. Proces wentylacji przebiegałby następująco: wentylatory włączyłyby się przy temperaturze 17 stopni z szybkością 20%, wentylacja zadziałałaby wcześniej, z niewielką mocą, temperatura dalej by rosła a wraz z nią szybkość pracy wentylatorów. Gdyby osiągnęła 23 stopnie, wentylatory pracowałyby z szybkością 60%. Jednak w warunkach zimy – temperatura nie wzrosłaby tak wysoko, tylko ustabilizowała się na 20 – 21 stopniach, przy prędkości obrotów wentylatorów może 40%, zapewniając optymalne parametry. Wymiana powietrza następowałaby stale, dlatego wnętrze budynku powoli by się osuszyło. Zapach odchodów powoli zniknąłby z pomieszczenia. Świnie spałyby spokojnie i rosły, o to przecież chodzi każdemu hodowcy. Trzoda byłaby wyspana, sucha i czysta.

W większości działających obecnie ferm, wentylacja jest zaprojektowana prawidłowo przez firmy sprzedające sprzęt. Jednak ustawienia parametrów wentylacyjnych – najczęściej nie są do końca rozumiane przez obsługę.

 

Źródło: KZP-PTCH

Loading comments...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu