Podczas gdy niemiecki zakład Tönnies w Rheda-Wiedenbrück odzyskał możliwość dostarczania wieprzowiny do Chin, tak holenderskie przedsiębiorstwa mięsne nadal cierpią z powodu zakazów eksportu. Cztery duże rzeźnie w Holandii nie mają możliwości sprzedaży mięsa do Państwa Środka.
Chińczycy wstrzymali zakupy z zakładu Vion w Boxtel, który ubijał 90 000 świń tygodniowo i Groenlo z ubojem tygodniowym 25 000 świń. Podobny problem ma zakład w Helmond, gdzie funkcjonuje ubojnia i firma mięsna Van Rooi Meat, która zabija 70 000 świń tygodniowo. Ubojnia Westfort z 50 000 świń tygodniowo również nie może obecnie dostarczać mięsa do Chin. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest wykrycie w tych zakładach ognisk koronawirusa.
Według obliczeń ekspertów rynku niemieckiego, zaprzestanie eksportu do Chin obniży wartość dodaną trzody chlewnej o około pięć euro za sztukę. Dlatego też Stowarzyszenie Holenderskiego Przemysłu Mięsnego (COV) dokłada wszelkich starań, aby móc jak najszybciej znieść zakazy eksportu wieprzowiny do Chin, również za pośrednictwem odpowiedniego przedstawicielstwa Brukseli.
Źródło: SUS Online